این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۳۲، شماره ۲۱۶، صفحات ۱۲۸-۱۴۰

عنوان فارسی ارتباط ظرفیت تام آنتی اکسیدانی رژیم غذایی با وضعیت استرس اکسیداتیو در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: با توجه به اهمیت استرس اکسیداتیو در بیماری‌زایی استئوآرتریت،این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی رژیم غذایی(DTAC) با نشانگرهای استرس اکسیداتیو در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو انجام شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی که از ماه بهمن سال 1400 تا خرداد سال 1401 اجرا شد، دریافت غذایی 152 بیمار مبتلا به استئوآرتریت زانو مراجعه‌کننده به مراکز درمانی شهر زابل با استفاده از پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک (FFQ) مورد ارزیابی قرار گرفت. اطلاعات دموگرافیک و تن‌سنجی هریک ازشرکت‌کنندگان جمع‌آوری و DTAC با روش بررسی توان آنتی‌اکسیدانی رژیم غذایی در احیای آهن فریک(FRAP) محاسبه شد. سپس غلظت سرمی مالون دی‌آلدهید(MDA)، وضعیت تام اکسیدان سرم(TOS)، ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی سرم(TAC) و هم‌چنین میزان فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان سوپراکسید دیسموتاز(SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز(GPx) و کاتالاز(CAT) درگویچه‌های سرخ به عنوان نشانگرهای استرس اکسیداتیو اندازه‌گیری شدند. شاخص استرس اکسیداتیو(OSI) نیز با تقسیم میزان TOS بر TAC محاسبه شد. یافته‌ها: به موازات افزایش DTAC، روند کاهشی معنی‌داری در غلظت سرمی MDA (001/0>P-روند)، TOS (001/0>P-روند) و OSI (001/0=P-روند) و روند افزایشی معنی‌داری در غلظت سرمی TAC (027/0=P-روند) وجود داشت. با این حال، ارتباط آماری معنی‌داری بین DTAC و میزان فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی SOD، GPx و CAT در گویچه‌های سرخ مشاهده نشد. استنتاج: بر اساس یافته‌های مطالعه، DTAC بالاتر به‌طور مطلوب با نشانگرهای استرس اکسیداتیو در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو در ارتباط است. با این حال انجام مطالعات آینده‌نگر برای تأیید این یافته‌ها، ضروری به نظر می‌رسد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی رژیم غذایی، استرس اکسیداتیو، آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان، استئوآرتریت

عنوان انگلیسی Relationship between Dietary Total Antioxidant Capacity and Oxidative Stress Markers in Patients with Knee Osteoarthritis
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Considering the pathologic importance of oxidative stress in osteoarthritis (OA), this study aimed to investigate the association between dietary total antioxidant capacity (DTAC) and oxidative stress markers in patients with knee OA. Materials and methods: In a cross-sectional study, dietary intakes of 152 patients with knee OA attending health centers in Zabol, Iran (January-May 2022) were evaluated using food frequency questionnaire (FFQ). Demographic and anthropometric data were collected and DTAC was calculated using ferric-reducing antioxidant power (FRAP) assay. Then, serum concentrations of malondialdehyde (MDA), total oxidant status (TOS), total antioxidant capacity (TAC), erythrocyte activities of superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx), and catalase (CAT) were measured. The oxidative stress index (OSI) was also calculated by dividing TOS by TAC. Results: The mean serum concentrations of MDA (P< 0.001), TOS (P-trend< 0.001), and OSI (P-trend= 0.001) showed decreasing trends by increase in DTAC after adjustment for potential confounders. Serum TAC concentrations had increasing trend when DTAC increased (P-trend=0.027). No significant trend was found between erythrocyte activities of SOD, GPx, and DTAC. Conclusion: Higher DTAC was favorably associated with oxidative stress markers in patients with knee OA. Further prospective studies are required to confirm these findings.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله dietary total antioxidant capacity, oxidative stress, antioxidant enzymes, osteoarthritis

نویسندگان مقاله سودابه حامدی شهرکی | Soudabeh Hamedi-Shahraki
Assistant Professor, Department of Epidemiology and Biostatistics, Faculty of Public Health, Zabol University of Medical Sciences, Zabol, Iran
استادیار، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران

فرشاد امیرخیزی | Farshad Amirkhizi
Assistant Professor, Department of Nutrition, Faculty of Public Health, Zabol University of Medical Sciences, Zabol, Iran
استادیار، گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران


نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-15654-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات