این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۹، شماره ۴، صفحات ۲۷-۳۴

عنوان فارسی ارتباط ویژگی‌های دموگرافیک، اقتصادی- اجتماعی و برخی مشکلات سلامتی با وضعیت تغذیه سالمندان
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: کاهش نرخ رشد جمعیت همراه با افزایش امید به زندگی بویژه در کشورهای در حال توسعه موجب پیر شدن جمعیت گردیده است. این مطالعه با هدف پیش بینی برخی از عوامل خطر در تغییرات وضعیت تغذیه سالمندان انجام شد. مواد و روشها: مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی حاضر به روش خوشه‌ای 2 مرحله‌ای با مراجعه به درب منازل سالمندان شهر گرگان، با استفاده از پرسشنامه ارزیابی مختصر تغذیه (MNA) و تن‌سنجی در 541 سالمند انجام گردید. داده‌ها با آزمون آماری آنووا یک طرفه و رگرسیون خطی سلسله مراتبی تجزیه و تحلیل شدند. ارتباط متغیر‌های کیفی با آزمون کای دو سنجش شد. یافتهها: شیوع سوء تغذیه و ریسک ابتلا به آن به ترتیب 8/4% و 7/44% بود. زنان نمره کمتری از نظر وضع تغذیه بدست آوردند. 8/58% سالمندان روزانه بیش از 3 نوع دارو استفاده می‌کردند و بین مصرف بیش از 3 دارو با وضعیت تغذیه ارتباط آماری معنی‌دار وجود داشت. 4/22% سالمندان بدون خانواده زندگی می‌نمودند و بین زندگی به تنهایی با وضعیت تغذیه نیز ارتباط آماری معنی‌دار وجود داشت. فراوانی مصرف روزانه 3 وعده غذای اصلی و همچنین میوه و سبزی و نیز منابع غذایی پروتئینی در سالمندان با وضعیت تغذیه خوب بیش از سالمندان در معرض ابتلاء یا مبتلا به سوء تغذیه بود. وضعیت اقتصادی- اجتماعی و سن با وضعیت تغذیه ارتباط معکوس آماری داشت. همچنین وضعیت روحی و دندان با سوء تغذیه ارتباط مستقیم داشت. نتیجه گیری: با توجه به شیوع سوء تغذیه و ریسک ابتلاء به آن در سالمندان و تأثیرپذیری آن از مؤلفه‌هایی نظیر وضعیت اقتصادی و اجتماعی، افسردگی، الگوی غذایی و سلامت دهان و دندان، به نظر می‌رسد علاوه بر مداخلات تغذیه‌ای، حمایت‌های اجتماعی و اقتصادی بویژه برای زنان ضروری و حائز اهمیت است. واژگان کلیدی: سالمند، MNA، سوء تغذیه، افسردگی، وضعیت اجتماعی- اقتصادی
کلیدواژه‌های فارسی مقاله سالمند، MNA، سوء تغذیه، افسردگی، وضعیت اجتماعی- اقتصادی

عنوان انگلیسی Association of Demographic, Socio-economic Features and Some Health Problems with Nutritional Status in Elderly
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Ever decreasing rate of birth and death accompanied with the increasing rate of life expectancy has led to the increase of old population, especially in the developing countries. This study aimed to estimate the association of demographic, socio-economic features and some health problems with the nutritional status in older people. Materials and Methods: A cross-sectional study was designed and conducted by utilizing two-stage cluster sampling. The total of 541 subjects were included. MNA questionnaire was used to evaluate the nutrition status of the elderly. Data were analyzed using one way ANOVA and hierarchical linear regression. The relationship between qualitative variables was also evaluated by Chi-square test. Results: The prevalence of malnutrition and the risk of getting malnutrition was 4.8% and 44.7 %, respectively. The women participants got lower score in nutritional status. The old people taking more than three drugs were were suffering from malnutrition by 58/8 %. About 22/4 % of the subjects lived alone, and there was a statistically significant relation between living alone and malnutrition. Daily consumption of 3 main meals, fruits and vegetables, and good sources of protein was higher in the elderly with well nutritional status than in at-risk and malnurished eldely. There was a significant relationship between dental and mental conditions and malnutrition, and also age and socio-economic features were negatively related with the nutritional status. Conclusion: Considering the relationship between malnutrition and such factors as socio-economic status, depression, dietary patterns and oral health, it seems that besides nutritional intervention, socio-economic support has noticeable importance, especially for women. Keywords: Elderly, MNA, Malnutrition, Depression, Socio-economic status
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله فرهاد لشکربلوکی | f lashkarboloki
gorgan. vali aser st. edalat7 ave. moh
گرگان- خیابان ولی عصر عدالت 7 معاونت بهداشتی دانشگاه واحد بهبود تغذیه

محمد آریایی | m aryaei
gorgan. the center of medical sciences, deputy of research and technology
گرگان. سازمان مرکز ی دانشگاه علوم پزشکی معاونت تحقیقات و فن آوری

ابوالقاسم جزایری | a djazayery
tehran - tehran university of medical sciences, school of public health - department of nutrition
تهران -دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران- دپارتمان تغذیه
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)

حسن افتخار اردبیلی | h eftekhar ardebily
tehran - tehran university of medical sciences, school of public health
تهران -دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)

منصوره مینایی | m minaei
gorgan - rajai street city health center family health unit
گرگان خیابان شهید رجایی مرکز بهداشت شهرستان گرگان واحد سلامت خانواده


نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1605-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات