این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
، جلد ۵، شماره ۱، صفحات ۳۹-۴۸
عنوان فارسی
بررسی رابطه سندرم متابولیک با الگوهای غذایی زنان غیر یائسه
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: سندرم متابولیک با شیوع اضافه وزن و چاقی ارتباط دارد و از طرفی به عنوان عامل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و دیابت مطرح است. یک سوم جمعیت ایران به سندرم متابولیک مبتلا هستند که شیوع در زنان بیشتر است. در این مطالعه، رابطه سندرم متابولیک با تحلیل الگوی غذایی زنان غیر یائسه بررسی شد. مواد و روشها: این مطالعه، به روش مورد- شاهدی و با استفاده از دادههای 920 زن غیریائسه 18 تا 50 ساله شرکت کننده در فاز سوم مطالعه قند و لیپید تهران (TLGS) انجام شد. سندرم متابولیک طبق تعریف فدراسیون بینالمللی دیابت (IDF) در نظر گرفته شد. الگوهای غذایی با استفاده از دادههای جمعآوری شده از طریق پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک 168 قلم ماده غذایی در 26 گروه غذایی با استفاده از تحلیل عاملی، شناسایی و الگوهای غذایی غالب تعیین شد. در مرحله بعدی، افراد بر حسب سن در دو گروه مورد و شاهد همسان شدند. نسبت شانس ابتلا به سندرم متابولیک و اجزای سندرم در الگوهای غذایی، با تعدیل اثر متغیرهای اثرگذار با رگرسیون لجستیک بررسی شد. یافتهها: دو الگوی غذایی غالب به دست آمد. الگوی غذایی مطلوب شامل: سبزیهای خام و آبپز، میوهها، سبزیهای نشاستهای، زیتون، سبزیهای سرخ شده، لبنیات کمچرب، حبوبات، مغزها، تخممرغ، روغن مایع، غلات کامل، ماهی، لبنیات پرچرب و مرغ بود. الگوی غذایی نامطلوب شامل: انواع نوشیدنی، انواع شیرینی، غذاهای آماده، مایونز، چیپس و پفک، روغن جامد، ترشیجات، گوشت احشاء، غلات تصفیه شده، گوشت قرمز و نمک بود. الگوی غذایی مطلوب پس از تعدیل اثر انرژی دریافتی، هزینه صرف انرژی، میزان تحصیلات، شغل، سابقه فامیلی دیابت و سکته، استعمال سیگار یا در معرض دود بودن و نمایه توده بدنی، با سندرم متابولیک (نسبت شانس: 87/0 ، فاصله اطمینان 95% : 73/0- 16/0 ، 001/0>P)، و قندخون ناشتا (نسبت شانس: 34/0 ، فاصله اطمینان 95% : 87/0- 13/0 ، 05/0>P) ارتباط معکوس داشت. الگوی غذایی نامطلوب، با سندرم متابولیک ارتباطی نداشت و از بین اجزای سندرم متابولیک فقط تریگلیسرید با الگوی غذایی نامطلوب ارتباط مستقیمی داشت (نسبت شانس: 17/2 ، فاصله اطمینان 95% : 32/4- 09/1 ، 001/0>P). نتیجه گیری: الگوی غذایی مطلوب، با ابتلا به سندرم متابولیک ارتباط معکوس داشت، در حالی که الگوی غذایی نامطلوب، ارتباطی با سندرم متابولیک نشان نداد. واژگان کلیدی: سندرم متابولیک، الگوی غذایی، زنان غیر یائسه، تحلیل عاملی
کلیدواژههای فارسی مقاله
سندرم متابولیک، الگوی غذایی، زنان غیر یائسه، تحلیل عاملی
عنوان انگلیسی
Association between the metabolic syndrome and food patterns in non-menopause women
چکیده انگلیسی مقاله
Background and objectives: The metabolic syndrome (MetS) is associated with overweight and obesity. It is also considered a risk factor for cardiovascular disease and type II diabetes. Almost one-third of Iranian adults are afflicted with MetS, with a higher prevalence among women. In this study the relationship of dietary pattern with the metabolic syndrome among non-menopausal women (18-50 yr) in District 13 of Tehran was determined. Materials and Methods: This was a nested case-control study using the Tehran Lipid Glucose Study (TLGS) data on 920 non-menopausal women (18-50 yrs) as the case group. The control group was an equal number of subjects matched for age. Dietary intakes were assessed with a 168-iteme semi-quantitative food frequency questionnaire (26 food groups). Using factor analysis, the predominant food patterns were identified. The odds ratio of MetS (defined according to the International Diabetes Federation guidelines) and its components was calculated using logistic regression, after adjusting for confounding variables. Results: Two predominant dietary patterns were identified. The desirable food pattern was characterized by the consumption of raw vegetables, fruits, starchy vegetables, olives, fried vegetables, low-fat d high-fat dairy products, legumes, nuts, eggs, oil, whole grains, fish, and chicken. In the undesirable food pattern the widely consumed food items included soft drinks, commercial fruit juices, cookies and high-sugar sweets, ready-to-eat foods, mayonnaise, snacks (potato chips and puffed corn), oil, pickles, organ meats, refined grains, meat, and salt. After adjustment for various confounding variables (energy intakes, energy expenditure, education level, job, family history of diabetes or stroke, smoking, and BMI), the desirable food pattern was found to be inversely associated with MetS (odds ratio=0.87 95% confidence interval: 0.16-0.73, P-value < 0.001) and hyperglycemia (odds ratio=0.34 95% confidence interval: 0.13-0.87, P-value < 0.05). No associations were observed between MetS and the undesirable food pattern, and of the components of MetS only triglyceride level was associated with this food pattern (odds ratio=2.17 95% confidence interval: 1.09- 4.32, P-value < 0.001). Conclusion: The desirable food pattern is significantly inversely associated with the metabolic syndrome, whereas the undesirable food pattern has no association. Keywords: Metabolic syndrome, Food pattern, Non-menopause women, Factor analysis
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
سارا حداد تبریزی | s hadad tabrizi
مجید حاجی فرجی | m haji faraji
آناهیتا هوشیار راد | a houshiar rad
علیرضا ابدی | a abadi
فرهاد حسین پناه | f hosseinpanah
نشانی اینترنتی
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-149&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات