این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۲، شماره ۴، صفحات ۶۷-۸۰

عنوان فارسی تغییرات الگوهای غذایی و ارتباط آن‌ها با تغییرات وزن و نمایه توده بدن در بزرگسالان ساکن در منطقه ۱۳ تهران
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: تفکیک اثرات مواد مغذی خاص یا غذاهای مشخص بر خطر بیماری‌ها و چاقی، کار دشواری است. امروزه، بررسی الگوهای غذایی به جای مواد مغذی یا غذاهای خاص، مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط تغییرات امتیاز الگوهای غذایی با تغییرات وزن و نمایه توده بدن (BMI) در بزرگسالان ساکن در منطقه 13 تهران انجام شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه هم‌ْ‌گروهی روی 124 زن و 82 مرد 18 سال و بالاتر انجام شد که در هر دو مرحله "مطالعه قند و لیپید تهران" مورد بررسی تغذیه‌ای و تن‌سنجی قرارگرفته و اطلاعات فردی و جمعیت شناختی آنها تکمیل شده بود. متوسط طول مدت پیگیری افراد، 6 سال بود. داده‌ها به روش مصاحبه، مشاهده و تکمیل برگه‌های اطلاعاتی جمع آوری شد. افراد بر اساس مقادیر BMI به دو گروه تقسیم شدند: طبیعی و اضافه وزن/چاق. ارزیابی تغذیه‌ای از طریق پرسشنامه یادآمد خوراک 24 ساعته و پرسشنامه بسامد مصرف خوراک انجام شد. اقلام غذایی بر مبنای میزان مواد مغذی به 21 گروه تقسیم بندی شدند. به منظور شنـاسایی الگوهای غذایی غالب از روش تحـلیل عاملی روی داده‌های گروه‌های غذایی استفاده شد. تغـییرات امتیاز الگوهای غذایی وتغییرات BMI و وزن، از تفاضل داده‌های مرحله اول از داده‌های مرحله دوم همان فرد به دست آمد. یافته ها‌: میانگین سن مردان و زنان در ابتدای مطالعه به ترتیب 11 45 و 1439 سال بود. سه الگوی غذایی غالب در مرحله اول و دوم مطالعه به ترتیب با مجموع واریانس 29% و 33% تعریف و نامگذاری شد: «غربی»، «سالم» و «مخلوط». در هر دو مرحله مطالعه، غلات تصفیه شده، میانْ‌وعده‌های شور، سس مایونز، گوشت‌های فراوری شده، غذاهای فوری آماده و نوشابه ها از اجزای الگوی غذایی غربی و سبزی‌ها، میوه‌ها، مرغ و ماهی، لبنیات و غلات کامل از اجزای الگوی غذایی سالم بودند. میانگین تفاضل امتیاز استاندارد شده الگوی غذایی سالم برای مردان و زنان به ترتیب 61/1±05/0- و 17/1±21/0 و در مورد الگوی غذایی غربی به ترتیب 39/1±05/0 و 33/1±28/0- بود که تفاوت آماری معنی‌داری نداشت. قوی‌ترین اثر تغییرات وزن در رابطه با تغییر الگوی غذایی غربی، در مدل تعدیل شده عوامل مداخله‌گر (001/0< P و25/0=R2 و 32/0=β) در مقایسه با الگوی غذایی سالم بود. در مدل رگرسیون چندگانه، تغییرات BMI در ارتباط با تغییرات الگوهای غذایی افراد چاق و دارای اضافه وزن که امتیاز الگوی غذایی غربی آنها افزایش یافته بود، در جهت افزایش بیشتر بود (001/0< P و 22/0=R2 و 41/0=β). نتیجه گیری: در این مطالعه، پیروی از الگوی غذایی غربی با افزایش وزن و BMI ارتباط داشت و این ارتباط در افراد اضافه وزن و چاق، قوی‌تر بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله الگوهای غذایی، چاقی، تحلیل عاملی، نمایه توده بدن (BMI)، وزن

عنوان انگلیسی Change in food patterns of Tehrani adults and its association with changes in their body weight and body mass index in District 13 of Tehran: Tehran Lipid and Glucose Study
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: Dietary determinants of weight gain remain controversial. The assessment of dietary patterns has been increasingly used as an alternative to nutrient- or food-based analysis. The aim of this study was to determine the association between changes in food patterns and changes in body weight and body mass index in a group of Tehrani adults . Materials and Methods: As part of the Tehran Lipid and Glucose Study, a total number of 82 men and 124 women (≥18 years old) were followed up between 1999-2001 and 2004-2007 the mean follow-up period was 6 years. They were divided into two groups: normal weight (BMI< 25) and overweight/obese (BMI25). Dietary intake was assessed using a food frequency questionnaire and two 24-hour dietary recalls. The food items were divided into 21 groups according to their nutrients contents. Food patterns were derived by factor analysis at each time interval. Changes in food patterns, weight and BMI were calculated by subtracting the factor scores of each food pattern, weight and BMI in the first period from their respective values in the second period. Results: The mean ages of the men and women at the beginning of the study were 45±11 and 39±14 years, respectively. Three food patterns were identified in the two periods of the study, with a total variance of 29 and 33%, respectively: “healthy”, “western”, and “mixed”. In both periods, refined grains, salty snacks, sauces, fast foods, processed meat products and sweetened beverages were the major contributors to the western dietary pattern, while the healthy pattern included vegetables, fruits, poultry and fish, dairy products and whole grains. There were no significant differences in the mean delta factor scores of the healthy and the western dietary patterns between men and women. In a multivariate adjusted model, after adjusting for confounding factors (β=0.32, R2=0.25, P< 0.001), the strongest predictor of a change in body weight was a change to the western food pattern as compared to healthy dietary pattern. In addition, based on multiple regression analysis, changing to the western pattern caused a higher increase in BMI in overweight/obese individuals than in those with a normal weight (β=0.41, R2=0.22, p< 0.001). Conclusion: Adherence to the western food pattern was associated with changes in body weight and BMI. This effect was greater in overweight/obese individuals.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله پروین میرمیران | p mirmiran


ابوالقاسم جزایری | a djazayery


فیروزه حسینی اصفهانی | f hosseini esfahani


یدا محرابی | y mehrabi


فریدون عزیزی | f azizi



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-56&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات