این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 22 آذر 1404
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
، جلد ۶، شماره ۱، صفحات ۶۹-۸۰
عنوان فارسی
ارتباط بین مصرف خانگی روغنهای گیاهی با بیومارکرهای مربوط به التهاب سیستمیک و اختلال در عملکرد اندوتلیال در زنان
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: : بخش عمده اطلاعات موجود در مورد اثرات مضر چربیهای ترانس بر سلامتی، از مطالعاتی به دست آمد. که در جوامع غربی انجام شده است؛ دادههای اندکی در این زمینه در خاور میانه موجود است. هدف بررسی حاضر، مطالعه ارتباط میان مصرف روغنهای گیاهی هیدروژنه و روغنهای گیاهی مایع با سطح مارکرهای التهابی در زنان معلم تهرانی 40 تا 60 ساله بود. مواد و روشها: دریافتهای غذایی معمول 486 خانم سالم با استفاده از پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک FFQ بررسی شد. روغنهای گیاهی هیدروژنه (که معمولا ً برای پخت غذا در ایران استفاده میشود) به عنوان گروه PHVO (partially hydrogenated vegetable oil) و روغن آفتابگردان، ذرت، کانولا، سویا و زیتون به عنوان گروه روغنهای مایع (non-HVO) در نظر گرفته شدند. نمونههای خون ناشتا برای اندازهگیری مارکرهای التهابی گردآوری و قد و وزن افراد اندازهگیری شد. یافتهها: دریافتهای روزانه PHVO و non-HVO (که از نظر انرژی تعدیل شده بودند، به ترتیب 11±23 و 10±22 گرم در روز (انحراف معیار±میانگین) بودند. بعد از کنترل عوامل مخدوشکننده، غلظت پلاسمایی CRP در زنانی که در بالاترین پنجک دریافت PHVO قرار داشتند، بیشتر بود. بعد از تعدیل این عوامل، غلظت پلاسمایی CRP )درصد تفاوت نسبت به پایینترین پنجک : 45% 01/0>P)، اینترلوکین6 (درصد تفاوت نسبت به پایینترین پنجک : 72% ، 05/0pp) و soluble intercellular adhesion molecule-1(1-:sICAM درصد تفاوت نسبت به پایینترین پنجک: 22% ، 01/0>p) در زنانی که در بالاترین پنجک دریافت PHVO قرار داشتند، نسبت به زنانی که در پایینترین پنجک بودند، بیشتر بود. در مقابل، غلظت CRP (درصد تفاوت بین بالاترین و پایینترین پنجک: 23% ، 05/0 (P=، TNF-α(درصد تفاوت بین بالاترین و پایینترین پنجک: 29% ، 01 /0 P<) ،سرم آمیلوئید A )درصد تفاوت بین بالاترین و پایینترین پنجک : (24% ، 01/0 P<) و 1- sICAM(درصد تفاوت بین بالاترین و پایین پنجک: 19% ، 05/0p<) در افرادی که روغنهای گیاهی مایع مصرف میکردند، کمتر بود. تعدیل BMI، قند خون ناشتا و پروفایل لیپیدی این ارتباط را به مقدار کمی در بعضی از افراد تضعیف کرد. نتیجه گیری: دریافت بیشتر روغنهای گیاهی هیدروژنه با غلظت بالاتر مارکرهای التهابی و دریافت بیشتر روغنهای گیاهی مایع با غلظت کمتر این مارکرها در زنان معلم تهرانی ارتباط داشت. واژگان کلیدی: روغنهای گیاهی هیدروژنه، التهاب، اسیدهای چرب ترانس، زنان
کلیدواژههای فارسی مقاله
روغنهای گیاهی هیدروژنه، التهاب، اسیدهای چرب ترانس، زنان
عنوان انگلیسی
Home use of vegetable oils, markers of systemic inflammation and endothelial dysfunction among women
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objective: Most of the information on the adverse health effects of trans fats has been mainly obtained from studies done in western populations very little information is available in this area from the Middle-East. The objective of this study was to determine the association between consumption of partially hydrogenated vegetable oils (PHVOs) and non-HVOs and circulating levels of inflammatory markers among Tehrani female-teachers 40-60 years old. Materials and Methods: Usual dietary intakes of 486 apparently healthy women were assessed using a semi-quantitative food frequency questionnaire. The vegetable oils consumed were catagorized into PHVOs (commonly used for cooking in Iran) and non-HVOs (sunflower, corn, canola, soybeanm., and olive oils) Anthropometric measurements were made and fasting blood samples were taken for measuring inflammatory markers. Results: The energy-adjusted daily intakes of PHVOs and non-HVOs were 23±11 and 22±10 g/d, respectively. After controlling for potential confounders, the plasma levels of CRP, TNF-α, IL-6, and soluble intercellular adhesion molecules (sICAM-1) of the women in the top quintile of PHVOs intake (as compared to the lowest quintile) were 45% (Ptrend< 0.01), 66% (Ptrend< 0.1), 72% (Ptrend< 0.05), and 22%( Ptrend< 0.01), respectively. In contrast, a higher consumption of non-HVOs was associated with lower circulating levels of CRP (-23%, Ptrend=0.05), TNF-α (-29%, Ptrend< 0.01), SAA (-24%, Ptrend< 0.01), and soluble intercellular adhesion molecule ICAM-1 (-19%, Ptrend< 0.05) when the top intake quantile was compared with the lowest . Adjustment for body mass index, fasting plasma glucose, and lipid profile slightly attenuated the associations in some cases. Conclusion: Higher intakes of PHVOs are associated with elevated levels of inflammatory biomarkers, while higher intakes of non-HVOs are associated with lower plasma levels of these biomarkers in female-teachers. Keywords: Partially hydrogenated vegetable oils, Inflammation, Trans fatty acids, Cardiovascular disease, Women
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
فاطمه زریباف | f zaribaf
فهیمه حقیقت دوست | f haghighatdoost
لیلا آزادبخت | l azadbakht
احمد اسماعیل زاده | a esmaillzadeh
نشانی اینترنتی
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-203&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات