این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
، جلد ۹، شماره ۴، صفحات ۹۷-۱۰۷
عنوان فارسی
تعیین میزان فورفورال و هیدروکسی متیل فورفورال در شیرخشکهای موجود در بازار تهران با روش ریزاستخراج مایع-مایع پخشی به همراه کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: اعمال فرآیندهای حرارتی در حین تولید شیرخشک، آن را در معرض ایجاد دو ترکیب فورفورال (F)و هیدروکسی متیل فورفورال (HMF) قرار میدهد. سمی بودن این ترکیبات حتی در مقادیر بسیار کم به اثبات رسیده است. هدف از این پژوهش، معرفی و بهینهسازی روش ریزاستخراج مایع- مایع پخشی (DLLME) به همراه کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا به عنوان روشی حساس و دقیق جهت شناسایی و تعیین مقادیر بسیار کم فورفورال و هیدروکسی متیل فورفورال در نمونههای شیرخشک میباشد. مواد و روشها: عوامل مؤثر بر استخراج F و HMF مشخص شدند و توسط روش سطح پاسخ بهینه گردیدند. به منظور بهینهسازی، طرح مرکب مرکزی به کار گرفته شد. ارقام شایستگی روش پیشنهادی شامل حد تشخیص، حد تعیین، تکرارپذیری و گسترهی خطی تعیین گردیدند. استخراج و تعیین مقادیر فورفورال و هیدروکسی متیل فورفورال موجود در 22 نمونهی تهیه شده از داروخانههای شهر تهران با استفاده از روش پیشنهادی انجام گرفت. روش آماری مورد استفاده در این پژوهش آنالیز واریانس یک طرفه بود. یافتهها: مقادیر بهینهی مربوط به فاکتورهای مؤثر بر استخراج F و HMF مشخص شدند. ارقام شایستگی روش پیشنهادی در گسترهی بسیار مطلوب قرار داشت. در پژوهش حاضر، کمترین و بیشترین مقدار فورفورال به ترتیب 18/0 و 77/20 میکروگرم بر گرم و هیدروکسی متیل فورفورال 24/0 و 16/167 میکروگرم بر گرم در نمونههای شیرخشک بود. نتیجه گیری: روش استخراجی DLLME به همراه کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا با سایر روشهای قبلی مقایسه گردید و کارایی بالا و قابلیت اعتماد آن در تعیین مقادیر بسیار کم فورفورال و هیدروکسی متیل فورفورال در نمونههای شیرخشک به اثبات رسید. واژگان کلیدی: شیرخشک، فورفورال و هیدروکسی متیل فورفورال، ریزاستخراج مایع- مایع پخشی، کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا، طرح مرکب مرکزی
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Determination of Furfural (F) and Hydroxylmethyl Furfural (HMF) in Baby Formulas Obtained from Tehran Market Using Dispersive Liquid-liquid Microextraction (DLLME) Followed by High-performance Liquid Chromatography
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objectives: Heat treatment during a baby formula production causes to production of F and HMF. The toxicity of these compounds in trace amount has been demonstrated. The purpose of this study is the identification and optimization of dispersive liquid-liquid microextraction followed by high-performance liquid chromatography as a sensitive and accurate method for the determining the trace amounts of F and HMF in baby formula samples. Materials and Methods: The effective parameters on the extraction of F and HMF were determined and optimized using response surface methodology. Central composite design was used for optimization. The figures of merit of the proposed method such as limit of detection, limit of quantification, repeatability, and linear rang were calculated. Extraction and determination of F and HMF in 22 samples taken from the drugstores in Tehran were carried out by the proposed method. Statistical method used in this study was a one-way ANOVA. Results: The optimum amounts for effective parameters were determined. The figures of merit for the proposed method were at the ideal range. In the present study, the lowest and highest concentrations of F and HMF in baby formula samples were 0.18 and 20.77 µg g-1 and 0.24 and 167.16 µg g-1, respectively. Conclusion: The proposed method (DLLME) was compared with other previous methods, and its high capability and reliability were demonstrated in determination of furfural and hydroxylmethyl furfural at very low concentrations in baby formula samples. Keywords: Baby formula, Furfural and hydroxylmethyl furfural, Dispersive liquid-liquid microextraction, High-performance liquid chromatography, Central composite design
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
معصومه مدنی تنکابنی | m madani tonekaboni
deptartment of food science and technology, national nutrition and food technology research institute, faculty of nutrition sciences and food technology, shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran
انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور
مرضیه کمانکش | m kamankesh
department of chemistry, faculty of science, alzahra university, tehran, iran
گروه شیمی، دانشگاه الزهراء تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه الزهرا (Alzahra university)
امیرمحمد مرتضویان فارسانی | am mortazavin farsani
روح الله فردوسی | r ferdowsi
عبدالرضا محمدی | a mohammadi
نشانی اینترنتی
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-912-6&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات