این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 19 آذر 1404
پژوهش های بذر ایران
، جلد ۸، شماره ۲، صفحات ۲۱-۴۰
عنوان فارسی
بررسی تاثیر زوال طبیعی و مصنوعی بذر بر گونههای فعال اکسیژن، آنزیمهای آنتی-اکسیدانت و خصوصیات جوانهزنی بذر در ارقام محلی و اصلاحشده برنج (Oryza sativa) حاصل از مزارع استان گیلان
چکیده فارسی مقاله
چکیده مبسوط مقدمه: زوال بذر یک مشکل مهم در حوزه کشاورزی بوده و بخش قابل توجهی از بذر تولیدی در نتیجه زوال از دست میرود. زوال بذر فرایندی غیرقابل انعطاف و غیرقابل برگشت میباشد. زوال بذر را با تنش اکسیداتیو و تجمع کنترلنشده گونههای فعال اکسیژن مرتبط میباشد. بذرها گروهی از آنتیاکسیدانتهای آنزیمی و غیرآنزیمی را داشته که از آنها در مقابل گونههای فعال اکسیژن محافظت کرده و در حفظ بنیه بذر و حمایت از فرایندهای جوانهزنی بذر کمککننده میباشند. پاسخ ارقام مختلف به زوال بذر متفاوت میباشد. آگاهی از منابع و مکانیسم زوال و چگونگی پاسخ ارقام مختلف میتواند ما را در انتخاب رقم مناسب منطقه کمک کرده، همچنین در انتخاب و اعمال روشهای مدیریتی مناسب برای انبارداری و افزایش مدت زمان نگهداری بذرها در انبار بهکار رود. مواد و روشها: این آزمایش بهمنظور بررسی سازوکارهای زوال بذر برنج در انبارداری طبیعی و پیری تسریعشده در سالهای زراعی 1397 و 1398 انجام گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل دارای دو عامل در طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل یک و شش ماه انبارداری (دمای جهار درجه سلسیوس، رطوبت بذر 11 درصد و رطوبت نسبی انبار 60 درصد) و پیری تسریعشده (96 ساعت نگهداری بذرها در دمای 45 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 100 درصد) بودند که در چهار رقم برنج (خزر، هاشمی، گیلانه و دمسیاه) اعمال شدند. درصد و سرعت جوانهزنی، طول ساقهچه و ریشهچه، وزن خشک ساقهچه و ریشهچه و شاخص بنیه گیاهچه، فعالیت آنزیمهای آلفاآمیلاز، کاتالاز ((CAT، پراکسیداز ((POX، سوپراکسیددیسموتاز SOD))، محتوای مالوندیآلدئید (MDA) و پراکسیدهیدروژن ((H2O2 صفات مورد ارزیابی بودند. یافته ها: نتایج نشان داد که پیری تسریعشده و نگهداری بذرها در انبار بهمدت شش ماه، درصد و سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه، وزن خشک ریشهچه و ساقهچه، شاخص بنیه گیاهچه و فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز را در هر چهار رقم کاهش دادند. این کاهش همراه با افزایش محتوای رادیکال آزاد MDA و H2O2 و کاهش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت SOD و POX بود. محتوای MDA در بذرهای پیری تسریعشده کمتر از بذرهای با طول عمر 6 ماه در انبار بود. فعالیت آنزیم CAT بعد از اعمال تیمار زوال افزایش نشان داد، این افزایش در بذرهای دارای طول عمر شش ماه بیشتر بود. این بذرها همچنین H2O2 کمتری را در مقایسه با بذرهای پیری تسریعشده نشان دادند. رقم خزر محتوای H2O2 کمتری را در نتیجه فعالیت بیشتر آنزیم CAT نشان داد. علاوه بر این، رقم خزر درصد و سرعت جوانهزنی بالاتری را بعد از اعمال تیمار زوال در مقایسه با ارقام دیگر نشان داد. افت درصد جوانهزنی ناشی از زوال در رقم دمسیاه (کاهش 4/21 و 69 درصدی بهترتیب بعد از شش ماه انبارداری و پیری تسریعشده در سال 1396 و کاهش 53/20 و 9/64 درصدی بهترتیب بعد از شش ماه انبارداری و پیری تسریعشده در سال 1397) بسیار شدید بود. این رقم کمترین درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، بنیه بذر و فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز را در تیمار پیری تسریعشده نشان داد. همچنین کمترین فعالیت SOD و بیشترین محتوای H2O2 در این تیمار مشاهده گردید. رقم گیلانه و هاشمی در ابتدای آزمایش جوانهزنی و فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز، سوپراکسیددیسموتاز و پراکسیداز بالاتری را نشان دادند، اما در جریان زوال قابلیت جوانهزنی در آنها همسو با فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت کاهش نشان داد. نتیجه گیری: تیمارهای قراردادن شش ماهه بذرها در انبار و پیری تسریعشده، اثرات منفی بر سرعت جوانهزنی چهار رقم مورد مطالعه گذاردند. این این افت در سرعت جوانهزنی همراه با افزایش رادیکال آزاد در بذرها و افت فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت SOD و POX بود که این اثرات در رقم خزر با شدت کمتر و و در رقم دمسیاه شدیدتر بود که این نتایج اهمیت بیشتر شرایط انبار را در نگهداری رقم دمسیاه نشان میدهد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
آنزیم پراکسیداز، پیری تسریعشده، سرعت جوانهزنی، مالوندیآلدئید
عنوان انگلیسی
Evaluation of effects of natural and artificial seed deterioration on reactive oxygen species, antioxidant enzymes, and seed germination characteristics in local and improved rice cultivars (Oryza sativa L.) from farms in Guilan province
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction: Seed deterioration is a major problem in agriculture. A considerable part of the seed production was lost as a result of deterioration. Seed deterioration is an inflexible and irreversible process. Seed deterioration is associated with oxidative stress and the uncontrolled accumulation of reactive oxygen species. Seeds have a group of enzymatic and non-enzymatic antioxidants that protect them against reactive oxygen species and help maintain seed vigor and support seed germination processes. The response of different cultivars to seed deterioration is different. Knowing the sources and mechanisms of deterioration and how different cultivars respondent can help to select the appropriate cultivar for the region and also provide useful information in selecting and applying appropriate management methods for storage and increasing the storage time of seeds. Materials and Methods: This experiment was conducted to study the deterioration mechanisms of rice (Oriza sativa) seeds in natural storage and accelerated ageing in 2017 and 2018. The Experiment was in factorial on the basis of completely randomized block design arrangement with three replications. Treatments were 1 and 6 months natural storage (4˚C, the moisture content of seed were 11 %, and 60 % RH) and accelerated ageing (96 hours in 45˚C and 100 % RH) in four cultivars including Hashemi, Gilaneh, Khazar and Domsiyah. Germination percentage, germination rate, shoot length, radicle length, shoot dry weight, radicle dry weight, shoot vigor index (SVI), -αamylase activity, catalase (CAT), peroxidase (POX), superoxide dismutase (SOD) activity, malondialdehyde (MDA) and hydrogen peroxide (H2O2) content were investigated. Results: The results showed that germination percentage, germination rate, shoot length, radicle length, shoot dry weight, radicle dry weight, shoot vigor index (SVI), -αamylase activity reduced in all four cultivars due to accelerated ageing and storage of seeds for six months. This decrease was accompanied by an increase in the free radical content of MDA and H2O2 and a decrease in the activity of the antioxidant enzymes SOD and POX. MDA content was more in the seeds of six months storage. The activity of CAT increased after deterioration treatment, this increase was more in the seeds of six months storage. These seeds also showed lower H2O2 content compared to accelerated aging seeds. Khazar cultivar showed lower H2O2 content as a result of higher CAT enzyme activity. Moreover, this cultivar showed a better germination percentage and germination rate after deterioration treatment compared to other cultivars. The decrease in germination percentage due to deterioration in Domsiyah was very severe (21.4 % and 69 % decrease after six months of storage and accelerated aging in 1396, respectively, and 20.53 % and 64.9 % decrease after six months of storage and accelerated aging in 1396, respectively). This cultivar showed the lowest germination percentage, germination rate, seed vigor, and -αamylase activity in accelerated aging treatment. Also, the lowest SOD activity and the highest H2O2 content were observed in this treatment. Gilaneh and Hashemi cultivars showed higher germinability, α-amylase activity, and SOD and POX at the beginning of the experiment, but after deterioration treatment, their germinability, decreased along with the activity of antioxidant enzymes. Conclusions: In all studied cultivars, the accelerated aging and storage of seeds for six months showed adverse effects on germination rate. This decrease was accompanied by an increase in free radicals in the seeds and a decrease in the activity of antioxidant enzymes SOD and POX, which were less severe in Khazar cultivar and more severe in Domsiyah cultivar. These results indicate the more important storage conditions in Domsiyah cultivar.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Accelerating aging, Germination Rate, MDA, POX
نویسندگان مقاله
محدثه لطیف زاده شاهخالی | Mohadeseh latifzadeh Shahkhali
The university of Guilan
دانشگاه گیلان
سید محمدرضا احتشامی | Seyed Mohmmad Reza Ehtehsami
The university of Guilan
دانشگاه گیلان
فواد مرادی | Foad Moradi
Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran
پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی کرج
نشانی اینترنتی
http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-51-5&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
فیزیولوژی بذر
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات