این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 22 آذر 1404
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
، جلد ۵، شماره ۱، صفحات ۶۳-۷۰
عنوان فارسی
تعیین میزان نیترات در کاهو، گوجه فرنگی و سیبزمینی عرضه شده در میدان ترهبار تهران به روش HPLC
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: بیش از 80% نیترات دریافتی انسان از طریق سبزیجات تامین میشود. نیترات تجمع یافته در سبزیجات به نیتریت و نیتروز اسیدها تبدیل و در صورت ترکیب این مواد با آمینهای نوع اول و دوم، نیتروزآمین ها تولید میشوند که مخاطرات بهداشتی آنها به اثبات رسیده است. از آنجا که در آخرین بررسی مصرف مواد غذایی کاهو، گوجه فرنگی و سیبزمینی بیشترین میزان سرانه مصرف را در گروههای سبزیجات برگی، بوتهای و غدهای داشتند، میزان نیترات این سبزیجات در شهر تهران تعیین شد. مواد و روشها: از کاهو، گوجه فرنگی و سیبزمینی عرضه شده در میدان مادر میوه و تره بار شهر تهران در دو فصل تابستان و زمستان به تعداد حداقل 25 نوبت نمونهگیری (در مجموع 157 نمونه) و در هر نوبت، حدود 3 کیلوگرم از هر نوع سبزی نمونه تهیه شد. آمادهسازی نمونهها شامل جدا کردن قسمتهای غیرخوراکی، شست و شو با آب، یکنواخت کردن و خشک کردن به روش انجمادی بود. نمونهها تا انجام آزمون در دمایC ◦ 18- نگهداری شدند. برای اندازهگیری نیترات از روش EC12014-2 و از آزمونهای آماری ناپارامتریک Mann- Whitney، آنالیز واریانس یک طرفه Kruskal-Wallisو مقایسه چندگانه Bon-Ferroni استفاده شد. یافتهها: میانگین نیترات اندازه گیری شده در نمونههای کاهو، سیبزمینی و گوجهفرنگی به ترتیب ppm 46/1123، 41/188 و 65/155 به دست آمد. به عبارت دیگر، میزان نیترات در سبزیجات برگی بیشتر از غدهای و سبزیجات غدهای بیشتر از بوتهای بود. میانگین تجمع نیترات در کاهو در نمونههای تابستان (ppm 57/1223) بیشتر از نمونههای زمستان (ppm82/1046) بود، ولی اثر فصل در مورد نمونههای گوجه فرنگی و سیبزمینی برعکس بود (به ترتیب ppm 25/210 و 24/264 در زمستان و 11/101 و 45/104 در تابستان). میانگین نیترات در نمونههای کاهو در هر دو فصل در محدوده مجاز بینالمللی و در مورد گوجهفرنگی و سیبزمینی فصل زمستان بیشتر از حد مجاز بود. نتیجه گیری: فصل برداشت میتواند در میزان تجمع نیترات سبزیجات، عامل تأثیرگذار باشد. تحقیقات بیشتر در خصوص سایر عوامل موثر مانند واریته و سن گیاه، شرایط کشت عوامل محیطی و شرایط نگهداری پیشنهاد میشود. واژگان کلیدی: کاهو، گوجهفرنگی، سیبزمینی، نیترات، نیتریت
کلیدواژههای فارسی مقاله
کاهو، گوجهفرنگی، سیبزمینی، نیترات، نیتریت
عنوان انگلیسی
Determination of nitrate contents of lettuce, tomatoes and potatoes on sale in Tehran central fruit and vegetable market by HPLC
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objectives: More than 80% of human dietary intake of nitrate comes from vegetables. Nitrate is converted to nitrite and nitrosacids, which can combine with primary and secondary amines, producing nitrosamines. Nitrosamines have hazardous effects on human health. Based on the results of the last National Food Consumption Survey in Iran (2002), lettuce, tomatoes and potatoes are the most widely consumed green leafy, fruit-bearing and tuberous vegetables. This study was carried out to determine the nitrate contents of these 3 vegetables on sale in the Tehran Central Fruit and Vegetable Market. Materials and Methods: Three-Kg samples of lettuce, tomatoes, and potatoes, distributed in Tehran (Tehran Central Market, the Main Fruit, Vegetable and Agricultural Products Market) were taken during summer and winter 2007, at least 25 samples of each vegetable (a total of 157 samples). After separating inedible portions, the samples were washed, rinsed, minced, mixed thoroughly, freeze-dried and stored at -18◦C until analyzed. Nitrate was determined in the samples using HPLC based on the EC 12014-2 method, and Mann-Whitney nonparametric test, Kruskal-Wallis ANOVA and Bon-Ferroni multiple comparison were used for statistical analysis of the data. Results: The mean concentration of nitrate in lettuce, tomatoes, and potatoes was 1123.46, 155.65, and 188.41 ppm, respectively. It is seen that the nitrate content of leafy vegetables was the highest, followed by fruit-bearing and tuberous vegetables. Nitrate accumulation in summer lettuce (1223.57 ppm) was higher than in the winter sample (1046.82 ppm), but in the case of tomatoes and potatoes it was the other way round: 210.25 and 264.64 ppm in winter and 101.11 and 104.45 ppm in summer, respectively. The average nitrate contents of lettuce in both seasons were within the internationally permitted range, while in the case of winter potatoes and tomatoes the averages exceeded the respective permitted ranges. Conclusion: Nitrate accumulation in vegetables can vary according to the harvesting season. Further research is recommended to determine the effects of such factors as variety, age, agricultural practices and storage conditions. Keywords: Lettuce, Tomatoes, Potatoes, Nitrate, Nitrite
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Lettuce, Tomatoes, Potatoes, Nitrate, Nitrite
نویسندگان مقاله
مژگان پورمقیم | m pourmoghim
خدیجه خوش طینت | kh khoshtinat
انوشه صادقی مکی | a sadeghi makkei
رزیتا کمیلی فنود | r komeili fonod
بنفشه گلستان | b golestan
مرتضی پیرعلی | m pirali
نشانی اینترنتی
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-152&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات