این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۰، شماره ۱، صفحات ۲۱-۳۰

عنوان فارسی ارتباط بین اندازه‌های تن‌سنجی، فعالیت بدنی، نماگر‌های لیپیدی، انرژی و درشت مغذی‌ها با لپتین سرمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ شهر تهران
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: شواهد متعددی همبستگی بالای لپتین سرم با نماگرهای بافت چربی را نشان داده‌اند ولی ارتباط آن با سایر عوامل محیطی از قبیل رژیم غذایی و فعالیت جسمی و همچنین ترکیب چربی‌های خون روشن نیست. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط لپتین با اندازه‌های تن‌سنجی، فعالیت جسمی، نماگر‌های لیپیدی، انرژی و درشت مغذی‌های دریافتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شهر تهران انجام گرفت. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی 271 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 مورد بررسی قرار گرفتند. اندازه‌های تن‌سنجی (نمایه توده بدن، دور کمر و درصد چربی بدن)، دریافت انرژی و درشت مغذی‌ها و فعالیت جسمی تعیین شدند. سطوح لپتین، کلسترول تام، تری گلیسیرید، LDL و HDL نیز اندازه‌گیری شدند. یافتهها: سطوح سرمی لپتین زنان به طور معنی‌داری بیشتر از مردان بود (001/0p=). سطوح سرمی لپتین در کل جمعیت ارتباط مثبت و معنی‌داری با اندازه‌های تن‌سنجی (001/0p=) و ارتباط منفی با سن (048/0, p=1/0r= -) و فعالیت جسمی (04/0, p=12/0r= -) داشت. در مردان و زنان نیز بین لپتین سرم با اندازه‌های تن‌سنجی همبستگی مثبت و معنی‌داری وجود داشت (05/0p<). علاوه بر آن لپتین سرم با سطوح سرمی LDL (03/0, p=35/0r= ) و HDL کلسترول (02/0, p=25/0-r= ) در مردان و با درصد انرژی دریافتی از پروتئین (02/0, p=08/0r= ) در زنان همبستگی معنی‌داری نشان داد. همچنین همبستگی منفی و معنی‌داری بین لپتین با فعالیت جسمی (04/0 , p=15/0r= -) در زنان مشاهده شد. نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اندازه‌های تن‌سنجی (وزن، نمایه توده بدن، دور کمر و درصد چربی بدن)، LDL، کلسترول سرم و درصد انرژی دریافتی از پروتئین به طور مثبت و HDL ، فعالیت جسمی و سن به طور منفی با لپتین در ارتباط هستند. واژگان کلیدی: لپتین، نمایه توده بدن، فعالیت جسمی، لیپید، دیابت نوع 2
کلیدواژه‌های فارسی مقاله لپتین، نمایه توده بدن، فعالیت جسمی، لیپید، دیابت نوع 2

عنوان انگلیسی Relationship of Anthropometric Measurements, Physical Activity, Lipid Profile, Energy and Macronutrient with Serum Leptin in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Several studies have shown a high correlation of serum leptin with adipose tissue markers. However, its relationship with other environmental factors such as diet, physical activity and lipid profile in human is less clear. The aim of this study was to determine the relationship of leptin with anthropometric measurements, physical activity, lipid profile, and energy and macronutrient intake in patients with type 2 diabetes in Tehran. Materials and Methods: In this cross-sectional study, 271 patients with type 2 diabetes were studied. Anthropometric measurements (body mass index, waist circumference, and percent body fat), energy and macronutrient intake (using a semi quantitative food frequency questionnaire), and physical activity level were determined. Also leptin, total cholesterol, triglycerides, LDL and HDL levels were measured. Results: Leptin level was significantly higher in women than men (p =0/001). Leptin level showed a positive and significant correlation with anthropometric measurements (p =0/001), and a negative correlation with age (p =0/048, r=-0/10) and physical activity (p =0/04, r=-0/12) in all subjects. Also there was a significant and positive correlation between serum leptin and anthropometric measurements in men and women (p>0.05). In addition, leptin serum had a significant positive correlation with LDL in men (p =0/03, r=0/35) and with the percentage of calorie intake from protein in women (p =0/02, r=0/08). A negative and significant correlation was found between serum leptin level with physical activity level in women (p =0/04, r=-0/15), and with HDL in men (p =0/02, r=-0/25). Conclusion: This study showed that age, sex, anthropometric measurements (body mass index, waist circumference and body fat percentage), physical activity, LDL, HDL, and percentage of calorie intake from protein are related to leptin. Keywords: Leptin, Body mass index, Physical activity, Lipid, Type 2 diabetes
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله معصومه رفیعی | m rafiee
1. department of cellular and molecular nutrition, school of nutritional sciences and dietetics, tehran university of medical sciences
، گروه تغذیه سلولی-مولکولی، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)

گیتی ستوده | g sotoudeh
2. department of community nutrition, school of nutritional sciences and dietetics, tehran university of medical sciences
گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)

محمدرضا اشراقیان | mohammadreza eshraghian
گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)

محمود جلالی | m jalali


روناک نیک بزم | r nikbazm


مرجان قانع بصیری | m ghanebasiri


ندا نورشاهی | n noorshahi


فریبا کوهدانی | f koohdani



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1727-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات