این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱، شماره ۲، صفحات ۱۳-۲۰

عنوان فارسی ارزیابی میزان باقیمانده انواع سموم آفت‌کش به روش کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی در برخی از سبزیهای عرضه شده در میدان اصلی میوه و تره بار شهر تهران ۱۳۸۴
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: نظر به کاربرد گسترده سموم دفع آفات نباتی در کشاورزی و افزایش نگرانیهای مربوط به مخاطرات بهداشتی ناشی از وجود انواع باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی، ارزیابی میزان باقیمانده انواع سموم آفت‌کش به روش کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی در برخی از سبزیهای عرضه شده در میدان اصلی میوه وتره بار شهر تهران در سال 1384 انجام شد. مواد و روشها: تحقیق به روش توصیفی بر روی 30 نمونه خیار و گوجه فرنگی، کلم و کاهو به منظور بررسی وجود باقیمانده 117 سم از انواع Organophosphorus، Organonitrogen، Dicarboximides، Organochlorine، Triazine، Pyrethroids و Strobilurin صورت گرفت. پس از استخراج سموم با حلال اتیل استات، تخلیص عصاره بر پایه ستونهای ژل تراوا کروماتوگرافی با کارایی بالا و فاز جامد انجام گرفت. شناسایی و تعیین میزان انواع آفت‌کشها با استفاده از دستگاه گازکروماتوگرافی- اسپکترومتری جرمی مجهز به آشکارساز تله یونی (GC/ITMS) انجام شد. یافته ها‌: از 30 نمونه بررسی شده 33/53 درصد دارای انواع باقیمانده سموم از نوع حشره کش بودند. سموم Endosulfan-I، Endosulfan-II، Endosulfan-sulphate، Chlorpyrifos و Phosalone در نمونه‌های خیار و گوجه فرنگی شناسایی شد. میانگین بازیابی سموم با این روش، خوب و در حد 60%< تعیین شد. نتیجه گیری: میزان باقیمانده سموم شناسایی شده در نمونه‌های آلوده، بسیار کمتر از حداکثر مجاز توصیه شده توسط FAO/Codex و اتحادیه اروپا بود(P< 0.05). هیچیک از سموم غیرمجاز مانند انواع DDT و -HCH در نمونه‌ها وجود نداشت.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله باقیمانده آفت‌کش، سبزیها، گازکروماتوگرافی- طیف سنجی جرمی

عنوان انگلیسی Pesticide residues in vegetables marketed in the main wholesale fruit and vegetable market in Tehran as determined by gas chromatography/mass spectrometry, 2005
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: The use of pesticides in agriculturl practices is on the increase in Iran. This is causing great concern about the public health risks due to pesticide redsidues in food products. The objective of this study was to determine the occurance of 117 pesticide residues in vegetables marketed in the Tehran main wholesale fruit and vegetable market in 2005, by gas chromatography/mass spectrometry. Materials and Methods: In this descriptive study, thirthy vegetable (10 cucumber, 10 tomato, 5 cabbage, and 5 lettuce) samples were collected from the main wholesale fruit and vegetable market in Tehran and analyzed for the organophosphorus, ganonitroge, dicarboximide, organochlorine, triazine, pyrethroids,and strobilurin residues.Extraction of the pesticides with different physico-chemical properties was done, using ethyl acetate and anhydrous sodium sulphate as solvents , followed by purification by high-performance gel permeation chromatography and solid phase extraction. For the identification of the pesticide residues gas chromatography coupled with ion trap mass spectrometry (GC/MS) was used. Results: Of the 30 vegatable samples analyzed, 53.33% were contaminated with insectieide residues. Endosulfan-I, endosulfan-II, endosulfan-sulphate, chlorpyrifos and phosalone were detected in the cucumber and tomato samples. The mean pesticide recovery was calculated to be >60%, which is quite good. Conclusion: The mean levels of the pestiticide residues in the samples were much lower than the respective maximum residue limits (MRLS) recommended by the Codex Alimentarius Commision and the European Community (p< 0.05). Moreover, no residues of the restricted or banned pesticides, such as DDTor HCH-γ or their metabolites, were present in any of the samples analysed.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله زهرا هادیان | z hadian
گروه تحقیقات صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
سازمان اصلی تایید شده: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور

محمد حسین عزیزی | m azizi



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-11&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات