این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۷، شماره ۴، صفحات ۱-۱۰

عنوان فارسی ارتباط بین شاخص فیتوکمیکال رژیمی و عوامل تن‌سنجی با پیشرفت کبد چرب غیر الکلی در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: : با توجه به شیوع بالای کبد چرب غیر الکلی در بیماران دیابتی نوع 2 و عوارض مخرب در کنار هم قرار گرفتن این دو بیماری، هدف این مطالعه ارزیابی ارتباط بین عوامل تغذیه ای مانند شاخص فیتوکمیکال رژیمی، عوامل تن‌سنجی مرتبط با چاقی شکمی و پیشرفت کبد چرب در بیماران دیابتی نوع 2 می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه بیماران مبتلا به دیابت نوع دو با  (Controlled Attenuation Parameter (CAP) score 270≤، اندازه‌گیری شده با روش الاستوگرافی گذرا (TE)) در گروه NAFLD و بیماران دیابت نوع دو با CAP score 270> در گروه کنترل قرار گرفتند. شاخص فیتوکمیکال رژیمی (DPI) بر اساس داده‌های بدست آمده از پرسشنامه بسامد خوراکی 147 آیتمی محاسبه گردیدند. هم چنین، اندازه گیری‌های تن‌سنجی و ترکیب بدن با استفاده از DEXA  (Dual-energy X-ray absorptiometry) انجام گردید. نسبت شانس و فاصله اطمینان (OR, 95% CI) پیشرفت کبد چرب در بیماران دیابتی برای شاخص‌های ذکر شده در گروه‌های مختلف آن‌ها با استفاده از رگرسیون لجستیک و مدل‌های تعدیل شده بدست آمد. یافته‌ها‌: گروه NAFLD متشکل از 133 و گروه کنترل متشکل از 67 شرکت کننده می‌باشند. افرادی که مصرف بالاتر از میانه شاخص فیتوکمیکال رژیمی (DPI) داشتند، پس از تعدیل همه مخدوشگر‌ها به میزان 65% خطر کمتری برای پیشرفت کبد چرب نشان دادند (OR = 0.35, 95% CI: 0.12-0.98, P = 0.048). پس از تعدیل مخدوشگر‌ها و به طور مستقل از BMI، رابطه مستقیم معنی‌داری بین بالاترین سهک Trunk to Leg Ratio (TLR) (OR = 7.99, 95% CI: 2.43-126.26, P = 0.001) و Metabolic Score for Visceral Fat (METS-VF) (OR = 4.55, 95% CI: 1.46-14.2, P = 0.007) و پیشرفت کبد چرب یافت شد. نتیجه گیری: عوامل فیتوکمیکالی رژیم غذایی دارای اثرات محافظتی بر پیشرفت NAFLD در بیماران دیابتی می‌باشد. هم چنین عوامل تن‌سنجی METS-VF و TLR به عنوان دو شاخص جدید اندازه گیری چاقی شکمی که عامل خطری برای پیشرفت NAFLD می‌باشد، معرفی شدند.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله شاخص فیتوکمیکال رژیمی، دیابت نوع 2، کبد جرب غیرالکلی، عوامل تن‌سنجی

عنوان انگلیسی Association of Dietary Phytochemical Index and Anthropometric Risk Factors with Non-alcoholic Fatty Liver Disease in People with Diabetes
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: High prevalence of non-alcoholic fatty liver disease in patients with type 2 diabetes mellitus results in deleterious complications and morbidities. Therefore, the aim of this study was to assess nutritional and anthropometrical risk factors in progression of non-alcoholic fatty liver disease in diabetic patients.  Materials & Methods: Totally, 133 non-alcoholic fatty liver disease patients (CAP score > 270) and 67 controls (CAP score < 270) were selected from the patients with type 2 diabetes mellitus in a clinic. Dietary phytochemical index was calculated via data from a validated 147-item FFQ. Body composition were measured using dual-energy X-ray absorptiometry. Other anthropometric indices and laboratory assays were used as well. Logistic regression models were used to estimate multivariable ORs. Results: After adjustment for potential confounders, risk of progression for non-alcoholic fatty liver disease in participants with higher dietary phytochemical indices significantly decreased (OR = 0.35, 95% CI: 0.12–0.98, p = 0.048). After fully adjustment of covariates and independently from body mass index, positive associations were seen between the highest tertile of TLR (OR = 7.99, 95% CI: 2.43–26.26, p = 0.001), METS-VF (OR = 4.55, 95% CI: 1.46–14.2,  p = 0.009) and risk of non-alcoholic fatty liver disease. Conclusion: Findings of this study have demonstrated that phytochemical components of diet play protective roles against non-alcoholic fatty liver disease.  Moreover, TLR and METS-VF are addressed as novel estimators of central obesity as a risk factor for non-alcoholic fatty liver disease in diabetes.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله NAFLD, Diabetes, Dietary inflammatory index, Central obesity

نویسندگان مقاله سمیرا سلطانیه | S Soltanieh
Shahid beheshti university of medical sciences
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

ماریه صلواتی زاده | M Salavatizadeh
Shahid beheshti university of medical sciences
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

حسین پوستچی | H Poustchi
Tehran University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی تهران

زهرا یاری | Z Yari
Shahid beheshti university of medical sciences
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

آسیه منصور | A Mansour
Tehran University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی تهران

محمد ابراهیم خمسه | M.E Khamseh
Iran University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی ایران

مجتبی ملک | M Malek
Iran University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی ایران

فریبا علائی شهمیری | F Alaei-Shahmiri
Iran University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی ایران

آزیتا حکمت دوست | A Hekmatdoost
Prof, Department of Clinical Nutrition & Dietetics, Faculty of Nutrition Science and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
استاد گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران


نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-6-12&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات