این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 24 آذر 1404
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
، جلد ۱۰، شماره ۱، صفحات ۸۹-۹۶
عنوان فارسی
کاربرد بیناب نمایی فروشکست القایی لیزری در شناسایی و تعیین غلظت عناصر موجود در شیر
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: شیر و فراوردههای آن در بسیاری از نقاط جهان بخش مهمی از رژیم غذایی انسان را تشکیل میدهند. این ماده غذایی از عناصر مفید گوناگونی مانند کلسیم، پتاسیم، کلر، فسفر، منیزیم، روی و ... تشکیل شده است. در هنگام تغذیه دام، برخی عناصر سنگین و خطرناک مانند سرب، آرسنیک و کادمیوم از طریق خوراک دام به شیر منتقل می شوند. هدف از این تحقیق معرفی روش بینابنمایی فروشکست القایی لیزری LIBS (Laser Induced Breakdown Spectroscopy) جهت شناسایی و تعیین غلظت عناصر موجود در نمونههای مختلف شیر پاستوریزه و تازه گاو میباشد. مواد و روشها: این پژوهش در سال 1392 برروی 6 نوع شیر تولیدی از کارخانجات مختلف و یک نمونه شیر خام تهیه شده از گاوداری صنعتی انجام شد. هرکدام از انواع شیرها 7 مرتبه با استفاده از سیستم LIBSCAN100 تحت آنالیز قرار گرفت. سپس طیفهای ثبت شده توسط نرم افزار Plasus Specline مورد تجزیه و تحلیل واقع شدند. یافتهها: در این تحقیق پنج عنصر اصلی موجود در شیر شامل کلسیم، فسفر، پتاسیم، منیزیم، سدیم، چهار عنصر جزئی شامل روی، مس، سلنیوم و آهن و همچنین سه فلز سنگین شامل سرب، کادمیوم و آرسنیک مورد آنالیز قرار گرفتند. تغییرات میانگین غلظت عناصر مختلف در نمونههای پاستوریزه به صورت زیر است: µg/g]11000-1000Ca:[، µg/g]13000-0K:[، µg/g]3000-100Mg:[، µg/g]1800-0 P:[،µg/g]3000-200Na:[، µg/g]28100-300Zn:[، µg/g]10600-100Cu:[، µg/g]113-1Se:[، µg/g]8900-100Fe:[، µg/g]690/0-110/0Cd:[، µg/g]84/0-100/0Pb: [، µg/g]860/0-0As: [ نتیجه گیری: در این تحقیق روش آنالیزی جدیدی که دارای سرعت زیادی بوده و به آماده سازی نمونه نیازی نداشته و اثرات غیر مخرب بر روی ماده ایجاد نمیکند، معرفی گردید. نتایج آنالیز نشان داد که غلظت عناصر مفید به شاخص RDI (Recommended Daily Intake ) نزدیک و همچنین در مورد عناصر سنگین، غلظت آنها کمتر از آستانه PTWI (Provisional Tolerable Weekly Intake) میباشد. واژگان کلیدی: شیر، بینابنمایی فروشکست القایی لیزری، عناصرمفید ، عناصر سنگین
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Application of LIBS for Identification and Determination of Element Concentrations in Milk
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objectives: Milk and dairy products in many parts of the world constitute a major part of the human diet. This nutrient is composed of various elements such as calcium, potassium, chlorine, phosphorus, magnesium, zinc, etc. In animal nutrition, some heavy and dangerous metals like lead, arsenic and cadmium are transmitted through animal feed to the milk. The purpose of this study is introducing Laser Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS) method for identifying and determining the element concentrations in pasteurized and raw cow milk. Materials and Methods: This research was done on six types of milk from different milk factories, and raw milk from a dairy industry in 2013. Each of these milks was analyzed 7 times by using LIBSCAN100 system and Plasus Specline software. Results: In this research, the mean concentration of five major elements (calcium, phosphor, potassium, magnesium, and sodium), four partial elements (zinc, copper, and Iron), and three heavy metals (lead, cadmium, and arsenic) was determined. The variations of mean concentration of different elements in the pasteurized samples are as follows: Ca: [1000-11000µg/g], K: [0-13000 µg/g], Mg: [100-3000 µg/g], P: [0-1800 µg/g], Na: [200-3000 µg/g], Zn: [300-28100 µg/g], Cu: [100-10600 µg/g], Se: [1-113 µg/g], Fe: [100-8900 µg/g], Cd: [0.110-0.690 µg/g], Pb: [0.1-0.84 µg/g], As: [0-0.860 µg/g]. Conclusion: In this research, a new high speed non-destructive analytical method with no need to initial preparation is introduced. The results of analyze showed that the concentrations of nutrient elements are close to RDI factor, and the concentrations of toxic elements are under the PTWI threshold. Keywords: Milk, Laser Induced Breakdown Spectroscopy, Nutrient elements, Heavy metals
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
مهسا قزلباش | mahsa ghezelbash
maleke-ashtar university of technology
دانشگاه صنعتی مالک اشتر
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه صنعتی مالک اشتر (Malek ashtar university of technology)
سید محمد رضا دربانی | mr darbani
-
سرور روستا | sooror rosta
--
-
عبدا اسلامی مجد | a eslami majd
-
محمود سلطان الکتاب | m soltanol kotab
-
علی موسوی آذر | a mosavi azar
-
نشانی اینترنتی
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1744-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات