این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۶، شماره ۴، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی ارتباط الگوهای غذایی غالب با کوتاه‌قدی در کودکان تهرانی: یک مطالعه مورد- شاهدی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط الگوهای غذایی با کوتاه‌قدی در کودکان کلاس اول شهر تهران در سال 1386 انجام پذیرفت. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مورد- شاهدی، قد کودکان(3147n=) در 5 منطقه شهر تهران با روش‌های استاندارد اندازه‌گیری و کوتاه‌قدی، بر اساس نمایه قد برای سن (کمتر از صدک 5) در مقایسه با جداول CDC 2000 تعیین شد. برای هر کودک کوتاه ‌قد سه نفر شاهد از میان کودکان سالم و غیر کوتاه‌قد، انتخاب و وارد مطالعه شدند (مورد:86 نفر و شاهد: 308 نفر). پرسشنامه‌های مربوط به وضعیت اجتماعی- اقتصادی، وزن و قد زمان تولد کودک و مدت تغذیه با شیر مادر و پرسشنامه‌های یادآمد غذایی24 ساعته برای دو روز غیر متوالی برای هر یک از نمونه‌ها تکمیل شد. جهت شناسایی الگوهای غذایی غالب، روش تحلیل عاملی مورد استفاده قرار گرفت. مدل‌ها برای جنس، سن مادر، سواد مادر، سواد پدر، وزن هنگام تولد، بعد خانوار و انرژی تعدیل شدند. یافته‌ها‌: در مطالعه حاضر بین متغیرهای جنس، وزن هنگام تولد، سن مادر و تحصیلات والدین در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنی‌داری مشاهده شد(05/0P<). بررسی مصرف نشان داد که در گروه کوتاه‌قد، میانگین مصرف لبنیات (167±308 گرم/روز) و خشکبار (9±58/2 گرم/روز) کمتر از گروه شاهد (به ترتیب 232±382، 26±15/7 گرم در روز) و مصرف چربی(29±85/37 گرم/روز) بیشتر از گروه شاهد(22±94/30 گرم/روز) بود (05/0P<). در مطالعه حاضر، سه الگوی غذایی تعیین شد: الگوی غذایی 1 : نان، سیب زمینی، چربی، تخم‌مرغ، چاشنی‌ها، سایر سبزی‌ها، قند و نوشیدنی‌ها. الگوی غذایی 2: سبزی‌های برگی، غذاهای آماده، مغزها، سایر غلات، حبوبات، امعا و احشا. الگوی غذایی 3: کیک و بیسکویت، مرغ، لبنیات، میوه‌جات، غیره). دو الگوی غذایی اول و دوم ارتباط معنی‌داری با کوتاه‌قدی نداشتند، اما افرادی که در چارک سوم سومین الگوی غذایی قرار داشتند، نسبت به چارک اول آن از شانس پایین‌تری برای ابتلا به کوتاه‌قدی برخوردار بودند (05/0P<). نتیجه گیری: به نظر می‌رسد تبعیت از الگوی غذایی غنی از مواد پروتئینی (مثل لبنیات و گوشت‌ها) و کربوهیدرات‌دار (مثل میوه‌ها و کیک و بیسکویت) ممکن است خطر ابتلا به کوتاه‌قدی را در کودکان کاهش دهد. واژگان کلیدی: کودکان، کوتاه‌قدی، الگوی غذایی، تحلیل عاملی
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کودکان، کوتاه‌قدی، الگوی غذایی، تحلیل عاملی

عنوان انگلیسی Relationship between major dietary patterns and stunting in Tehrani school children
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective:This study was conducted to determine the relationship between stunting and major dietary patterns among the first-grade pupils in Tehran in 2008. Materials and Methods:In this case-control study, children’s height (n=3147) was measured in 5 areas of Tehran by expeienced nutritionists using standard protocols. Children with a height lower than the 5th percentile of height for age of the CDC2000 standard were considered as stunted (n = 86, the case group). Control children were selected randomly from among healthy, non-stunted children with the same age and sex (n=308). Data on demographic characteristics, socio-economic status, birth weight and length, and duration of breast feeding were collected using standard questionnaires. In addition, two 24-hour dietary recall questionnaires were completed for each subject on 2 cosecutive days by interviewing their mothers. Factor analysis was used to identify major dietary patterns. Logistic regression models were adjusted for sex, mother's age and education, father's education, birth weight, family size, and energy intake. Results: There were significant differences between the stunted children and their control group with regard to sex, birth weight, age of mother, and parents' education of (P< 0.05). Based on the 24-hour dietary recalls, the mean consumptions of dairy products (308±167 g/day) and dried fruits and nuts (2.58±9 g/day) in the case group were significantly lower than the respective control values (7.15±26 and 382±232 g/day, respectively p< 0.05). However, consumption of the fat and oils group in the case group (37.85±29 g/day) was higher than in the control group (30.94±22 g/day P< 0.05). Three dietary patterns were identified using factor analysis: dietary pattern 1, high in bread, potatoes, fats, eggs, relish, other vegetables, sugar, and soft drinks dietary pattern 2, high in leafy vegetables, fast foods, nuts, other cereals, fruits, legumes, and offal and dietary pattern 3, high in biscuits and cakes, chicken, dairy products, fruits, etc. Dietary patterns 1 and 2 were not significantly associated with stunting, while children in the third quartile of dietary pattern 3 had a lower risk for stunting as compared to those in the first quartile of that dietary pattern (p< 0.05). Conclusion: It seems that following dietary patterns high in protein (e.g., dairy and meat products) and carbohydrate (e.g., fruits and biscuits/cakes) may reduce the risk of stunting in children. Keywords: Children, Stunting, Factor analysis, Dietary pattern
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Children, Stunting, Factor analysis, Dietary pattern

نویسندگان مقاله فاطمه اسفرجانی | r esfarjani


روشنک روستایی | r roostaee


فاطمه محمدی نصرآبادی | f mohammadi nasrabadi


مرتضی عبداللهی | m abdollahi


آناهیتا هوشیار راد | a hoshiar rad


احمد اسماعیل زاده | a esmaillzadeh



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-236&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات