این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۸، شماره ۲، صفحات ۴۱-۵۰

عنوان فارسی ارزیابی ارتباط شاخص تغذیه‌ی سالم جایگزین با خطر ۱۰ ساله‌ی بیماری‌های قلبی عروقی در کارمندان مرد شاغل در بخش دولتی، تهران، ۱۳۹۱
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: شناسایی زودهنگام افرادِ در معرض خطر و اصلاح رفتارهای پرخطر همواره از اولویت‌های نظام بهداشتی به شمار می‌رود. استفاده از روش‌های تشخیصی کم‌هزینه‌تر گام مؤثری برای نیل به این هدف است. شاخص تغذیه‌ی سالم جایگزین می‌تواند یکی از این روش‌ها باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ارتباط شاخص تغذیه‌ی سالم جایگزین با خطر 10 ساله بیماری‌های قلبی عروقی انجام شد. مواد و روشها: در این مطالعه‌ی مقطعی 235 مرد کارمند بالای 30 سال شرکت کردند که به صورت غیرتصادفی انتخاب شده بودند. امتیاز شاخص تغذیه‌ی سالم جایگزین براساس پرسشنامه‌‌ی بسامد خوراک نیمه‌کمّی و مصرف روغن و خطر 10 ساله‌ی بیماری‌های قلبی عروقی با استفاده از امتیاز خطر فرامینگهام محاسبه شد. کلسترول تام ،کلسترول HDL، قند خون ناشتا و فشار خون افراد برای محاسبه اجزای این امتیاز اندازه‌گیری شد. یافتهها: امتیاز شاخص تغذیه‌ی سالم جایگزین ارتباط معنی‌داری با خطر 10 ساله‌ی بیماری‌های قلبی عروقی نشان نداد (07/0= p، 12/0- = r) ولی برخی اجزای آن مانند گروه آجیل و سویا (02/0=p، 15/0- =r) و گروه میوه‌‌ها (04/0=p، 13/0- =r) با کاهش خطر بیماری ارتباط معکوس معنی‌داری داشتند. براساس نتایج مدل رگرسیون خطی چندگانه به روش گام به گام، به ازای هر سروینگ افزایش در مصرف گروه آجیل و سویا به طور متوسط خطر بیماری 5/2% کاهش یافت (02/0=p، 527/2-=B). این روابط بعد از تعدیل متغیر مخدوشگر انرژی دریافتی از بین رفت. نتیجه گیری: در پژوهش حاضر، ارتباط معنی‌داری بین شاخص تغذیه‌ی سالم جایگزین و خطر 10 ساله‌ی بیماری‌های قلبی عروقی مشاهده نشد. واژگان کلیدی: بیماری‌های قلبی عروقی، شاخص تغذیه‌ی سالم جایگزین، امتیاز خطر فرامینگهام
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Association between Alternative Healthy Eating Index and 10-year risk of cardiovascular diseases in male-employees in the public sector in Tehran, 1391
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: Early identification of individuals at risk of disease and modifying their high-risk behaviors is always a priority in the health system. Using less costly diagnostic methods and planning tools can be an effective step towards achieving this goal. The Alternative Healthy Eating Index (AHEI) can be one of these tools. The aim of the present study was to assess the relationship between AHEI and 10-year risk of cardiovascular disease (CVD). Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted on 235 male-employees aged ≥30 years selected by non-random sampling. The AHEI and 10-year risk of CVD were calculated based on data obtained through food frequency and dietary oil intake questionnaires and the Framingham risk score, respectively. To calculate the Framingham score components, total cholesterol, HDL cholesterol, fasting blood sugar and blood pressure of the subjects were measured. Results: There was no statistically significant asociation between AHEI and the 10-year risk of CVD (r =-0.12, p=0.07). However, the risk was inversely related with some of the AHEI components, including the nuts and soy group (r= -0.15, p= 0.02) and the fruits group (r = -0.13, p=0.04).Based on the stepwise multiple linear regression results, every additional serving of the nuts and soy group led to a 2.5% reduction in the CVD risk (B=-2.527, p=0.02), but after adjusting for the energy intake (a confounder), the association disappeared. Discussion: In this study no statistically significant relationship was observed between the Alternative Healthy Eating Index and a 10-year risk of cardiovascular diseases. Keywords: Alternative Healthy Eating Index,Cardiovascular disease, Framingham risk score
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله نسترن حریری | n hariri


عصمت ناصری | e nasseri


آناهیتا هوشیار راد | a houshiar rad


فرید زایری | f zayeri


دالی بنداریان زاده | d bondarianzadeh



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-434&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات