این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۷، شماره ۴، صفحات ۷۳-۸۲

عنوان فارسی اثر پرتودهی گاما بر فعالیت ضد‌‌‌‌ اکسایشی و ضد میکروبی پودر دارچین
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: ادویه‌ها و گیاهان دارویی از زمان‌های کهن علاوه بر داشتن اثرات دارویی به عنوان نگهدارنده و طعم‌دهنده به مواد غذایی اضافه می‌شدند. این مواد اغلب توسط ریزسازواره‌ها آلوده می‌شوند. پرتودهی با اشعه گاما یکی از روش‌هایی است که امروزه به طور گسترده برای حذف آلودگی میکروبی مواد غذایی به کار می‌رود. هدف از این تحقیق، مطالعه‌ی اثر پرتودهی گاما بر فعالیت ضد اکسایشی و ضد میکروبی دارچین بود. مواد و روشها: نمونه‌ها‌ی دارچین در معرض پرتو گاما در دزهای 10، 15، 20 و 25 کیلوگری قرار گرفتند. برای انجام آزمون‌های بعدی، عصاره‌ی هیدروالکلی (‌اتانول 50 درصد) نمونه‌ها تهیه شد. فعالیت ضد اکسایشی نمونه‌های پرتو دیده و نمونه‌ی کنترل توسط آزمون‌های حذف‌کنندگی رادیکال ‌DPPH، قدرت کاهندگی فریک و بی‌رنگ شدن بتاکاروتن ارزیابی و مقدار ترکیبات فنلی کل اندازه-گیری شد. روش رقیق‌سازی محیط کشت مایع برای تعیین مقادیر کمترین غلظت بازدارندگی (MIC) ریزسازواره‌های اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس به کار رفت. کلیه آزمون‌ها در سه تکرار انجام شد. مقایسه‌ی ‌میانگین‌ها با استفاده از روش حداقل تفاوت‌های معنی‌دار (LSD) در سطح 01/0= α صورت گرفت. یافتهها: پرتودهی گاما اثر ناخواسته‌ای بر فعالیت ضد اکسایشی و مقدار کل ترکیبات فنلی نمونه‌ها نداشت. قدرت حذف‌کنندگی رادیکال عصاره در دزهای بالاتر از 10 کیلوگری افزایش یافت (در آزمون DPPH). تا دز 25 کیلوگری تفاوت معنی‌داری در فعالیت ضد میکروبی نمونه‌ها با نمونه‌ی کنترل مشاهده نشد ( 01/0  p). نتیجه گیری: تیمار پرتودهی دارچین اثر سویی بر فعالیت ضد اکسایشی و ضد میکروبی آن نداشت. تیمار پرتودهی با اشعه‌ی گاما تا دز 25 کیلوگری برای دارچین مناسب به نظر می‌رسد. واژگان کلیدی: دارچین (Cinnamomum zeylanicum)‌، عصاره‌ی اتانولی، پرتودهی گاما، فعالیت ضد اکسایشی، فعالیت ضد میکروبی
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effect of gamma irradiation on the antioxidant and antimicrobial activities of cinnnamon powder
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: Spices and herbs have been added to foodstuffs since old times due to their medicinal, preservative and flavouring effects. They are, however, often contaminated with microorganisms. Gamma irradiation is currently used widely to eliminate microbial contaminations in foods. The aim of the study was to determine the effects of gamma irradiation on the antioxidant and antimicrobial activities of cinnamon (Cinnamomum zeylanicum). Materials and Methods: Samples of cinnamon were exposed to gamma irradiation at doses of 10, 15, 20 and 25 kGy, followed by preparing hydroalcoholic (50% ethanol) extracts from them for sequence analysis. The antioxidant activity of the irradiated and control samples was measured by DPPH radical scavenging, ferric reducing power, and bleaching of beta-caroten, and the total phenolic content was also determined. The broth diluting method was applied for the determination of minimal inhibitory concentration (MIC) of E. coli and S. aureus. All tests were performed in triplicates, and the least significant difference (LSD) statistical test at α = 0.01 was used to compare differences among the means. Results: Gamma irradiation had no adverse effects on antioxidant activities and total phenolic content of the samples. Only at doses more than 10 kGy did the radical scavenging activity of the cinnamon extract increase (DPPH test). With regard to the effect of gamma irradiation on antimicrobial activity, as compared to the control value, there was no statistically significant difference in the activity of irradiated samples up to a dose of 25 kGy. Conclusion: Gamma irradiation treatment of cinnamon had no adverse effect on its antioxidant and antimicrobial activities.Gamma irradiation at doses up to 25 kGy seems to be appropriate for cinnamon. Keywords: Cinamon (Cinnamomum zeylanicum), Ethanolic extract, Gamma irradiation‌, Antioxidant activity, Antimicrobial activity
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محبوبه جمشیدی | m jamshidi


محسن برزگر | m barzegar


محمدعلی سحری | ma sahari



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-283&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات