این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۳، شماره ۲، صفحات ۱-۱۲

عنوان فارسی رابطه الگوهای غذایی غالب با وضعیت اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی در زنان ۲۰ تا ۵۰ ساله شمال شهر تهران
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: مطالعات اندکی، رابطه الگوهای غذایی و عوامل اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی را بررسی کرده‌اند. هدف این مطالعه، تعیین الگوهای غذایی غالب و رابطه آنها با وضعیت اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی زنان 20 تا 50 ساله ساکن شمال شهر تهران بود. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی 460 زن 20 تا 50 ساله ساکن مناطق شمال شهر تهران به روش نمونه‌گیری طبقه‌بندی شده، تصادفی انتخاب شدند. دریافت‌های غذایی معمول افراد در طول یکسال گذشته با استفاده از پرسشنامه نیمه کمّی بسامد خوراک و خصوصیات اقتصادی، اجتماعی و جمعیتی از طریق مصاحبه حضوری به دست آمد. جهت شناسایی الگوهای غذایی غالب از روش تحلیل عاملی استفاده شد. رابطه بین الگوهای غذایی غالب و خصوصیات اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی با تحلیل کوواریانس بررسی شد. یافته‌ها‌: دو الگوی غذایی غالب شناسایی شد: الگوی غذایی سالم (مصرف بالای میوه‌، سبزیجات زرد، سبزیجات کلمی شکل، سایر سبزیجات، گوجه فرنگی، دوغ، لبنیات کم چرب، طیور و ماکیان، زیتون، مغزها، آبمیوه‌های طبیعی، سیب زمینی، سیر، قهوه، خشکبار و حبوبات) و الگوی غذایی ناسالم (مصرف بالای گوشت فراوری شده، سس مایونز، نوشابه، شیرینی‌ها، غلات تصفیه شده، میان‌ْوعده‌ها، آبمیوه‌های صنعتی، گوشت قرمز، مغزها، سیب زمینی سرخ شده، روغن‌های هیدروژنه، تخم مرغ، کره، لبنیات پُرچرب، قند و شکر و گوشت احشا). بعد از تعدیل اثر سایر متغیرها، قومیت آذری در مقایسه با قومیت فارس (01/0P< ؛44/0= B) و سکونت در منطقه 7 در مقایسه با منطقه 3 (01/0P< ؛39/0= B) با الگوی غذایی ناسالم رابطه مثبت داشتند و سن (01/0P< ؛04/0- = B)، تحصیلات دانشگاهی (05/0P< ؛34/0- = B)، درآمد کل خانوار در ماه (05/0P< ؛25/0- = B)، با الگوی غذایی ناسالم، رابطه منفی داشتند. سن (01/0P< ؛03/0= B) و زیر بنای منزل (01/0P< ؛21/0= B) با الگوی غذایی سالم، رابطه مثبت و مدت زمان اقامت در تهران، با این الگوی غذایی، رابطه منفی داشتند (01/0P< ؛01/0- = B). نتیجه گیری: عوامل اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی از عوامل تأثیرگذار بر نوع الگوی غذایی افراد مورد مطالعه بود. پیشنهاد می‌شود که در تعیین رابطه الگوهای غذایی و بیماری‌ها، عوامل اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی نیز در نظر گرفته شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Relationships of major dietary patterns and their association with socioeconomic and demographic factors in 20-50 year- old women in the north of Tehran
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: Few studies have investigated the association between dietary patterns and socioeconomic and demographic factors. The aim of this study was to detect major dietary patterns and assess their relationship with socioeconomic and demographic factors among 20-50 year-old women living in the north of Tehran. Materials and methods: In this cross-sectional study 460 women, aged 20-50 year-old, living in the north of Tehran were selected by stratified random sampling. Dietary data (for the previous year) was collected by a semi-quantitative food frequency questionnaire, and information on the socioeconomic and demographic factors was obtained by interview. Factor analysis was used for identifying major dietary patterns. The association between major dietary patterns and socioeconomic and demographic factors was assessed by covariance analysis. Results: Two major dietary patterns were detected: 1. Healthy Pattern (high in, fruits yellow vegetables, cruciferous vegetables, tomatoes and other vegetables yogurt drink and low-fat dairy products poultry olives nuts fruit juice potatoes garlic coffee dried fruits and legumes), and 2. Unhealthy Pattern (high in processed meat mayonnaise soft drinks sweets refined grains snacks industrial juice red meat nuts French fries hydrogenated fats egg, butter and high-fat dairy products sugars and organ meats). After adjustmnent for confounders, the Azari ethnic group in comparison with the Fars ethnic group (B= 0.44 p< 0.01), and living in District 7 in comparison with living in District 3 (B= 0.39 p< 0.05) were positively , and age (B= - 0.04 p< 0.01), university education (B= -0.34 p< 0.05) and total monthly family income (B= - 0.25 p< 0.05) negatively, associated with the unhealthy diatery pattern.On the other hand, age (B= 0.03 p< 0.01) and housing surface area (square meters_ per head) (B= 0.21 p< 0.01) had a positive, and duration of residence in Tehran, a negative, association with the healthy pattern (B= - 0.01 p< 0.01). Conclusion: Socioeconomic and demographic factors influence dietary patterns of the women. It is suggested that these factors be considered in the future assessments of associations between dietary patterns and disease.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله بهرام رشیدخانی | b rashidkhani


آرزو رضازاده | a rezazadeh


نسرین امیدوار | n omidvar


آناهیتا هوشیار راد | a houshiar rad


زهره ستایشگر | z setayeshgar



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-65&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات