این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۷، شماره ۴، صفحات ۳۱-۴۳

عنوان فارسی امکان‌سنجی غنی‌سازی خاک اقلیمهای یازده گانه ایران در راستای برنامه‌های مکمل یاری
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: گزارش اخیر سازمان ملل متحد حاکی از این است که ایران شاهد کاهش نسبی درصد شیوع گرسنگی، و افزایش سوء تغذیه می‌باشد. غنی‌سازی خاک هم‌گام با مکمل‌یاری، از راهبردهای ساده، به دور از آلودگی، فراهم برای همه افراد، قابل دسترس و سودآور، توانایی پیش‌گیری و یا کنترل نارسایی‌های تغذیه‌ای را دارا می‌باشد. بررسی ارتباط سوء تغذیه و کمبود عناصر غذایی خاک در اقلیم‌های پرخطر ایران در راستای برنامه غنی‌سازی خاک ضروری است. مواد و روش‌ها: این پژوهش در شناسایی بهبود درک روابط بین کمبود عناصر غذایی خاک و سلامت گروه‌های جمعیتی شامل پیراسنج‌های خونی و نمایه‌های تن سنجی، در مقاطع مختلف سنی و فیزیولوژی (کودکان، نوجوانان، زنان باردار و میانسال)، به تفکیک جنس و منطقه (شهر و روستا) در اقلیم 11 گانه ایران و با پیشنهاد سامانه شاخص‌های ارزیابی و مقایسه تجزیه و تحلیل چندفاکتوری انجام شد. یافته‌ها‌: یافته‌های این پژوهش نشان داد که در تمامی گروه‌های هدف، بیشترین شاخص ترکیبی در کم‌خونی گروه‌های هدف جمعیت ایران با کمبود Fe در خاک، کمبود ویتامین D با کمبود عناصر غذایی P در خاک و کمبود Zn در گروه‌های جمعیت با کمبود Zn در خاک ارتباط داشته است. با مکمل‌یاری محدود هنوز بیشترین چالش‌های حاصلخیزی خاک و سوء تغذیه در استان‌های سیستان و بلوچستان، جنوب خراسان، شرق کرمان، بوشهر، هرمزگان و خوزستان وجود دارد. نتیجه گیری: در این پژوهش، نقشه‌های مناطق پرخطر در توجه همزمان مکمل یاری و غنی سازی زراعی در راستای تعیین الویت برنامه‌های مداخله‌ای پیشنهاد شد.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله سوء تغذیه، خاک، غنی سازی زراعی، عناصر غذایی، ریزمغذی

عنوان انگلیسی Feasibility of Soil Enrichment in Line With Supplementary Aid Programs in the Eleven Climate Zones of Iran
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: A recent report from the United Nation indicates that Iran is witnessing a relative decrease in the prevalence of hunger and an increase in malnutrition. Soil enrichment along with supplementation is one of the simple strategies, away from pollution, available for all people, accessible and profitable, it has the ability to prevent or control nutritional deficiencies. Investigating the relationship between malnutrition and the lack of soil nutrients in Iran's high-risk climates is necessary in line with the soil enrichment program. Materials & Methods: The aims of this study were to improve understanding of the relationships between the lack of soil nutrients and the health of population groups, including blood parameters and anthropometric profiles, in various ages and physiology stages (children, adolescents, pregnant and middle-aged women), separated by gender and region (cities and villages) in 11 climate zones of Iran by suggesting a system of assessment indicators and compare multi-factor analyses in heterogeneous variables of various natures. Results: Findings have shown that the highest synthesis index of anemia in the target groups of the Iranian population was linked to the lack of Fe in soil in all the target groups, lack of vitamin D was linked to the lack of P in soil and lack of Zn was associated to the lack of Zn in the soil. With limited supplementary aids, there are still challenges of soil fertility and malnutrition in provinces of Sistan and Baluchistan, South Khorasan, East Kerman, Bushehr, Hormozgan and Khuzestan. Conclusion: In conclusion, maps of high-risk regions as well as bioenrichment and supplementary aids are suggested.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Malnutrition, Soil, Agricultural enrichment, Essential elements, Micronutrients

نویسندگان مقاله فرحناز مرادی پور | F Moradipor
Shahid Beheshti University
دانشگاه شهید بهشتی

عبدالمجید مهدوی دامغانی | A Mahdavi Damghani
Associated Professor, of Agroecology, Research Institute of Environmental Sciences, Shahid Beheshti University, Iran
دانشیار گروه اگرواکولوژی، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

فاطمه آقامیر | F Aghamir
Shahid Beheshti University
دانشگاه شهید بهشتی

مرضیه وحید دستجردی | M Vahid Dastjerdi
Tehran University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی تهران

حسین محمودی | H Mahmoudi
Shahid Beheshti University



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4195-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات