این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی
، جلد ۲۱، شماره ۸۲، صفحات ۱-۱۲
عنوان فارسی
مطالعه تنوع در صفات اگرو- مورفولوژیکی، ترکیبات تقریبی و ترکیبات فنلی برخی گونههای شنبلیله در ایران
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: جنس شنبلیله (Trigonella L.) یکی از جنسهای شناخته شده خانواده بقولات است که در سراسر جهان میروید. این گیاهان علاوه بر مصارف غذایی دارای خواص دارویی از جمله کاهشدهنده چربی و قند خون، ضد باکتری، ضد زخم و ضد درد میباشند. هدف: مطالعه تنوع صفات اگرو- مورفولوژیکی، ترکیبات تقریبی و ترکیبات فنولیک اندام هوایی برخی گونهها و خویشاوندان جنس شنبلیله بومی ایران برای معرفی گونه برتر جهت استفاده در برنامههای اصلاحی انجام شده است. روش بررسی: نمونههای بذر T. elliptica، T. filipes، T. foenum-graecum، T. spruneriana، M. astroites، M. crassipes، M. monantha، M. monspeliaca، M. orthoceras و M. phrygia از مناطق مختلف ایران جمعآوری و در شرایط زراعی یکسان کشت شدند. صفات مورفولوژیکی با خط کش، کولیس دیجیتال و ترازو اندازهگیری شد. ترکیبات تقریبی (رطوبت، خاکستر، فیبر، پروتئین، چربی و کربوهیدرات) و اسیدهای فنولیک اندام هوایی به ترتیب با روش AOAC و HPLC تعیین شد. نتایج: تفاوتهای مورفولوژیکی معنیداری بین گونههای مورد مطالعه مشاهده شد. بیشترین محتوای پروتئین در M. orthoceras (%13/4 ± 0/4) و پس از آن T. filipes (%11/5 ± 0/8)، و T. spruneriana (%11/1 ± 0/4) اندازهگیری شد. محتوای فیبر بین 0/04 ± 0/7 % تا 0/4 ± 4/9 % بود. عصاره گونههای مورد مطالعه، ترکیبات کاتچین، کلروژنیک اسید، پارا کوماریک اسید به وفور (0/7 ± 69/32 تا 0/05 ± 0/01 میلیگرم بر گرم وزن خشک) یافت شدند. نتیجهگیری: T. filipes و T. spruneriana میتوانند به عنوان گونههای مناسب برای بهرهبرداری در سیستمهای کشاورزی، صنایع غذایی و دارویی انتخاب شوند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
تنوع، بقولات، شنبلیله، بخش رویشی، ارزش غذایی، فنول، ادویه
عنوان انگلیسی
Study of variability in agro-morphological traits, proximate composition, and phenolic compounds of some Trigonella L. species in Iran
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Trigonella L. is a well-known worldwide growing genus of the Fabaceae family. In addition to food, the plants have various medicinal properties, including reducing fat and blood sugar, antibacterial, anti-ulcer, and analgesic. Objective: Variability in agro-morphological traits, phenolic compounds, and proximate composition of the aerial parts of some Iranian Trigonella and its relative e.g. Medicago L. species was studied to introduce the superior species for further use in breeding and exploitation programs. Methods: The seed samples of T. elliptica, T. filipes, T. foenum-graecum, T. spruneriana, M. astroites (syn: T. astroites), M. crassipes (syn: T. crassipes), M. monantha (syn: T. monantha), M. monspeliaca (syn: T. monspeliaca), M. orthoceras (syn: T. orthoceras), and M. phrygia (syn: T. aurantiaca) were collected from different regions of Iran, and then were cultivated at the same agronomic conditions. Morphological traits were measured by a ruler, digital caliper and scales. Proximate composition (moisture, ash, fibre, protein, fat, and carbohydrates) and phenolic acids of the aerial parts were determined by the AOAC method and HPLC, respectively. Results: Significant morphological differences among the studied species were observed. The highest protein content was measured in M. orthoceras (13.4 ± 0.4 %), followed by T. filipes (11.5 ± 0.8 %), and T. spruneriana (11.1 ± 0.4 %). Fibre content was ranged from 0.7 ± 0.04 % to 4.9 ± 0.4 %. In the extracts of the studied species, catechin, chlorogenic acid, and p-coumaric acid were found in abundance (0.01 ± 0.05 - 69.32 ± 0.7 mg/g DW). Conclusion: Trigonella filipes and T. spruneriana could be selected as adequate species for further exploitation in food and pharmaceutical industries.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Diversity, Fabaceae, Fenugreek, Herb, Nutritive value, Phenol, Spice
نویسندگان مقاله
زیبا بختیار | Ziba Bakhtiar
Department of Horticultural Sciences, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
محمدرضا حسندخت | Mohammad Reza Hasandokht
Department of Horticultural Sciences, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
محمدرضا نقوی | Mohammad Reza Naghavi
Division of Biotechnology, Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
گروه مهندسی زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
محمدحسین میرجلیلی | Mohammad Hossein Mirjalili
Department of Agriculture, Medicinal Plants and Drugs Research Institute, Shahid Beheshti University, 1983969411, Tehran, Iran
گروه کشاورزی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
نشانی اینترنتی
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-6436-1&slc_lang=en&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
گیاهان دارویی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات