این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۵، شماره ۳، صفحات ۵۷-۶۶

عنوان فارسی اثرات مصرف آب هویج غنی شده با بتاکاروتن بر سطح لیپیدهای سرم در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: تغییر و افزایش سطوح لیپیدهای خون یکی از مشکلات بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 است. این مطالعه به منظور بررسی تأثیر مصرف آب هویج غنی شده با بتاکاروتن بر سطوح لیپید‌های خون در این بیماران طراحی و انجام شد. افراد و روش‌ها: این کارآزمایی بالینی تصادفیِ دو سوکورِ کنترل شده روی 44 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. ابتدا بیماران به دو گروه دریافت کننده ml200 آب هویج غنی شده با mg10 بتاکاروتن (گروه الف) و آب‌ هویج معمولی (گروه ب) تقسیم شدند. هر دو گروه به مدت 8 هفته، هر روز در وعده ناهار به جای یک واحد غلات ml200 آب هویج دریافت کردند. یادآمد 24 ساعته خوراک در 3 روز متوالی و 6 روز غیرمتوالی در ابتدا و انتهای مطالعه گرفته شد. همچنین، مقدار لیپید‌ها، گلوکز و بتاکاروتن سرم در نمونه‌های خون ناشتا در شروع و پایان هفته هشتم اندازه‌گیری شد. داده‌های بررسی مصرف با نرم‌افزار Nutritionist IV آنالیز و آزمون‌های آماری با نرم‌افزار SPSS11.5 تجزیه و تحلیل شد. یافته‌ها‌: سطح بتاکاروتن سرم افزایش و کلسترول تام و تری‌گلیسرید و نسبت‌های LDL-c/HDL-C و TC/HDL-C به طور معنی‌داری در گروه الف نسبت به گروه ب کاهش یافت، ولی سطوح HDL-C و گلوکز ناشتا در این تحقیق در هر دو گروه تحت تأثیر قرار نگرفت. نتیجه گیری: مصرف روزانه ml200 آب هویج غنی شده با mg10 بتاکاروتن یا آب هویج معمولی به مدت 8 هفته بدون تأثیر بر مقدار گلوکز سرم، سبب بهبود سطوح بعضی از لیپیدهای سرم در بیماران دیابتی نوع 2 شد. البته، تأثیر آب هویج غنی شده در مقایسه با آب هویج معمولی بیشتر بود. این مداخله تغذیه‌ای نشان داد که مصرف آب هویج غنی شده احتمالاً می‌تواند از افزایش لیپید‌های خون در این بیماران جلوگیری کند. واژگان کلیدی: دیابت نوع 2 ، آب هویج، بتاکاروتن، لیپید‌های سرم
کلیدواژه‌های فارسی مقاله دیابت نوع 2 ، آب هویج، بتاکاروتن، لیپید‌های سرم

عنوان انگلیسی Effects of ß-carotene-fortified carrot juice on the lipid profile in type-2 diabetes patients
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Hyperlipedemia is a health problem in type-2 diabetes patients. This study was designed to investigate the effects of carrot juice fortified with ß-carotene on the blood lipids in these patients. Subject and Methods: This controlled randomized double-blind clinical trial was performed on 44 patients with type 2 diabetes. They were randomly divided into two groups receiving, daily for 8 weeks, either 200 ml carrot juice fortified with 10 mg ß-carotene (group A) or 200 ml ordinary carrot juice (group B). All the subjects would drink the juice (exchanged for one serving of bread) at lunch. Twenty-four hour dietary recalls were done on 3 consecutive days and 6 alternate days by a nutritionist at the beginning and the end of the period. Initial and final fasting blood glucose, ß-carotene, and lipids were also measured. The dietary data were analyzed using Nutritionist IV and statistical analysis was done using SPSS 11.5. Results: The serum level of ß-carotene increased and that of total cholesterol and triglyceride, as well as the LDL-C/HDL-C and TC/HDL-C ratios, decreased significantly in group A as compared to group B. The treatments did not affect HDL-C or glucose concentrations in either group. Conclusion: Daily consumption of both 200 ml carrot juice fortified with 10 mg ß-carotene and ordinary carrot juice for 8 weeks brings about desirable changes in some of the blood lipids in type-2 diabetic subjects without any change in the serum glucose level, although fortified carrot juice is more effective. Such an intervention may prevent hyperlipedemia in these patients. Keywords: Type-2 diabetes, Carrot juice, ß-carotene, Blood lipids
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Type-2 diabetes, Carrot juice, ß-carotene, Blood lipids

نویسندگان مقاله آتنا رمضانی | a ramezani


فریده طاهباز | f tahbaz


شاهین رسولی | sh rasooli


بهرام رشیدخانی | b rashidkhani


اعظم غروی نوری | a gharavi noori


معصومه مسلمی | m moslemi


مهدی هدایتی | m hedayati



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-179&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات