این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۹، شماره ۳، صفحات ۳۳-۴۴

عنوان فارسی رابطه میان دریافت برخی درشت مغذی‌‌ها و آنتی اکسیدان‌های غذایی و خطر کاتاراکت وابسته به سن در بزرگسالان: مطالعه مورد-شاهدی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: کاتاراکت مهم‌ترین عامل نقص بینایی و کوری در دنیا است. مطالعه حال حاضر با هدف بررسی رابطه دریافت میوه و سبزی، برخی درشت مغذی‌‌ها و کاروتنوئید‌‌ها و آنتی‌اکسیدان‌های غذایی شامل ویتامین‌های C، A، E و سلنیم با خطر کاتاراکت وابسته به سن در افراد بالای 40 سال در شهر تهران صورت گرفت. مواد و روشها: در این مطالعه مورد-شاهدی اطلاعات اجتماعی-اقتصادی، عوامل سبک زندگی و دریافت‌های غذایی 97 بیمار مبتلا به کاتاراکت و 198 شاهد از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه جمع‌آوری شد. کاتاراکت به عنوان هر گونه کدورت عدسی چشم در حداقل یکی از دو چشم با استفاده از دستگاه اسلیت لامپ تشخیص داده شد. دریافت رژیمی به وسیله پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی معتبر ارزیابی شد. رابطه میان خطر کاتاراکت وچارک‌های دریافت هر کدام از ریز مغذی‌‌ها و درشت مغذی‌‌ها با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک تعیین شد. یافتهها: بعد از تعدیل اثر متغیر‌های مخدوش کننده، افراد در بالاترین چارک کل میوه دریافتی (3/0-05/0CI=95% 15/0=OR) ، کل سبزی دریافتی (40/0-08/0CI=95% 20/0=OR) و فیبر محلول دریافتی (60/0-11/0CI=95% 27/0=OR) نسبت به افراد در پایین‌ترین چارک دریافت، شانس کمتری برای ابتلا به کاتاراکت نشان دادند. همچنین یک رابطه معکوس معنی‌دار میان بالاترین مقادیر دریافت ویتامینC (54/0-09/0CI=95% 22/0=OR)، آلفاکاروتن(5/0-1/0CI=95% 24/0=OR)، بتاکاروتن(39/0-05/0CI=95% 15/0=OR)، لوتئین/ زآگزانتین (45/0-08/0CI=95% 19/0=OR) و بتا‌کریپتوگزانتین (15/0-01/0CI=95% 05/0=OR) با خطر کاتاراکت مشخص شد. نتیجه گیری: نتایج حاکی از آن است که دریافت بالای میوه سبزی و آنتی اکسیدان‌های رژیمی خطر کاتاراکت را کاهش می‌دهد. این پژوهش توصیه‌های WHO را مبنی بر فواید مصرف رژیم غنی از میوه و سبزی حمایت می‌کند. واژگان کلیدی: کاتاراکت، کاروتنوئید، آنتی‌اکسیدان‌های غذایی، درشت مغذی‌ها
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کاتاراکت، کاروتنوئید، آنتی‌اکسیدان‌های غذایی، درشت مغذی‌ها

عنوان انگلیسی The Relationship between the Intake of Some Macronutrients and Dietry Antioxidants and Risk of Age-related Cataract in Adults: A Case Control
چکیده انگلیسی مقاله Background and objective: Cataract is among the major causes of vision impairment and blindness worldwide. The current study was done in the city of Tehran with the purpose of determining the relationship between fruit and vegetable intake and the dietary intake of some macronutrients, carotenoids, vitamins C, E, A, selenium and risk of cataract in >40 Tehranians. Materials and methods: In this case-control study that was conducted in 2013 in the city of Tehran, the factors such as socio-economic, life style and nutritional intake of 97 cataract patients and 198 controls with the same age and gender were collected through interview and questionnaire. Cataract was diagnosed using a slit-lamp examination, and defined as any lens opacity in either eye. Dietry intake was estimated using a semi-quantitative food frequency questionnaire. The association between the risk of cataract and quartiles of macro- and micro-nutrient intake was investigated using logistic regression models. Results: After modifying the effects of confounding variables, the risk of cataract was significantly lower in the highest intake quartile category relative to the lowest quartile category for total fruit (OR= 0.15 95%CI= 0.05-0.3), total vegetable (OR= 0.20 95%CI= 0.08-0.4), and soluble fiber (OR= 0.27 95%CI= 0.11-0.6). We found significant inverse associations of cataract with higher dietary intake of vitamin C (OR=0.22 95% CI=0.09-0.54), alpha-caroten (OR=0.24 95%CI=0.1-0.5),beta-caroten(OR=0.15 95% CI=0.05-0.39), lutein/zeaxanthin (OR=0.19 95%CI=0.08-0.45), and betacryptoxanthin (OR=0.05 95%CI=0.01-0.15). Conclusion: High daily intakes of fruit and vegetables and dietry antioxidants were associated with a significantly decreased risk of cataract. This study reinforces the WHO recommendations on the benefits of diets rich in fruits and vegetables. Keywords: Cataract, Carotenoids, Dietary antioxidants, Macro-nutrients, Micro-nutrients
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله متین قنواتی | m ghanavati
department national nutrition and food technology research institute, faculty of nutrition sciences and food technology, shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran
انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی.
سازمان اصلی تایید شده: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور

بهرام رشید خانی | b rashidkhani
department national nutrition and food technology research institute, faculty of nutrition sciences and food technology, shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran
انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی.
سازمان اصلی تایید شده: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور

مهدی خداپرست زواره | m khodaparast zavareh


مریم بهروز | m behrooz


راضیه سارلی | r sarli


بابک مرادی | b moradi



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1705-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات