این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۷، شماره ۳، صفحات ۱۹-۳۰

عنوان فارسی ارتباط الگوهای غذایی غالب با عوامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی در زنان
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: : برخی از عوامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی در کشورهای خاورمیانه شیوع بالایی دارند. هدف این مطالعه، بررسی ارتباط بین الگوهای غذایی غالب و عوامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی در بین زنان تهرانی بود. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی 486 زن معلم تهرانی در محدوده سنی 40 تا 60 سال بررسی شدند. به منظور جمع‌آوری داده‌های غذایی از پرسشنامه تکرر مصرف غذایی به فرمت ویلت استفاده شد. وجود حداقل 1 و 2 عامل خطر از 3 عامل عمده‌ خطر بیماری‌های قلبی عروقی (پرفشاری خون، دیس‌لیپیدمی و دیابت) ارزیابی شد. یافتهها: 3 الگوی غذایی عمده شناسایی شد (سالم، غربی و سنتی). بعد از کنترل عوامل مخدوشگر، افرادی که در بالاترین پنجک الگوی غذایی سالم بودند، شانس کمتری جهت ابتلا به دیس‌لیپیدمی (نسبت شانس 36/0 ؛ فاصله اطمینان 95%، 19/0 تا 53/0)، پرفشاری خون (33/0؛ 17/0 تا 60/0)، حداقل 1 و 2 عامل خطرساز (به ترتیب: 30/0؛ 18/0 تا 58/0و 39/0؛ 20/0 تا 77/0) را در مقایسه با کمترین پنجک داشتند. در مقابل، کسانی که از الگوی غذایی‌ غربی پیروی می‌کردند، شانس بیشتری برای دارا بودن عوامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی داشتند (نسبت شانس 59/2 تا 11/3 برای عوامل خطر مختلف؛ 05/0>P). الگوی غذایی سنتی به طور معنی‌داری همراه با دیس‌لیپیدمی (نسبت شانس 73/1 و فاصله اطمینان 95%، 02/1 تا99/2) و حداقل یک عامل خطر (نسبت شانس 89/1 ؛ فاصله اطمینان 95%، 05/1 تا20/3) بود. الگوهای غذایی غالب و دیابت ارتباطی نداشتند. نتیجه گیری: الگوهای غذایی غالب در جامعه زنان معلم تهرانی با عوامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی مرتبط بودند. واژگان کلیدی: الگوهای غذایی، عوامل خطر، بیماری‌های قلبی عروقی، زنان
کلیدواژه‌های فارسی مقاله الگوهای غذایی، عوامل خطر، بیماری‌های قلبی عروقی، زنان

عنوان انگلیسی Association between major dietary patterns and risk factors for cardiovascular disease among women
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: Some cardiovascular risk factors are more prevalent in Middle Eastern countries than in other parts of the world. Lifestyle-related factors, including diet, might account for this discrepancy. We aimed to identify the association between food intake patterns and cardiovascular risk factors among Iranian adult women. Materials and Methods: In this cross-sectional study, 486 apparently healthy Iranian women aged 40–60 years were studied. A Willett-format FFQ was used to collect dietary data. Fasting plasma glucose (FPG) concentrations, lipid profiles, and blood pressure were measured. Diabetes was defined as FPG > or = 126 mg/dl diagnosis of dyslipidemia was based on Adult Treatment Panel III and that of hypertension on Joint National Committee VI recommendations. The presence of at least 1 or 2 of the 3 major risk factors for cardiovascular diseases (hypertension, dyslipidemia, and diabetes) was also evaluated. Results: We identified 3 major (healthy, Western, and Iranian) eating patterns. After controlling for potential confounders, the subjects in the top quintile of the healthy dietary pattern were less likely to have dyslipidemia [odds ratio (OR), 0.36 95% CI, 0.19-0.53], hypertension (OR, 0.33 95% CI, 0.17-0.60), at least 1 (OR, 0.30 95% CI, 0.18-0.58), and at least 2 risk factors (OR, 0.39 95% CI, 0.20-0.77) compared with the lowest quintile. In contrast, those with greater adherence to the Western dietary pattern had greater odds for cardiovascular risk factors (OR, 2.59-3.11 P < 0.05). The Iranian dietary pattern was significantly associated with dyslipidemia (OR, 1.73 95% CI, 1.02-2.99) and at least 1 risk factor (OR, 1.89 95% CI, 1.05-3.20). The major dietary patterns were not associated with diablets risk. Conclusion: It seems that major dietary patterns are associated with cardiovascular risk factors among Tehranian women. Keywords: Food intake patterns, Cardiovascular, Risk factor, Women
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Food intake patterns, Cardiovascular, Risk factor, Women

نویسندگان مقاله فهیمه حقیقت دوست | f haghighatdoost


فاطمه زریباف | f zaribaf


لیلا آزادبخت | l azadbakht


احمد اسماعیل زاده | a esmaillzadeh



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-266&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات