این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
، جلد ۲، شماره ۴، صفحات ۴۱-۴۸
عنوان فارسی
وضعیت تنسنجی و شیرخواری در کودکان زیر پنج سال خانوارهای مادر سرپرست تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) شهر تهران و برخی عوامل موثر بر آن، سال ۱۳۸۴
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: فقر یکی از مهمترین عوامل بروز سوء تغذیه به شمار میرود و از آنجا که تقریبا یک سوم خانوادههای مادر سرپرست، جزء دهکهای پایین درآمدی جامعه محسوب میشوند، خطر آسیبپذیری تغذیهای کودکان در این خانوارها معمولا بیش از خانوارهای پدر سرپرست است. در این تحقیق، وضعیت سلامت تغذیهای کودکان زیر پنج سال خانوارهای مادر سرپرستِ تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) شهر تهران در سال 1384 ارزیابی شد. مواد و روشها: مطالعه حاضر، یک تحقیق توصیفی- مقطعی است که نمونههای آن با توجه به تراکم جمعیت کودکان زیر پنج سالِ تحت پوششِ مناطق بیست گانه کمیته امداد امام خمینی (ره) شهر تهران، از هشت منطقه (در محدوده های شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز ) انتخاب شدند. سپس در هر منطقه، همه کودکان زیر پنج سال خانوارهای مادر سرپرست که دارای پرونده فعال بودند، پس از تکمیل فرمِ رضایتنامه توسط مادر، وارد مطالعه شدند (137n=). دادهها از طریق پرسشنامه، حاوی سوالاتی در مورد وضعیت دموگرافیک خانوار، چگونگی تغذیه کودک در دو سال اول زندگی، مصاحبه کارشناس تغذیه مجرب با مادران و همچنین مشاهده گردآوری شد. سپس وزن و قد کودکان با روشهای استاندارد، اندازهگیری و با جداول NCHS به عنوان جامعه مرجع، مقایسه شدند. دادهها با استفاده از آزمونهای مجذور کای و دقیق فیشر، با نرم افزارهای Epi Info و11.5 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: میانگین و انحراف معیار سن مادران 7/4 ± 31 سال بود. 67 % مادران 2 تا 3 فرزند داشتند و کمتر از 10% آنها شاغل بودند و به تامین درآمد خانوار کمک میکردند. مسکن 47% آنها به شکل رهن یا اجاره بود. بیشترین میزان سواد مادران ( 42% ) در گروه راهنمایی و زیر دیپلم بود. در بررسی تاریخچه غذایی کودکان در 2 سال اول زندگی مشخص شد که 95% کودکان، آغوز شیر مادر را دریافت کرده بودند. 67% کودکان مورد بررسی، در 6 ماه اول زندگی فقط شیر مادر خورده بودند. برای 53% کودکان مورد بررسی، تغذیه تکمیلی و برای 30% آنها دادن غذای خانواده در سنین مناسب شروع شده بود. بررسی تنسنجی کودکان مورد مطالعه نشان داد که میزان کم وزنی، لاغری، اضافه وزن و کوتاه قدی به ترتیب 11% ، 6 % ، 5 % و10% بود. تحلیل رگرسیون لجستیک هم نشان داد که نسبت شانس (OR) کم وزنی در دختران 39/6 برابر پسران (35/27-56/1: 95%CI ) و نسبت شانس (OR) کم وزنی در کودکانِ مادرانِ بی سواد یا دارای تحصیلات ابتدایی / نهضت 29/6 برابر مادران دارای تحصیلات دوره راهنمایی (60/29-23/1: 95%CI ) بود. نتیجه گیری: کودکان زیر پنج سال خانوارهای مادر سرپرست از درجاتی از سوء تغذیه رنج میبرند. با توجه به وجود مشکلات متعدد در این خانوارها، آموزش مادران در زمینه مسائل اجتماعی از جمله مهارتهای زندگی، ارتقای سطح تحصیلات و تخصیص کمکهای غذایی هدفمند توأم با آموزش تغذیه برای بهبود وضعیت موجود توصیه میشود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Anthropometric assessment of the nutritional status of under-5-year-old children in mother-headed households under coverage of the Imam Khomeini Relief Foundation of Tehran and factors related to it, 2005
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objective: Poverty is one of the most important malnutrition risk factors. As one-third of the households headed by mothers are in the population’s lower deciles of income, their children are more vulnerable to malnutrition. This study was performed to assess the nutritional status of under-5-year old children in mother-headed households under coverage of the Imam Khomeini Relief Foundation of Tehran in 2005. Materials and Methods: This was a descriptive cross-sectional study in which the sample households were randomly selected, proportionately, from 8 regions (in the northern, southern, eastern, western, and central parts of Tehran) of the Tehran Imam Khomeini Relief Foundation. In each region, all the under-5-year old children (n=137) in those mother-headed households who had active health files and whose mothers had signed the informed consent entered the study. Data were collected through interviews with mothers, using a questionnaire containing items on demographic characteristics of the household and the children’s diet history of the first and second years of life the interviewers were experienced nutrition (BSc) graduates. In addition, anthropometric measurements were made using standard methods. To determine the nutritional status, weight and height figures were compared with the US National Center for Health Statistics (NCHS) standards. Data were analyzed using the Epi-info and SPSS software. Results: The findings showed that (1). The mean age of the mothers was 31 ± 4.7 years, 67% of them had 2 or 3 children, less than 10% were working, 47 % lived in rented accommodation, and their highest level of education (42%) was guidance-school education (2). About 95% of the children had been fed colostrum and 67% had been breastfed exclusively for the first 6 months of life (3). Complementary feeding and family food introduction had started for 55% and 30% of the children at a suitable age, respectively (4). The prevalence rates of underweight, wasting, overweight, and stunting were 11%, 6%, 5% and 10%, respectively (5). Based on the logistic regression analysis, the odds ratio (OR) of underweight in girls was 6.39 as compared to boys (CI 95%: 1.56-27.35), and the OR of underweight in children of illiterate or elementary-education level mothers was 6.29 as compared with the children of mothers with guidance-school education (CI 95%: 1.23-29.60). Conclusion: This study showed that the under-5-year old children in the mother-headed households suffer from different degrees of malnutrition. Programs and activities, such as mothers’ education in living skills and increasing their literacy level, as well as targeted food aid/subsidies along with nutrition education, are highly recommended to improve the present situation
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
فاطمه اسفرجانی | f esfarjani
ناهید سالارکیا | n salarkia
روشنک روستایی | r roustaee
علیرضا ابدی | a abadi
نشانی اینترنتی
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-53&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات