این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 22 آذر 1404
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
، جلد ۴، شماره ۱، صفحات ۵۷-۶۵
عنوان فارسی
بررسی فاکتورهای تغذیهای مرتبط با ابتلا به سنگهای ادراری در افراد بالغ
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: سنگهای ادراری، سومین بیماری شایع دستگاه ادراری است و شواهد نشان میدهد که میزان بروز این بیماری در چند دهه گذشته به طور مستمر افزایش یافته است. ارتباط سنگهای ادراری با رژیم غذایی تا حدودی شناخته شده است؛ ولی موارد ضد و نقیضی در این زمینه وجود دارد. این تحقیق برای تعیین ارتباط عادات غذایی و الگوی دریافت منابع غذایی با ایجاد سنگهای ادراری انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه از نوع مورد- شاهدی است که روی 161 نفر از بیماران مبتلا به سنگ دستگاه ادراری مراجعه کننده به بیمارستان شهید هاشمینژاد شهر تهران که تشخیص قطعی سنگ برای آنها داده شده بود و تعداد 254 نفر از افراد سالم که از نظر سن و جنس با گروه مورد همسان بودند، انجام شد. همه واحدهای مورد پژوهش با استفاده از یک پرسشنامه سه قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک، عادات غذایی و بسامد مصرف مواد غذایی توسط پژوهشگر مورد مصاحبه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرمافزارspss14 انجام شد. برای تعیین وجود تفاوت آماری در متغیرهای مختلف بین دو گروه مورد و شاهد از آزمونهای کای دو و تی مستقل استفاده شد. یافتهها: در مبتلایان به سنگ، نسبت مرد به زن 98/1 به 1 بود. همچنین، بیشترین میزان شیوع سنگ در مردان در سنین 30 تا 50 سالگی و در زنان در سنین 40 تا 60 سالگی مشاهده شد. میانگین وزن و قد در دو گروه مورد و شاهد، تفاوت آماری نداشت، اما BMI در گروه مورد به طور معنیداری بیشتر بود(007/0=p). سابقه خانوادگی ابتلا به سنگ در گروه مورد، بیشتر از گروه شاهد بود (59% نسبت به 9/31%) که از لحاظ آماری هم اختلاف معنیدار به دست آمد (001/0< p ). از لحاظ مصرف منابع غذایی، میانگین مصرف منابع غذایی کلسیم (048/0=p)، فسفر (001/0=p)، پتاسیم (0001/0p<)، ویتامینA (0001/0p<)، ویتامینD (0001/0p<) و ویتامینC (004/0=p) در مبتلایان به سنگ به طور معنیداری کمتر از افراد سالم بود، در حالی که میانگین مصرف منابع غذایی اگزالات، منیزیم و ویتامین 6 B در دو گروه تفاوت معنیداری نشان نداد. از بین منابع غذایی که مصرف آنها تفاوت معنیداری در دو گروه شاهد و مورد داشتند، منابع غذایی ویتامینA و ویتامینD در آزمون رگرسیون همچنان معنیدار بودند. نتیجه گیری: یافتههای این پژوهش نشان داد که عادات تغذیهای مختلفی، به ویژه میزان مصرف منابع غذایی کلسیم، فسفر، پتاسیم، ویتامینهای A، D و C با ایجاد سنگهای ادراری ارتباط دارند. با توجه به مشکلات درمان سنگهای ادراری و هزینههای آن، ارائه توصیههای تغذیهای و اصلاح الگوی رژیم غذایی میتواند روشی آسان و کم هزینه برای کاهش بار این بیماری بر فرد و جامعه باشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Association between dietary factors and renal stones in adults
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objectives: Urolithiasis is the third urinary disease and evidence shows that its incidence has increased continually during the past decades. The relationship between urinary stones and diet is known to some extent, but there are controversies about it. The aim of this study was to determine the relationship between dietary habits, food intake patterns and urinary stone disease. Materials and Methods: This was a case-control study with 161 adult patients with urinary stone disease referred to Hasheminejad Urology Center, Tehran, Iran, and 254 healthy subjects matched for age and gender. All the subjects were interviewed using a questionnaire to obtain data on demographic characteristics, dietary habits, and food consumption frequency. Data were analyzed using SPSS version 14. The independent T-test, chi square and regression were used to examine the differences. Results: Findings showed that male-to-female ratio was 1.98:1. The prevalence of renal stone was highest in men aged between 30 and 50 years and in women aged between 40 and 60 years. There were no differences in height and weight between the two groups, but BMI was significantly higher in the case group (p=0.007). A family history of renal stones was observed more frequently in the patients (59% compared to 31.9% p< 0.001). The mean intakes of food sources of several nutrients were lower in the patients than in the healthy subjects: calcium (p=0.048), phosphorus (p=0.001), potassium (p< 0.0001), vitamin A (p< 0.0001), vitamin D (p< 0.0001), and vitamin C (p=0.004). Regression analysis confirmed the differences between the two groups as regards sources of vitamins A and D. The intakes of sources of magnesium and vitamin B6, as well as of foods rich in oxalate, were not significantly different between the 2 groups. Conclusion: Results suggest that there are associations between urinary stone formation and the dietary intakes of nutrients such as calcium, phosphorus, potassium, vitamin A, vitamin D, and vitamin C. Considering the challenges of treatment and the costs of this relatively common disease, dietary recommendations may be an easy and cost-effective way to reduce its burden.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
فاطمه شیرازی | f shirazi
فرنگیس شاهپوریان | f shahpourian
آناهیتا هوشیار راد | a houshiar rad
فاطمه حسینی | f hoseini
آلیس خاچیان | a khachian
شیوا حیدری | sh heidari
نشانی اینترنتی
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-96&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات