این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۳، شماره ۳۸، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی اثر سدیم استات و اسید‌لینولئیک مزدوج بر خوراک مصرفی، وزن بدن، فراسنجه‌های خونی و شاخص‌های سلامت کبد در گاوهای تازه‌زا
چکیده فارسی مقاله مقدمه: این مطالعه به­منظور بررسی اثر سدیم استات و اسید لینولئیک مزدوج بر میزان ماده خشک مصرفی، وزن بدن، فعالیت آنزیم­های کبدی ، تولید و ترکیبات شیر و متابولیت­های خونی در گاوهای تازه­زا انجام شد. مواد و روش:در این مطالعه از 24 رأس گاو هلشتاین با میانگین وزن اولیه 13±47/601 کیلوگرم و نمره وضعیت بدنی 21/0±64/3 به­مدت 25 روز طی روز­­های 5-30 بعد زایش استفاده شد. این آزمایش در 3 تیمار و 8 تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی با مقایسه میانگین‌ها به روش میانگین حداقل مربعات در سطح معنی‌داری 05/0 انجام شد. تیمار­ها شامل 1-جیره پایه(پودر چربی کلسیمی) ، 2- جیره حاوی300 گرم مکمل سدیم استات، 3- جیره حاوی 100 گرم مکمل اسیدلینولئیک مزدوج (50% سیس-9 ترانس- 11CLA ، 50% ترانس- 10 سیس-12 CLA ) بود. ماده خشک مصرفی و میزان تولید شیر به­صورت روزانه، وزن بدن و نمره وضعیت بدنی در ابتدا و انتهای آزمایش اندازی گیری و ثبت شد. همچنین نمونه خون در روزهای 5، 7، 14، 20، 25 بعد زایش گرفته شد. گاوها در سه وعده‌ی صبح، عصر و شب دوشیده شدند و رکورد هر وعده ثبت گردید. به­منظور اندازه­گیری ترکیبات شیر در روزهای 5، 8، 11، 14، 17، 20 و  25 بعد زایش نمونه شیر گرفته شد. یافته ها: نتایج نشان داد میانگین وزن بدن، نمره وضعیت بدنی و ماده خشک مصرفی بین تیمار­ها تفاوت معنی­داری نداشت. غلظت اسیدهای چرب غیر استریفه تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت. همچنین تفاوت معنی­داری برای تری­گلیسرید، کلسترول، آلبومین، پروتئین کل پلاسما و نیتروژن اوره­ای خون بین تیمار­ها مشاهده نشد. غلظت گلوکز پلاسما بین تیمارها تفاوت معنی­داری داشت)05/0(p<، به­این­صورت­که CLA و سدیم استات به ترتیب افزایش و کاهش معنی‌داری نسبت به شاهد ایجاد کردند )05/0(p<. از طرفی سدیم استات به‌طور معنی‌داری سطح آسپارتات آمینوترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز را نسبت به تیمار شاهد و CLA کاهش داد )05/0(p<. غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات پلاسما با مصرف سدیم استات به­طور معنی­داری نسبت به تیمار شاهد وCLA  افزایش یافت. تولید روزانه شیر، تولید شیر تصحیح شده 5/3 درصد چربی و درصد چربی شیر بین تیمارها تفاوت معنی­داری داشت. تیمار سدیم استات و CLA نسبت به کنترل به طور معنی­داری درصد چربی شیر  را به ترتیب افزایش و کاهش دادند (05/0p< ). همچنین تولید چربی شیر با مصرف سدیم استات نسبت به کنترل افزایش و با مصرف CLA کاهش داشت (05/0p< ). نتیجه گیری: با مصرف CLA به­دلیل کاهش چربی شیر میزان گلوکز خون افزایش یافته در نتیجه شدت توازن منفی انرژی را کاهش داد که به­دنبال آن آسیب به سلول­های کبدی کاهش یافت. همچنین با مصرف سدیم استات وضعیت انرژی بهبود یافته که احتمالاً به­دلیل تأمین استات برای سنتز چربی شیر است. می­توان نتیجه گرفت بهترین راهکار برای داشتن کبد سالم در کنار افزایش تولید شیر و چربی شیر پس از زایش افزودن سدیم استات است.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله واژه‌های کلیدی، لیپولیز، پلاسما، توازن منفی انرژی، کبد چرب، چربی شیر

عنوان انگلیسی The effect of sodium acetate and conjugated linoleic acid on feed intake, body weight, blood metabolites, milk production and composition and liver health indicators in fresh cows
چکیده انگلیسی مقاله Background: The aim of this study was to investigate the effect of sodium acetate and conjugated linoleic acid on dry matter intake, body weight, activity of liver enzymes and blood metabolites in fresh cows. Materials and methodes: Introduction: This study was performed to investigate the effect of sodium acetate and conjugated linoleic acid on dry matter intake, body weight, liver enzyme activity, milk production and blood metabolites in newborn cows. Materials and Methods: In this study, 24 Holstein cows with an average initial weight of 601.47±13 kg and a body condition score of 3.64±0.21 were used for 25 days during days 5-30 postpartum. This experiment was performed in 3 treatments and 8 replications in a completely randomized design by comparing the means by the mean least squares method at a significance level of 0.05. Treatments include 1- control with a source of calcium salt of palm fat, 2- Diet containing 300 g of sodium acetate supplement, 3- Diet containing 100 g of conjugated linoleic acid supplement (50% cis-9 trans-11CLA, 50% trans-10 cis-12 CLA) was. Dry matter intake and milk production were recorded daily, body weight and body condition score at the beginning and end of the experiment. Blood samples were also taken on days 5, 7, 14, 20, 25. The cows were milked in three meals of morning, evening and night, and the record of each meal was recorded. In order to measure milk composition, milk samples were taken on days 5, 8, 11, 14, 17, 20 and 25 after calving. Results: The results showed that the mean body weight, body condition score and dry matter intake were not significantly different between treatments. The concentration of non-esterified fatty acids was not affected by the treatments. Also, no significant differences were observed for triglycerides, cholesterol, albumin, total plasma protein and blood urea nitrogen between treatments. Plasma glucose concentration was significantly different between treatments (p < 0.05), however, CLA and sodium acetate significantly increased and decreased compared to the control) (p < 0.05. Sodium acetate significantly reduced the levels of aspartate aminotransferase and lactate dehydrogenase compared to control and CLA treatment (p < 0.05). Daily milk, corrected milk production of 3.5% fat and milk fat percentage were significantly different between treatments, and sodium acetate and CLA treatments significantly increased and decreased milk fat percentage, respectively, compared to the control (0.05). Also, milk fat production increased with sodium acetate compared to control and decreased with CLA (p < 0.05). Conclusion: By consuming CLA due to the reduction of milk fat, the amount of blood glucose increased, as a result of which the intensity of the negative energy balance decreased, which in turn reduced the damage to the liver cells. Sodium acetate also improves energy levels, possibly due to the supply of acetate for milk fat synthesis. It can be concluded that the best way to have a healthy liver along with increasing milk production and milk fat after childbirth is to add sodium acetate.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Keywords, Lipolysis, Plasma, Negative energy balance, fatty liver, milk fatty acid

نویسندگان مقاله سحر کریمی ازندریانی | Sahar Karimi Azandariani
University of Tehran
دانشگاه تهران

مهدی گنج خانلو | Mahdi Ganjkhanlou
University of Tehran
دانشگاه تهران

کامران رضایزدی | Kamran Rezayazdi
University of Tehran
دانشگاه تهران

ابوالفضل زالی | Abolfazl Zali
University of Tehran
دانشگاه تهران

حسین مرادی شهربابک | Hossein Moradi shahrbabak
University of Tehran
دانشگاه تهران

مهدی ژندی | Mahdi Zhandi
University of Tehran
دانشگاه تهران


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1178-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه نشخوارکنندگان
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات