این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های بذر ایران، جلد ۹، شماره ۱، صفحات ۱-۲۶

عنوان فارسی جوانه زنی و ضرایب حیات بذر باقلا (Vicia faba) در پاسخ به شرایط مختلف انبارداری
چکیده فارسی مقاله مقدمه: حبوبات از منابع مهم غذایی سرشار از پروتئین و یکی از اجزاء اصلی در تناوب زراعی است که در سال‌های اخیر، به‌عنوان یکی از گزینه‌های عمده تحقیقات گیاهی به‌شمار می‌آید. قابلیت انبارداری بذر یکی از صفات مهم در اصلاح حبوبات می‌باشد. دما، محتوی رطوبت بذر و طول دوره انبارداری از مهم‌ترین عوامل مؤثر بر کیفیت بذر در مدت انبارداری هستند. شرایط نامساعد انبارداری منجر به زوال و کاهش کیفیت بذرها طی نگهداری می‌شود که به‌شدت تحت تأثیر شرایط محیطی انبارداری قرار می‌گیرد. مواد و روش‌ها: این پژوهش در آزمایشگاه فناوری بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1393 به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح کاملاً تصادفی، با پنج تکرار 20 بذری اجرا شد. بذرها با محتوی رطوبت در 5 سطح (6، 10، 14، 18 و 22) درصد و دما در 4 سطح (15، 25، 35 و 45) درجه سانتی‎گراد به‌مدت 9 ماه (صفر، 30، 60، 90، 120، 150، 180، 210، 240 و 270 روز) نگهداری شدند. پس از هر بار نمونه‌گیری در پایان هر ماه انبارداری، آزمون جوانه‌زنی استاندارد درون ژرمیناتور با دمای 25 درجه سانتی‎گراد به‌مدت 10 روز و به روش کاغذ آکاردئونی انجام شد. همچنین آزمون هدایت الکتریکی مواد نشت یافته از بذرهای خیسانده شده به‌مدت 24 ساعت در دمای  20 درجه سانتی‎گراد درون ژرمیناتور نیز در چهار تکرار انجام گرفت. برخی صفات جوانه‌زنی و هدایت الکتریکی مواد نشت یافته از بذر طبق روش‌های استاندارد اندازه‌گیری شدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد، اثر سه‌گانه دمای انبارداری، محتوی رطوبت بذر و طول دوره‌ انبارداری برای شاخص‌های جوانه‌زنی و هدایت الکتریکی بذر باقلا در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار بود. روند جوانه‌زنی طی انبارداری در دمای 15 درجه سانتی‌گراد و محتوی رطوبت بذر 6 درصد پس از 270 روز انبارداری از 94 درصد به 81 درصد کاهش یافت. به‌طوری‌که در شرایط رطوبتی مشابه با افزایش دما از 15 به 45 درجه سانتی‌گراد پس از 270 روز انبارداری، جوانه‌زنی به 35 درصد کاهش یافت. با گذشت زمان انبارداری، هدایت الکتریکی مواد نشت یافته از بذر افزایش یافت و در دماهای بالا این افزایش بیشتر بود. ضریب‌های حیات بذر باقلا نیز پس از 9 ماه انبارداری با استفاده از معادله قابلیت حیات بذر محاسبه شد که KE،CW ، CH  و CQ به‌ترتیب 39697/5-، 13041/2، 03201/0 و 000017/0 محاسبه گردید. نتیجه‌گیری: نتایج کلی آزمایش نشان داد که با افزایش دما و رطوبت بذر در مدت انبارداری هدایت الکتریکی مواد نشت یافته از بذر افزایش داشت که این مسئله منجر به کاهش درصد زنده‌مانی بذر شد. در دمای 15 درجه سانتی‌گراد و محتوای رطوبت بذر 6 درصد نسبت به تمامی دما و رطوبت‌ها شرایط مناسب‌تری را برای زنده‌مانی بذرها در طول دوره 9 ماهه انبارداری داشتند به­طوری­که دارای کمترین هدایت الکتریکی مواد نشت یافته از بذر و در نهایت سرعت زوال بودند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله زوال بذر، ضریب‌ قابلیت حیات، محتوی رطوبت بذر، هدایت الکتریکی

عنوان انگلیسی Germination and viability coefficients of Faba Bean (Vicia faba) seed in different storage conditions
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Pulses are among the best sources of plant protein and play a key role in crop rotation which in recent years, has been considered as one of the major options for plant research. Seed storage is one of the important traits in legume breeding. Storage temperature, seed moisture content and storage duration are the most important factors affecting seed quality during storage. Inappropriate storage conditions lead to deterioration and reduction of seed quality during storage, which is main affected by environmental conditions of storage. Materials and Methods: This research was conducted at the Seed Technology Laboratory, Faculty of Agriculture, Yasouj University in 2014 as a three-factorial completely randomized design with 5 replications of 20 seeds. Seeds with seed moisture content at 5 levels (6, 10, 14, 18 and 22 %) and storage temperature at 4 levels (15, 25, 35 and 45 °C) for 9 months (0, 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240 and 270 days) were storaged. After sampling at the end of each month, standard seed germination test was done according to pleated paper method in germinator at 25 °C for 10 days. Conductivity test of exudates from seeds incubated for 24h in water at 20 ˚C were also has done in 4 replicates. Results: According to results interaction effects of storage temperature, seed moisture content and storage duration on germination indices and electrical conductivity of bean seeds were significant (P< 0.1). Germination process during storage at 15 °C and seed moisture content 6% decreased from 94% to 81% after 270 days of storage. So that germination decreased to 35% under similar moisture content with increasing temperature from 15 to 45 °C after 270 days of storage. With storage time spending electrical conductivity increased and its rate was more in higher temperatures. Viability constants were calculated according after 9 month to seed viability equation. In seed viability equation KE, CH, CW and CQ are species constants which were -5.39697, 0.03201, 2.13041 and 0.000017 for bean seeds accordingly. Conclusions: The results showed that viability of seeds reduces with increasing in storage temperature and seed moisture content and its rate is much more in higher temperature and moisture levels. At 15 °C and seed moisture content 6%, they had better conditions for seed survival during the 9 month storage during than all other temperatures and moistures and had the lowest rate of deterioration.   The results showed that with increasing seed temperature and moisture during storage, electrolyte leakage from seed increased, which resulted in a decrease in seed viability. Compared with all treatments, 15°C and 6% of seed moisture content, had more suitable conditions for seed viability during the 9-month storage.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Electrical conductivity, Seed deterioration, Seed moisture content, Viability constant

نویسندگان مقاله محمد مهرابی کوشکی | Mohammad Mehrabi‌ Kooshki
Yasouj University
دانشگاه یاسوج

علی مرادی | Ali Moradi
Yasouj University
دانشگاه یاسوج

حمیدرضا بلوچی | Hamidreza Balouchi
Yasouj University
دانشگاه یاسوج

رویا بهبود | Roya Behboud
Yasouj University
دانشگاه یاسوج

حجت اله لطیف منش | Hojatollah Latifmanesh
Yasouj University
دانشگاه یاسوج


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-27-6&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فیزیولوژی بذر
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات