این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۸، شماره ۱، صفحات ۲۱۹-۲۳۰

عنوان فارسی تهیه و ارزیابی ویژگی‌های نانولیپوزوم‌های حاوی ایکوزاپنتاانوئیک اسید و دکوزاهگزاانوئیک اسید به روش‌های اکستروژن و سونیکاسیون میله‌ای
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: تحقیقات موجود حاکی از رابطه‌ای معکوس میان مصرف اسیدهای چرب غیراشباعی امگا 3 و خطر ناشی از بیماری‌ قلبی عروقی (Cardiovascular disease) است و مصرف مکمل‌های حاوی ایکوزاپنتاانوئیک اسید EPA (Eicosapentaenoic acid) و دکوزاهگزاانوئیک اسید DHA Docosahexaenoic acid)) در پیشگیری از این بیماری‌ توصیه شده است. نانوحامل‌های لیپوزومی می‌توانند علاوه بر افزایش پایداری اسیدهای چرب غیراشباعی امگا 3 موجب زیست دسترسی بیشتر آن‌ها شوند. این پژوهش با هدف تهیه‌ی نانولیپوزوم‌های حاوی EPA و DHA به روش‌های اکستروژن و سونیکا‌سیون میله‌ای و ارزیابی ویژگی‌های آن‌ها انجام شد. مواد و روشها: ابتدا لیپوزوم خالی از فسفولیپید دی‌پالمیتوئیل‌فسفاتیدیل‌کولین DPPC به روش فیلم لایه نازک تهیه شد. پس از درون‌پوشانی EPA و DHA به روش‌های اکستروژن و سونیکاسیون میله‌ای، نانولیپوزوم‌ها از لحاظ اندازه‌ی ذره ای، توزیع اندازه‌ی ذره‌ای، پتانسیل زتا، شکل، درصد درون‌پوشانی اسیدهای چرب و ترکیبات آلدئیدی فرّار بررسی شدند. یافتهها: با وجود شباهت مقادیر میانگین اندازه‌ی ذره ای، توزیع اندازه‌ی ذره ای و پتانسیل زتا، کارایی درون‌پوشانی EPA و DHA در نانولیپوزوم‌های تهیه شده به روش سونیکاسیون میله‌ای افزایش معنی‌داری نسبت به روش اکستروژن داشت (01/0p<). مطالعات میکروسکپ الکترونی عبوری، نانولیپوزوم‌های تهیه شده به هر دو روش را کروی و هموژن نشان داد. نانولیپوزوم های تهیه شده به روش سونیکاسیون توزیع اندازه‌ی ذره‌ای مناسب با میانگین 3/2 ± 1/90 نانومتر و پتانسیل زتا 4/2 ± 8/43- میلی ولت داشتند. درصد درون‌پوشانی EPA و DHA به ترتیب 2/5 ± 9/56 درصد و 8/1 ± 6/38 درصد بود. ترکیب آلدئیدی فرّار اصلی در هر دو روش پروپانال (به ‌عنوان شاخص اکسیداسیون ثانویه‌ی اسیدهای چرب امگا 3) بود. نتیجه گیری: روش سونیکاسیون میله‌ای برای لیپوزوم‌های از قبل تهیه شده به درون‌پوشانی قابل توجه EPA و DHAدر غشای نانولیپوزومی در مقایسه با روش اکستروژن منجر شد. بارگذاری بهینه‌ی EPA و DHA در لیپوزوم علاوه بر این که به ویژگی‌های فیزیکی‌شیمیایی این ترکیبات بستگی دارد، بلکه ترکیب غشای دولایه و روش ساخت آن از عوامل مؤثر و مهم هستند. بنابراین، درون‌پوشانیِ توأم EPA و DHA در نانولیپوزوم‌های از قبل تهیه شده به روش سونیکاسیون میله‌ای می‌تواند یک حامل مناسب با کارایی لازم برای بررسی‌های بیشتر و انجام مطالعات آینده ارائه نماید. واژگان کلیدی: نانولیپوزوم، ایکوزاپنتاانوئیک اسید، دکوزاهگزاانوئیک اسید، اکستروژن، سونیکاسیون میله‌ای
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Preparation and characterization of nanoliposomes containing docosahexaenoic and eicosapentaenoic acids by extrusion and probe sonication
چکیده انگلیسی مقاله Background and objective: Available evidence indicates that ther is an inverse relationship between the consumption of omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) and risk of cardiovascular disease (CVD). Based on this, dietary supplementation with eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid is recommended as a preventive measure for CVD. Liposomal nanocarriers can increase stability and improve bioavailability of omega-3 polyunsaturaed fatty acids (PUFAs). Therefore, this study was initiated to prepare and characterize co-encapsulated liposomes containing DHA and EPA by extrusion and probe sonication. Materials and Methods: After preparing empty liposomes ( that is, with no di-palmitoyl phosphatidyl choline (DPPC)) using the thin-layer filmt technique, DHA and EPA were encapsulated by extrusion and probe sonication. The physicochemical characteristics of the optimized liposomes (DHA/EPA), such as particle size, zeta potential, encapsulation efficiency, and volatile aldehyde compounds, were then determined. Results: The results indicated that, despite similarities in the average particle size, particle size distribution and the zeta potential in nanolysosomes produced by the two methods, the encapsulation efficiency for DHA and EPA of the probe sonicated liposomes was significantly higher than that of the extruded liposomes (p < 0.01). Transmission electron microscopy images of both liposomes showed that they were both spherical in shape and maintained high structural integrity. The sonicated liposomes showed a narrow size distribution with an average diameter of 90.1 ± (2.3) nm and a zeta potential of -43.8 ± (2.4) mV, the encapsulation efficiency for DHA and EPA being 56.9 ± 5.2% and 38.6 ± 1.8%, respectively. Propanal, an indicator of secondry oxidation of omega-3 fatty acids, was the major volatile aldehyde product formed in nanoliposomes prepared with both methods. Conclusion: It can be concluded that probe ultrasound of pre-formed nanoliposomes facilitates more effective encapsulation of DHA and EPA into the nanoliposomal membrane, as compared with the extrusion method. Optimum loading of DHA and EPA is not solely dependent on their physiochemical properties other important contributing factors are bilayer composition and method of preparation. Co-encapsulated DHA/EPA in liposomes pre-formed by probe sonication can be quite effective. Certainly more extensive investigation in this area is warranted. Keywords: Nanoliposome, Eicosapentaenoic acid, Docosahexaenoic acid, Extrusion, Probe sonication
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله زهرا هادیان | z hadian


محمدعلی سحری | ma sahari


حمیدرضا مقیمی | hr moghimi


محسن برزگی | m barzegar


سلیمان عباسی | s abbasi



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-421&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات