این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۱۱، شماره ۴۹، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی استخراج و تعیین ترکیب‌های تشکیل‌دهنده اسانس اندام‌های رویشی و زایشی آویشن شیرازی (Zataria multiflora)
چکیده فارسی مقاله Zataria multiflora یکی از گیاهان دارویی باارزش و متعلق به تیره Lamiaceae می­باشد. اندام هوایی این گونه توسط مردم بومی برای طعم دادن به غذاهای محلی و همچنین برای درمان بیماری­های مختلف استفاده می­شود. در تحقیق حاضر، اندام­های مختلف (برگ، گل، ساقه و گیاه کامل) آویشن شیرازی از منطقه فنوج استان سیستان و بلوچستان جمع­آوری گردیده و از نظر مقدار اسانس و تنوع ترکیبات شیمیایی موجود در آنها مورد ارزیابی قرار گرفتند. اسانس نمونه­ها به­روش تقطیر با آب و با 3 تکرار، استخراج و ترکیبات شیمیایی آنها با دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف­سنج جرمی (GC-MS) شناسایی گردید. عملکرد اسانس اندام­های مختلف شامل برگ، گل، ساقه و گیاه کامل به ترتیب 8/4، 3/5، 6/0 و 7/2 درصد (وزنی به وزنی) به­دست آمد. در مجموع 17 ترکیب در اسانس برگ و گل و 19 ترکیب در اسانس ساقه و گیاه کامل شناسایی شده که به­ترتیب 0/99، 2/99، 3/97 و 2/96 درصد از کل ترکیبات اسانس را تشکیل دادند. نتایج آنالیز ترکیب­های اسانس نشان داد تیمول (1/67-0/31 درصد)، کارواکرول (7/36-4/8 درصد) و پارا-سیمن (2/23 – 5/6 درصد) از ترکیبات عمده اسانس اندام­های مورد مطالعه گیاه آویشن شیرازی بودند. اسانس اجزای مختلف گیاه غنی از مونوترپن­های اکسیژن­دار بودند. وجود تنوع شیمیایی بارز از نظر کمی و کیفی در اسانس گیاه کامل و اندام­های مختلف آویشن شیرازی می­تواند برای صنایع دارویی، غذایی و آرایشی- بهداشتی و نیز به­نژادگران گیاهان دارویی در انتخاب اندام مناسب برای مصرف و اهداف اصلاحی مورد توجه قرار گیرد.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آویشن شیرازی، اسانس، اندام گیاه، تنوع شیمیایی، تیمول.

عنوان انگلیسی Extraction and determination of content and composition of essential oils of vegetative and reproductive organs of Zataria multiflora
چکیده انگلیسی مقاله Zataria multiflora is one of the valuable medicinal plants belonging to the Lamiaceae family. The aromatic aerial parts of this species are traditionally used by endemic folks to flavor some native foods, also for numerous therapeutic functions. In the present study, different plant organs (leaf, flower, stalk and whole aerial organ) were collected from Fanuj region of Sistan & Balouchestan province, in the southeast of Iran, and the variability in the essential oil contents and compositions of them were studied. The essential oils of air-dried samples were extracted by hydro-distillation. The experiment was arranged in a completely randomized design with three replications for the essential oil contents. The essential oil yields were calculated based on dry weight and the oils were analyzed by a combination of GC-FID and GC-MS techniques, to check for chemical variability. The essential oil yields of leaf, flower, stalk and aerial part were 4.8, 5.3, 0.6 and 2.7 % (w/w), respectively. The total number of compounds identified and quantified were 17 in leaf, 17 in flower, 19 in stalk, and 19 in whole aerial organ, representing 99.0, 99.2, 97.3, and 96.2% of the total essential oil, respectively. Results of essential oil compound analysis demonstrated that thymol (31.0 – 67.1 %), carvacrol (8.4 – 36.7 %) and p- cymene (6.5 – 23.2 %) were the main compounds in the evaluated plant organs of Z. multiflora. Chemical diversity of the essential oil of Z. multiflora plant parts can be considered by medicinal plants breeders and pharmaceutical, food and cosmetic industries for breeding and processing uses.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Chemical variation, Essential oil, Plant organ, Thymol, Zataria multiflora.

نویسندگان مقاله منصوره ژیان پور | Mansoureh Jiyanpour
University of Hormozgan
دانشگاه هرمزگان

علیرضا یاوری | Alireza Yavari
University of Hormozgan
دانشگاه هرمزگان


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1272-3&slc_lang=en&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده باغبانی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات