این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۴، شماره ۴، صفحات ۷۵-۸۳

عنوان فارسی مقایسه تأثیر مصرف روغن زیتون و روغن آفتابگردان بر سطح قند و چربی‌های خون ناشتا و پس از مصرف صبحانه در زنان یائسه مبتلا به دیابت نوع ۲
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: افزایش سطح تری‌گلیسرید ناشتا و پس از صرف غذا و کاهشHDL-C خون، شایع‌ترین اختلال مربوط به چربی در افراد دیابتی، است که عامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی است. این مشکل را می‌توان با تغییراتی در برنامه غذایی، از جمله کاهش دریافت SFA (Saturated Fatty Acid) و جایگزینی آن با MUFA (Monounsaturated Fatty Acid) یا PUFA (Polyunsaturated Fatty Acid) کنترل کرد. در مطالعه حاضر، تأثیر مصرف روغن زیتون و روغن آفتابگردان بر سطح قند و چربی‌های خون مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: مطالعه به روش کارآزمایی بالینیِ متقاطع تصادفی، روی 15 زن یائسه مبتلا به دیابت نوع 2 با میانگین سنی 2/1  7/51 سال انجام شد. ابتدا میانگین دریافت روغن نباتی جامد 3 روز بیماران( 3/2  1/16 گرم) محاسبه شد و سپس معادل آن (40 درصد از کل چربی مصرفی) به صورت روغن زیتون یا آفتابگردان به مدت 3 هفته به طور تصادفی در اختیار دو گروه از بیماران قرار گرفت. پس از 3 هفته استراحت ، گروه‌ها جا به جا شده و 3 هفته دیگر روغن‌های جایگزین را مصرف کردند. داده‌های دریافت غذایی با استفاده از یادآمد 24 ساعته غذا در آغاز بررسی و پایان هفته‌های 3، 6 و 9 جمع آوری و با نرم‌افزار Nutritionist IV آنالیز شد. ارزیابی تن‌سنجی، فعالیت بدنی و اندازه‌گیری سطح قند و چربی‌های خون ناشتا و پس از صرف غذا نیز در پایان هفته‌های 3، 6 و 9 انجام شد. برای ارزیابی سطح قند و چربی خون پس از صرف غذا در این مراحل، افراد صبحانه متداول خود را خوردند. یافته‌ها‌: مقایسه یافته‌های حاصل از دوره‌های مصرف دو نوع روغن، کاهش معنی‌داری در سطح گلوکز و تری‌گلیسرید ناشتا (01/0< P)، تری‌گلیسرید پس از صرف غذا و TG/HDL-C (05/0 < P) را در اثر مصرف روغن زیتون نسبت به روغن آفتابگردان نشان داد. شاخص‌های تن‌سنجی، فعالیت بدنی و دریافت انرژی و مواد مغذی افراد در مراحل مختلف بررسی، تغییـر معنی‌داری نکرد و جایگزینی روغن‌ها به طور معنی‌داری سبب افزایش دریافت MUFA، PUFA وکاهش دریافت SFA شد (01/0 < P). نتیجه گیری: جایگزینی روغن زیتون به عنوان بخشی از چربی غذای روزانه در برنامه غذایی مبتلایان به دیابت جهت کاهش خطر بیماری‌های قلبی عروقی، مناسب تر از جایگزینی با روغن آفتابگردان است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Comparison of the effects of consuming olive and sunflower oils on the fasting and postprandial blood glucose level and lipid profile in type 2 diabetic female patients
چکیده انگلیسی مقاله Background and objectives: In type 2 diabetic patients, high fasting and postprandial triglyceride and decreased HDL-C levels are very common, increasing the risk of cardiovascular disease. This problem can be managed by dietary modifications, such as the reduction of saturated fatty acids (SFAs) intake and their substitution with monounsaturated fatty acids (MUFAs) or polyunsaturated fatty acids (PUFAs). This study was conducted to compare the effects of consuming olive and sunflower oils as a substitute for a portion of daily dietary fat on fasting and postprandial blood glucose level and lipid profile in type 2 diabetic female patients. Materials and methods: This randomized crossover clinical trial was conducted on 15 postmenopausal women with type 2 diabetes (51.7  1.2 years old). Using a 3day 24-hour dietary recall questionnaire showed that their average daily intake of hydrogenated oil was 16.1±2.3g, 40% of total fat intake. The patients were randomly assigned to one of 2 groups, consuming either olive oil or sunflower oil (substituted for hydrogenated oil) for 3 weeks. After a washout period of 3 weeks, the subjects in each group switched to the other oil for the following 3 weeks. In all cases the subjects took their usual breakfast. Anthropometric measurements were made, physical activity was determined, and biochemical tests (fasting and postprandial blood sugar) were done at the beginning of the study and at the end of weeks 3, 6, and 9. Food intake was measured using the 24-h dietary recall technique and Nutritionist IV software at the same time points. Results: As compared to sunflower oil, olive oil resulted in reductions in fasting blood glucose (p< 0.01), triglycerides (p< 0.01), postprandial blood triglyceride (p< 0.05), and TG/HDL-C (p< 0.05). There were no significant changes in anthropometric measurements, physical activity, or dietary intake of the patients during the study. As expected, substitution of hydrogenated fat with the 2 oils resulted in significant increases in the intakes of MUFA and PUFA and decreases in the intake of SFA (P< 0.01). Conclusion: Considering the beneficial effects of olive oil on blood glucose and lipid profile, it can be concluded that partial substitution of dietary fat with olive oil, in preference to sunflower oil, can help reduce CVD risk factors in type 2 diabetic patients.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سالومه آرمین | s armin


فروغ اعظم طالبان | f taleban


فریده طاهباز | f tahbaz


یدا محرابی | y mehrabi


زینت کمالی | z kamali



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-140&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات