این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 3 دی 1404
فرآیند و کارکرد گیاهی
، جلد ۱۱، شماره ۵۰، صفحات ۲۶۱-۲۷۴
عنوان فارسی
ارزیابی برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ژنوتیپهای گندم نان (Triticum aestivum L.) تحت تنش شوری
چکیده فارسی مقاله
از آنجاییکه حدود 20 درصد زمینهای زراعی و 50 درصد تولیدات در جهان تحت تنش شوری قرار میگیرند، درنتیجه تمام مراحل زندگی گیاه از جوانهزنی تا تولید دانه را تحت تأثیر قرار میدهد. هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر تنش شوری بر شاخصهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی برخی ارقام گندم است. بدین منظور آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. فاکتور اول تنش شوری در سه سطح (شاهد، 100 و 150 میلیمولار کلرید سدیم) و فاکتور دوم ارقام گندم (میهن، حیدری، سایسونز و گاسگوژن) بود. گیاهان از مرحله دو تا چهار برگی در معرض تنش قرار گرفتند و برای تیمار شاهد نیز از آب معمولی استفاده شد. نمونهبرداری نیز 14 روز بعد از اعمال تنش، از نمونههای تیمار و شاهد انجام گرفت. نتایج نشان داد که در بین ارقام مورد مطالعه، تنش شوری موجب کاهش محتوی کلروفیل a، کلروفیل b، کاروتنوئید، پروتئین کل و افزایش پرولین، آنزیمهای آنتیاکسیدانی (پراکسیداز و پلیفنل اکسیداز) و وزن تر ساقه و برگ در رقم سایسونز گردید. همچنین تنش شوری بر میزان اسیدآمینههای لیزین و متیونین تأثیر معنیداری نداشت. فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی سازوکار دفاعی بسیار مهمی محسوب میشود و افزایش فعالیت آنزیمهای پرکسیداز و پلیفنل اکسیداز در زمان تنش شوری میتواند تنش اکسیداتیو را کاهش دهد یا از وقوع آن جلوگیری کند. بهطورکلی شوری، ارﻗﺎم ﮔﻨﺪم را ﺑﻪ ﻧﺤﻮ ﻣﺘﻔﺎوﺗﯽ ﺗﺤﺖ ﺗﺄﺛﯿﺮ ﻗﺮار داد، زیرا ارقام ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﮑﺎﻧﯿﺴﻢﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻔﯽ ﺑـﺎ ﺳـﻤﯿﺖ ﻧﺎﺷﯽ از ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ.
کلیدواژههای فارسی مقاله
آنزیمهای آنتیاکسیدان، کلرید سدیم، گندم، لیزین
عنوان انگلیسی
Evaluation of some physiological and biochemical characteristics of bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes under salinity stress
چکیده انگلیسی مقاله
Since about 20% of the world's arable land and 50% of productions in the world are subject to salinity stress, it affects all stages of plant life from germination to seed production. The aim of this study was to investigate the effect of salinity stress on physiological and biochemical characteristics of some wheat cultivars. For this purpose, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. The first factor was salinity stress at three levels (control, 100 and 150 mM sodium chloride) and the second factor was wheat cultivars (Mihan, Heydari, Saisons and Gascogen). Plants were exposed to stress from two to four leaf stage and normal water was used for control treatment. Sampling was performed 14 days after stress application from treatet and the control samples. The results showed that among the studied cultivars, salinity stress decreased the concentration of chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoids, total protein, and increased prolin, eantioxidant enzyme (peroxidase and polyphenol oxidase) activities and fresh weight of stems and leaves in Saison cultivar. Also, salinity stress did not have significant effect on the amino acids lysine and methionine. The activity of antioxidant enzymes is a very important defense mechanism and increasing the activity of peroxidase and polyphenol oxidase enzymes during salinity stress can reduce or prevent oxidative stress. In general, salinity affected wheat cultivars differently, because cultivars deal with salinity stress toxicity using different mechanisms.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Antioxidant enzymes, Sodium chloride, Wheat, Lysine
نویسندگان مقاله
سدابه جهانبخش گده کهریز | Sodabeh Jahanbakhsh Godehkahriz
Department of plant genetics and production engineering, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
سیده یلدا رئیسی ساداتی | Seyedeh Yalda Raisi Sadati
Department of plant genetics and production engineering, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
نشانی اینترنتی
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-405-21&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات