این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 22 آذر 1404
کهن نامه ادب پارسی
، جلد ۱۲، شماره ۲، صفحات ۳۹۱-۴۱۶
عنوان فارسی
تصحیح و توضیح چند اصطلاح حوزۀ اطعمه در کلّیات بسحاق شیرازی
چکیده فارسی مقاله
شیخ جمالالدّین (فخرالدّین) بسحاق اطعمۀ شیرازی، از شاعران و نویسندگان نقیضهسرای قرن هشتم و نهم هجری و عصر تیموری است. او نقضیههای بسیاری را با توجّه به آثار مشهور شاعران و نویسندگان فارسی نوشته است که در نوع خود کمنظیرست. محور سخن بسحاق، "اطعمه" و توصیف آنهاست. کلّیّات بسحاق که شامل متونی منظوم و منثورست، امروز برای آگاهی از اصطلاحات خاص اطعمه، از منابع دستاوّل محقّقان است. از این رو، توضیح برخی از اصطلاحات دشوار در این متن و یافتن صورت صحیح آنها، از ضروریّات کار مصحّح و پژوهشگر این حوزه است که بی دانستن و تشخیص آنها، نمیتوان به تصحیحی منقّح دست یافت. گفتنی است که این اصطلاحات به کار فرهنگنویسان هم میآید. کلّیّات بسحاق را نخستین بار میرزاحبیب اصفهانی در سال 1302ق منتشر کرد و بیشترینۀ ارجاعهای فرهنگنویسان به همین چاپ است. اخیراً مرکز پژوهشی میراث مکتوب آن را با مقدّمه و فهرستهایی به کوشش منصور رستگارفسایی منتشر کرده است. در این چاپ بسیاری از کلمههای حوزۀ اطعمه، بی هیچ توضیحی رها شده یا بهخطا معنی شدهاند. در این مقاله، با توجّه به اطّلاعات درونمتنی کلّیّات بسحاق و نیز دیگر منابع جنبی، به تصحیح و توضیح برخی از این اصطلاحات میپردازیم.
کلیدواژههای فارسی مقاله
بسحاق اطعمه، کلّیّات بسحاق، اطعمه، نقد متن، تصحیح، توضیح،
عنوان انگلیسی
The Correction and Explanation of Some Terms in the Field of Food in the Boshāq's Dīvān
چکیده انگلیسی مقاله
Boshāq is one of the Parody poets and writers of the 8th and 9th centuries A.H. and the Timurid era. He has made Parody for many verses of Persian poets that are unique in their kind. Boshāq's Dīvān are a collection of verse and prose and its axis is to define and describe different types of food. This book is one of the first hand sources for researchers to know the specific terms in this field. Explaining some difficult terms in this text and finding their correct form is one of the necessities of corrective work and research in this field, without knowing and recognizing them, a corrective correction can not be obtained. It should be noted that these terms are used by lexicographers. Boshāq's Dīvān published for the first time in Istanbul by Mirzā Habib Esfahāni in 1302 A.H., and are the most references by lexicographers to this edition. Recently, the Written Heritage Research Center has published it with introductions and index by Dr. Mansour Rastegār-fasāei, and due to the large number of interested people, it has reached its third edition. In this edition, many words in the field of food have been omitted without explanation or misinterpreted. In this article, we will correct and explain some of these terms, considering the in-text information of Boshāq's generalities and other ancillary sources.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
بسحاق اطعمه, کلّیّات بسحاق, اطعمه, نقد متن, تصحیح, توضیح
نویسندگان مقاله
شهره معرفت |
استادیار فرهنگستان زبان و ادب فارسی، گروه تصحیح متون، تهران، ایران
نشانی اینترنتی
https://classicallit.ihcs.ac.ir/article_6645_566510cf60281b1ce32c1bd41b9f65b1.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات