این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۳، شماره ۱، صفحات ۲۱-۳۰

عنوان فارسی بانک اطلاعاتی علوم و صنایع غذایی کشور و بررسی مدارک آن طی سال‌های۸۰-۱۳۵۷
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: پراکندگی منابع و خدمات اطلاع رسانی در زمینه علوم و صنایع غذایی و مشکلات و پیچیدگی دسترسی به آن‌ها از عوامل بازدارنده در استفاده از این منابع محسوب می شود. با ایجاد بانک اطلاعاتی علوم و صنایع غذایی کشور و روزآمد نگه داشتن آن، بهره گیری کامل و سریع از منابع اطلاعاتی موجود در کشور به زبان فارسی، امکان‌پذیر و به نیازهای اطلاعاتی پژوهشگران و متخصصان پاسخ داده می شود. در این مقاله، پس از بررسی نحوه ایجاد "بانک اطلاعاتی علوم و صنایع غذایی کشور" در سال‌های80-1357‌ مدارک علمی آن مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرند. مواد و روش‌ها: با مراجعه مستقیم تیم گردآوری اطلاعات به مراکز آموزشی ، پژوهشی و اجرایی فعال در زمینه علوم و صنایع غذایی، کاربرگه مشخصات کتابشناختی 7 نوع مدرک زیر پوشش طرح در سال‌های 80-1357 تکمیل شد. انواع مدارک عبارت بودند از: مقالات منتشر شده در نشریات علمی ـ پژوهشی و علمی ـ ترویجی، مقالات ارائه شده در گردهمایی‌های علمی دانشگاهی‌، پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و دکتری، گزارش نهایی طرح‌های پژوهشی، کتاب‌ها، استانداردهای مواد غذایی و پروانه‌های ثبت اختراع. طبقه‌بندی موضوعی مدارک با تعیین گروه اصلی و زیرگروه با استفاده از الگوی FSTA انجام شد. با کدگذاری، تعیین کلید واژه‌های مناسب و با استفاده از نرم افزار طراحی شده، مرحله ورود اطلاعات به رایانه و پردازش آن‌ها عملی شد و لوح فشرده "بانک اطلاعاتی علوم و صنایع غذایی کشور" آماده بهره‌برداری شد. توزیع فراوانی نسبی مدارک علمی برحسب نوع مدرک، دوره زمانی، موضوع،‌ نقش نشریات و گردهمایی های علمی و مشارکت متخصصان و پژوهشگران و مراکز علمی و اجرایی در تولید مدارک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و اطلاعات به دست آمده به صورت جدول و نمودارهای آماری تنظیم شد. یافته ها‌: تعداد مدارک گردآوری شده در این تحقیق 5071 بود. این تعداد شامل 443مقاله نشریه(7/8%)، 1725 مقاله گردهمایی (0/34%)، 405 طرح تحقیقاتی (0/8 %)، 956 پایان نامه (9/18%)، 344 کتاب (8/6%)، 1046 استاندارد(6/20%) و 152 پروانه ثبت اختراع (0/3%) بود. کلیه مدارک در 18 گروه اصلی و 118 زیرگروه طبقه بندی شدند و4750 کلید واژه به آن‌ها اختصاص داده شد. تعداد مراکز دربرگیرنده مدارک780عدد، تعداد نشریات علمی46 عنوان، تعداد گردهمایی ها111 عدد و تعداد پدید آورندگان 3739 نفر بود. بیش‌ترین تعداد مدارک به ترتیب در گروه‌های میوه‌ها، سبزی‌ها و مغزها (0/18%)، شیر و فراورده ها (9/10%) و مواد افزودنی‌، ادویه و چاشنی‌ها (5/10%) بود. کمترین تعداد مدارک به گروه‌های کاکائو، شکلات و فراورده‌های قنادی، تخم مرغ و فراورده‌های آن، و اقتصاد غذا تعلق داشت (به میزان مساوی 6/0%). تقسیم‌بندی سال‌های مورد بررسی به دوره های سه ساله نشان داد که بیش‌ترین تعداد مدرک در دوره80-1378 و کم‌ترین تعداد در دوره 62-1360 منتشر شده بود. تعداد متوسط مدارک اضافه شده به بانک اطلاعاتی در سال211عدد بود. نتیجه گیری: با تشکیل این بانک اطلاعاتی، انتخاب مدارک علمی، گردآوری اطلاعات، جلوگیری از دوباره کاری، پیشرفت در امور آموزشی و پژوهشی با سیاست‌گذاری و برنامه ریزی صحیح تر و دقیق تر برای آینده و با در نظر گرفتن نیازها و کمبودها، به طور مطلوب انجام می شود. روزآمد نگه‌داشتن بانک اطلاعاتی و در دسترس قراردادن آن به شکل‌های مختلف و بررسی مستمر مدارک علمی آن از پیشنهادهای ارائه شده است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Iranian Food Science and Technology Data Bank (1978-2001): A Survey on the Documents
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: Diversity of sources and information services in the field of food science and technology in Iran, and problems and difficulties of having access to them, are inhibiting factors in their use. Preparation and publication of the Iranian Food Science and Technology Data Bank (IFSTDB) and its regular updating have facilitated complete and quick access to the existing information sources in Persian. In this article the methodology of the preparation of IFSTDB is explained, followed by analysis of its contents during the period 1978-2001. Research Method: Information was collected by a trained team. The team members consulted directly the educational, research and executive institutes and canters active in the field of food science and technology and completed bibliographic worksheets containing items/questions on seven types of documents,, including articles in scientific journals, abstracts/full papers presented in conferences, M.Sc. and doctoral dissertations, research project reports, books, food standards, and patents, during the period 1978-2001. The documents were classified into main groups and subgroups, using the Food Science and Technology Abstracts (FSTA) as a model, followed by coding and selecting proper keywords. Data entry and processing were carried out using a software designed for the purpose, and a compact disk (CD) of IFSTDB was prepared. Relative frequency distributions of the documents were determined according to the type of document, time period (3-year intervals), and subject, and an analysis of the shares of journals and conferences and the contribution of specialists and researchers in publishing the documents was made. The findings are presented in the form of tables and histograms. Results: The total number of documents collected was 5071, consisting of 443 (8.7%) journal articles, 1725 (34.0%) conference abstracts/full papers, 405 (8.0%) research projects, 956 (18.9%) dissertations, 344 (6.8%) books, 1046 (20.6%) food standards, and 152 (3.0%) patents, classified into 18 groups and 118 subgroups, and 4750 keywords were chosen. This Data Bank contains published information from 780 organizations, 46 scientific journals, 111 conferences, and 3739 authors. The highest proportions of the documents were on fruits, vegetables and nuts (18.0%), milk and milk products (10.9%), and food additives, spices, and condiments (10.5%) groups, while the lowest proportions belonged equally (0.6%) to cocoa, chocolate and confectionary products, eggs and egg products, and food economics. The largest number of documents belonged to the 1999-2001 period and the lowest number to the 1981-83 period. The average number of documents added annually to the Data Bank was 211. Conclusion: Publication of IFSTDB aims at facilitating selection of scientific documents, information collecting, avoiding unnecessary repeats, and improving and promoting educational and research activities, by accurate and precise planning for the future, taking into account the needs and gaps. It is recommended that IFSTDB be updated and presented in different forms and a survey on its documents is carried out regularly.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله پروین زندی | p zandi
professor, department of food science and technology, national nutrition and food technology research institute, faculty of nutrition sciences and food technology, shahid beheshti university, m.c.
استاد گروه علوم و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه
سازمان اصلی تایید شده: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور

خدیجه خوش طینت | kh khoshtinat


محمدتقی مظلومی | m t mazloumi



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-59&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات