این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۳، شماره ۳۶، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی ارزیابی زیست فراهمی کلسیم در برخی از کربنات کلسیم‌های تجاری رایج در جوجه‌های گوشتی
چکیده فارسی مقاله آزمایشی به­منظور ارزیابی زیست­فراهمی کلسیم برخی از کربنات کلسیم­های تجاری و تاثیر آن بر عملکرد و ویژگی­های فیزیکی و شیمیایی استخوان در جوجه­های گوشتی انجام شد. ابتدا چهار نمونه کربنات کلسیم تجاری که بیشترین سهم تولید در ایران را داشتند تهیه و سپس مطابق روش­های استاندارد مقادیر کلسیم و عناصر سمی، و میزان حلالیت در اسید کلریدریک 2/0 درصد تعیین شد. با توجه به شاخصه­های اندازه­گیری شده، دو کربنات کلسیم معدنی با نام­های تجاری اطلس و البرز که حلالیت بیشتری داشتند انتخاب و میزان زیست­فراهمی کلسیم با استفاده از 180 قطعه جوجه نر گوشتی با روش منحنی استاندارد برآورد شد. هر یک از جیره­ها­ی غذایی با 6 تکرار و 5 پرنده در هر تکرار به مدت دو هفته از 7 تا 21روزگی در اختیار جوجه­ها قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین کربنات­های کلسیم مورد آزمایش بالاترین ضریب حلالیت در اسید را به ترتیب کربنات اطلس و کربنات البرز داشتند و مابقی کربنات­ها از انحلال­پذیری پایین­تری برخوردار بودند(01/0>p). بالاترین میزان کلسیم در کربنات اطلس (8/37%) و کربنات البرز (13/37%) بود. مابقی نمونه­ها محتوی کلسیم کمتری  داشتند. کربنات­های  اطلس و  البرز کمترین مقادیر عناصر سمی را داشتند. کربنات کلسیم کلسی­پیور به عنوان استاندارد استفاده شد. زیست­فراهمی نسبی برآورد شده بر اساس وزن بدن برای کربنات اطلس ، 99 درصد و برای کربنات البرز، 6/98 درصد بود. زیست­فراهمی نسبی برآورد شده بر اساس ضریب تبدیل غذایی برای کربنات اطلس ، 7/121 درصد و کربنات البرز ، 8/92 درصد بود. زیست­فراهمی برآورد شده بر اساس خاکستر استخوان درشت­نی در کربنات اطلس ، 9/111 درصد و کربنات البرز، 106 درصد بود. زیست­فراهمی نسبی برآورد شده بر اساس محتوای کلسیم استخوان درشت­نی در کربنات اطلس  ، 4/101 درصد و برای کربناتالبرز ، 5/89 درصد بود. زیست­فراهمی برآورد شده بر اساس استحکام استخوان در برابر شکستگی درشت­نی در کربنات اطلس ، 9/108 درصد و در کربنات البرز  ،4/101 درصد بود. نتایج نشان داد که در کربنات­های کلسیم اطلس و البرز به­دلیل حلالیت بیشتر و زیست­فراهمی بالای کلسیم، قابلیت مصرف در جیره طیور به عنوان منبع کلسیم را دارند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله استخوان، جوجه‌گوشتی، حلالیت، کربنات کلسیم، زیست‌فراهمی

عنوان انگلیسی Evaluation of calcium bioavailability of some common commercial calcium carbonates and its effect on bone function and physical and chemical properties in broilers
چکیده انگلیسی مقاله An experiment was conducted to evaluate the calcium bioavailability of some commercial calcium carbonates and its effect on bone function and physical and chemical properties in broilers. Four samples of commercial calcium carbonate, which have the highest production in Iran, were prepared. Then, according to standard methods, the amounts of heavy elements and their solubility in acid were determined. According to the measured characteristics, two carbonates which had better quality were selected and the bioavailability of calcium was determined using 180 male chickens by the standard curve method. Each diet was provided to chickens with 6 replications and 5 birds in each replication for two weeks from 7 to 21 days. The results of the present study showed that among the carbonates tested, the highest solubility was carbonate Atlas, then carbonate Alborz, and the rest of the carbonates had lower solubility (p< 0.01). The highest amount of calcium was related to carbonate Atlas (37.8) and then carbonate B (37.13).  The other calcium soureses had less calcium levels. Carbonate Atlas and Alborz had less poisonus elements. Calcipiure was applied as standard calcium source. The estimated bioavailability based on body weight was 99% for carbonate Atlas and 98.6% in carbonate Alborz. The estimated bioavailability based on the FCR for carbonate A was 121.7% and carbonate B was 92.8%. Estimated bioavailability based on tibial ash was 111.9% for carbonate Atlas and 106% in carbonate Alborz. The estimated bioavailability based on the percentage of tibia calcium was 101.4% for carbonate A and 89.5% in carbonate Alborz. The estimated bioavailability based on tibia calcium strength was 108% for carbonate Atlas and 101% in carbonate Alborz. In general, the results of the present study showed that the selected carbonates have an acceptable quality as a source of calcium in poultry diets.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Calcium carbonate, Bone, Bioavailability, Chicken, Solubility

نویسندگان مقاله ایمان چاکسری | Iman Chaksari
دانشگاه تبریز

حسین جانمحمدی | Hossein Janmohammadi
دانشگاه تبریز

روح اله کیان فر | Ruhollah Kianfar
دانشگاه تبریز

مجید علیایی | Majid Olyaee
دانشگاه تبریز


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1446-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه طیور
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات