این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۸، شماره ۱، صفحات ۲۴۱-۲۵۲

عنوان فارسی تعیین ترکیبات فورانی در غذاهای کودک موجود در بازار تهران با روش ریزاستخراج و بررسی تأثیر دمای آماده‌سازی بر غلظت این ترکیبات
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: فوران از سوی آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان به عنوان یک ترکیب سرطان‌زای احتمالی برای انسان (گروه B2) معرفی شده است. کمیته‌ی مشترک متخصص FAO/WHO در سال (JECFA) حداکثر مقدار فوران را میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز اعلام کرد. هدف از این تحقیق، تعیین میزان ترکیبات فورانی در غذاهای کودک موجود در بازار تهران با استفاده از روش ریزاستخراج با فاز مایع از فضای فوقانی(HS-LPME) و بررسی تأثیر دو دمای آماده‌سازی C°45 و C°70 بر ترکیبات فورانی اولیه بود. مواد و روشها: بهینه‌سازی عوامل مؤثر بر استخراج ترکیبات فورانی به کمک روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی به انجام 30 آزمایش برای 4 متغیر در 5 سطح منجر شد. به منظور معتبر‌سازی روش پیشنهادی، ارقام شایستگی روش تعیین شد. مقدار ترکیبات فورانی از 35 نمونه غذای کودک مختلف (پودری، پوره‌ی میوه، نوشیدنی و سوپ آماده) از سطح بازار تهران با استفاده از روش HS-LPME-GC/MS در نقاط بهینه تعیین شد. از آب با دو دمای C°45 و C°70 برای آماده‌سازی غذای کودک استفاده شد. یافتهها: ارقام شایستگی روش پیشنهادی در مواردی بهتر از روش‌های پیشین بود. انواع غذای کودک از نظر میزان ترکیبات فورانی، تفاوت معنی‌داری با یکدیگر داشتند (05/0p<). در این تحقیق، کمترین و بیشترین غلظت مجموع ترکیبات فورانی در غذاهای کودک موجود در بازار تهران به ترتیب 96/7±24/159 و µg/kg 23/31±64/624 به دست آمد. هر دو دمای آماده‌سازی باعث کاهش میزان فوران و افزایش 2و5-دی متیل فوران شدند (05/0p<). نتیجه گیری: روش به کار رفته برای تعیین مقادیر بسیار کم ترکیبات فورانی در غذاهای کودک کارایی بالایی دارد. اختلاف معنی‌دار بین نمونه‌های غذای کودک عرضه شده در بازار از نظر مقدار ترکیبات فورانی به دلیل تفاوت در نوع ترکیب و مواد تشکیل دهنده است. واژگان کلیدی: ترکیبات فورانی، غذای کودک، روش ریزاستخراج با فاز مایع، کروماتوگرافی گازی- طیف‌سنجی جرمی، روش سطح پاسخ
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Determination of furanic compounds in baby-foods in Tehran market using the microextraction technique and effects of preparation temperature on their concentration
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: Furan is classified as a probable human carcinogen (group 2B) by the International Agency for Research on Cancer. The Joint FAO/WHO Expert Committee (JECFA) reported in 2010 that the maximum dietary exposure to furan is 2 µg/kg body weight per day. The objective of this study was to determine the furanic-compounds content of baby-foods in Tehran market, using the microextraction technique, based on headspace liquid-phase micro-extraction/mass spectrometry (HS-LPME-GC/MS) and investigate the effects of two preparation temperatures (45 and 70˚C) on their concentrations. Materials and Methods: In order to optimize the factors affecting furanic compound extraction using the response surface methodology and central composite design, 30 experiments for 4 variables at 5 levels were performed. To validate the proposed method merit figures of the method were determined. Furanic compounds from 35 different baby-food samples (powdered, fruit puree, baby drinks, and ready-soups) marketed in Tehran were extracted by HS-LPME at optimal extraction conditions (temperature: 40°C, time: 15 min, stirrer rate: 700 rpm, salt: 1 gram). The samples were prepared at 2 temperatures, namely, 45°C and 70°C. Results: Merit figures of the proposed method were in some cases better than those of previous methods. There were statistically significant differences (p< 0.05) among the different baby-foods with regard to furan concentration. Preparation of the samples at both temperatures brought about a reduction in the furan content, with an increase in the 2,5-dimethylfuran content (p < 0.05). The lowest and highest total furanic compound concentrations were 159.24 ± 7.96 µg kg-1 and 624.64 ± 31.23 µg kg-1 in powdered baby-foods and baby soups, respectively. Conclusion: In the present work, a simple and fast micro-extraction method (HS-LPME) for extraction and pre-concentration of furanic compounds in baby-foods was developed and validated. The effective parameters on performance of the micro-extraction process were optimized. Differences among the different babay food samples with regard to furanic compounds contents are due to different ingredients used in their production. Keywords: Furan, Baby-food, Headspace liquid-phase micro-extraction, Gas chromatography/mass spectrometry, Response surface methodology
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حسین حبیبی | h habibi


عبدالرضا محمدی | a mohammadi


مهرداد محمدی | m mohammadi


زهره امیری | z amiri


ابراهیم آزادنیا | e azadniya



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-423&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات