این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 29 آذر 1404
طب مکمل
، جلد ۱۲، شماره ۱، صفحات ۰-۰
عنوان فارسی
بررسی میزان آگاهی از اصول حجامت و علل انجام آن در ایام حزیران در مراجعه کنندگان به مراکز حجامت در شهرهای مشهد و بیرجند در سال ۱۳۹۸
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: حجامت یکی از روش های پیشگیری و درمانی طب ایرانی است که به دو روش خشک و تر انجام می شود. نکته مهم آن است که حجامت می بایست در زمان و محل مناسب و برای افراد واجد شرایط انجام شود تا بیشترین اثرات مفید خود را داشته باشد. این مطالعه به منظور بررسی علل انجام حجامت در ایام حزیران و میزان آگاهی افراد نسبت به شرایط و اصول انتخاب حجامت انجام شد. روش اجرا: این مطالعه مقطعی- توصیفی در سال 1398 و در شهرهای مشهد و بیرجند در بازه زمانی هفته آخر خرداد و هفته اول تیرماه انجام شد. حجم نمونه مورد نیاز مطالعه در مجموع 400 نفر تعیین گردید. نمونه ها به روش آسان انتخاب شدند. تحلیل اطلاعات توسط نرم افزار SPSS-16 انجام شد. یافته ها : از تعداد 392 پرسشنامه، 62/8% (246 نفر) شرکت کنندگان مرد،75/1% (292 نفر) متاهل و 40/3٪ (154 نفر) دارای تحصیلات دانشگاهی و 77/7٪ (289 نفر) دارای وضعیت اجتماعی- اقتصادی متوسط بودند. 2/82٪ (53 نفر) خانم ها، خانه دار و 6/6% (26 نفر) مراجعین دارای بیماری زمینه ای بودند. 8/40٪ (119 نفر) مراجعین دارای سابقه حجامت 2 بار یا بیشتر در سال بوده و 7/42٪ (132 نفر) مراجعین رضایت متوسطی از انجام آن داشتند. در این مطالعه بیشترین علت انجام حجامت، حفظ سلامتی مراجعین (73.9% - 272 نفر) و در مرحله بعد، با هدف درمان بیماری بود. در مورد میزان آگاهی افراد نسبت به اصول حجامت مشخص شد که بیش از نیمی از مراجعه کنندگان در خصوص بهترین فصل سال برای انجام حجامت (بهار) 5/81% (255 نفر) ، سیر بودن در زمان انجام حجامت 74/4% (210 نفر) و زمان مناسب استحمام بعد از حجامت (بعد از 24 ساعت) 7/79% (240 نفر)، نوع تغذیه بعد از حجامت (شربت عسل) 7/64% (189 نفر) و عوارض ناشی از حجامت (بدون هیچ عارضه) 3/69% (185 نفر) اطلاعات صحیحی دارند ولی در سایر موارد مثل بهترین ساعات انجام حجامت در روز (ساعات اولیه صبح) 46/9% (130 نفر)، بهترین روز هفته (پنج شنبه) 21/3% (62 نفر) و بهترین روزهای ماه جهت انجام حجامت (میانه ماه) 35/6% (86 نفر) میزان آگاهی مراجعین مطلوب نبود. نتیجه گیری: با توجه به استقبال زیاد افراد جامعه از حجامت حزیران، و با عنایت به سطح آگاهی کم مراجعه کنندگان از برخی اصول و شرایط صحیح حجامت مانند زمان حجامت، آگاهی بخشی کافی به افراد جامعه از طریق رسانه ها و بهره گیری از متخصصین طب سنتی جهت نظارت بر انجام حجامت صحیح و رعایت اصول آن در این مراکز ضروری است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
حزیران، حجامت تر، آگاهی، علل مراجعه، اصول حجامت
عنوان انگلیسی
Survey of the Level of Clients Awareness about the Principles of Cupping and the Causes of Haziran Cupping in Clients Referring to Cupping Centers in Mashhad and Birjand in 2019
چکیده انگلیسی مقاله
Aims: Cupping is one of the preventive and treatment methods in Persian medicine, which is done in two ways, dry and wet. The important point is that cupping should be done at the appropriate time and place and for qualified people to have the most beneficial effects. This study was conducted to investigate the causes of Haziran cupping, and the level of people's awareness about the conditions and principles of cupping. Materials & Methods: This cross-sectional descriptive study was conducted in 2019 in Mashhad and Birjand during the last week of June and the first week of July. Finally, 400 people were determined. Samples were selected easily (available). Study data were analyzed by SPSS version 16. Findings: 392 cases approved by the study, 62.8% (246 persons) of the participants were male, and 75.1% (292 persons) were married. 40/3% (154 persons) of the clients had a university education, and 77/7% (289 persons) of them had average socio-economic status. 82/2% (53 persons) of the women were housewives, and 6.6% (26 persons) of patients had an underlying disease. 40.8% (119 persons) of the clients had two times history or more a year of cupping, and 42.7% (132 persons) of the clients had moderate satisfaction from cupping down. In this study, the most common cause of cupping was maintaining the health of clients (73.9% - 272 persons) and in the next stage, was for the disease treatment. Regarding the level of people's awareness about the principles of cupping, it was found that more than half of the clients had correct information about the best season of the year to do cupping (spring) 81.5% (255 persons), satiety at the cupping time 74.4% (210 persons), the appropriate time for bathing after Cupping (after 24 hours) 79.7% (240 persons), type nutrition after cupping (Honey) 64.7% (189 persons) and complications due to cupping 69.3% (185 persons), but the level of clients' knowledge was not desirable in other cases such as the best hour of cupping per day 46.9% (130 persons), the best days of the week 21.3% (62 persons), and the best days of the month for cupping 35.6% (86 persons),. Conclusion:Due to the high popularity of Haziran cupping, and considering the low level of client awareness about the proper principles and conditions of cupping, such as the cupping time, it is necessary to inform the community through the media and use specialists in traditional medicine to monitor proper cupping and its principles in these centers.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Haziran, Wet Cupping, Awareness, Reasons for Referral, Principles of Cupping
نویسندگان مقاله
سید مجید غضنفری | Seyed Majid Ghazanfari
Sabzevar University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
جمشید جمالی | Jamshid Jamali
Mashhad University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی مشهد
مهدی یوسفی | Mahdi Yousefi
Mashhad University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی مشهد
مریم نواب زاده | Maryam Navabzadeh
Birjand University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
محسن ذاکریان | Mohsen Zakerian
Mashhad University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سید روح الله حسینی | Seyed Ruhollah Hosseini
Mashhad University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی مشهد
ملیحه متوسلیان | Maliheh Motavasselian
Mashhad University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی مشهد
نشانی اینترنتی
http://cmja.arakmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1133-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
طب سنتی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات