این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
به زراعی کشاورزی
، جلد ۲۳، شماره ۴، صفحات ۸۸۲-۸۷۱
عنوان فارسی
تأثیر تغییر اقلیم بر امنیت غذایی ایران: پیشبینی پتانسیل عملکرد و تولید گیاهان زراعی استراتژیک کشور با استفاده از مدل SSM-iCrop۲
چکیده فارسی مقاله
خطر کاهش امنیت غذایی ناشی از تغییرات اقلیمی یکی از چالشهای عمده قرن 21 است. این مطالعه با هدف پیشبینی پتانسیل عملکرد و تولید گیاهان زراعی استراتژیک کشور تحت تأثیر سناریوهای تغییر اقلیمی انجام گرفت. در این تحقیق پتانسیل عملکرد و تولید 17 گیاه زراعی (گندم، جو، برنج، لوبیا، کلزا، نخود، ذرت دانهای، پنبه، عدس، سیب زمینی، کنجد، سویا، چغندرقند، نیشکر، آفتابگردان، یونجه و ذرت علوفهای) در سطح کل کشور در شرایط فعلی (دوره زمانی 1384 تا 1393) و دو سناریوی اقلیمی آینده خوشبینانه (افزایش 5/1 درجه سانتی گراد دما همراه با افزایش 14 درصد بارش دوره زمانی 1384 تا 1393) و بدبینانه (افزایش 5/1 درجه سانتی گراد دما همراه با کاهش 14 درصد بارش دوره زمانی 1384 تا 1393) با استفاده از مدل گیاهی SSM-iCrop2 برآورد شد. نتایج نشان داد سناریوی بدبینانه باعث کاهش پتانسیل تولید گندم و حبوبات (حدود 1 درصد) و سناریوی خوشبینانه باعث افزایش پتانسیل تولید این محصولات (به ترتیب 4 و 2 درصد) میشود. هر دو سناریوی تغییر اقلیم باعث کاهش پتانسیل تولید برنج، سیبزمینی، دانههای روغنی و گیاهان قندی (به ترتیب 4، 10، 5 و 7 درصد) میشود. همچنین، پتانسیل تولید گیاهان علوفهای در هر دو سناریوی تغییر اقلیم بدبینانه و خوشبینانه افزایش مییابد. نتایج حاکی از آن بود که مهمترین عوامل تأثیرگذار بر تغییرات عملکرد گیاهان زراعی در اقلیم آینده کاهش طول دوره رشد، کارایی استفاده از تشعشع و کارایی تعرق خواهند بود. به طور کلی، گیاهان گندم، جو، سیب زمینی و نیشکر بیشتر از سایر گیاهان تحت تأثیر تغییرات اقلیمی قرار گرفتند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
بارش،دما،شرایط آبی،شرایط دیم،کارایی استفاده از تشعشع،کارایی تعرق،
عنوان انگلیسی
The Impact of Climate Change on Iran's Food Security: Predicting the Potential Yield and Production of Strategic Crops based on SSM-iCrop2 model
چکیده انگلیسی مقاله
Food security reduction due to climate change is one of the most important challenges in the 21st century. This study was carried out to predict the potential yield and production of the country’s strategic crops examining various climate change scenarios. In this study, the potential yield & production of 17 crops (Wheat, barley, rice, common bean, rapeseed, chickpea, grain maize, cotton, lentil, potato, sesame, soybean, sugar beet, sugarcane, sunflower, alfalfa and Silage maize) were estimated under current conditions (period 2005-2014) & two climatic scenarios (optimistic:1.5 ° C increase in temperature with 14% increase in precipitation period 2005-2014; pessimistic: 1.5 ° C increase in temperature & 14% decrease in precipitation period 2005-2014) applying SSM-iCrop2 model. The results showed that the pessimistic scenario reduced the potential production of wheat & legumes (about 1%) & the optimistic scenario increased the potential production of these crops (4 & 2%, respectively). Both climate change scenarios reduced the potential production of rice, potato, oilseeds & sugar crops (4, 10, 5 & 7%, respectively). Furthermore, the potential production of Silage maize increased in both climate change scenarios (2% & 3%, respectively). The results showed that the major factors which alter crop yield could be the growing season duration, radiation use efficiency and transpiration efficiency. In general, wheat, barley, potato, and sugarcane were more affected by climate change than other crops.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
بارش,دما,شرایط آبی,شرایط دیم,کارایی استفاده از تشعشع,کارایی تعرق
نویسندگان مقاله
علیرضا نه بندانی |
دانش آموخته دکتری، گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
مجتبی سعادتی |
استاد، گروه زیستشناسی، دانشگاه امام حسین (ع)، تهران، ایران.
مهدی گودرزی |
دانش آموخته کارشناسی، کارشناس امنیت غذایی، سازمان پدافند غیرعامل کشور، تهران، ایران.
افشین سلطانی |
استاد، گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
نشانی اینترنتی
https://jci.ut.ac.ir/article_83057_d640fc0b201af7d4f4d1d1aa0dab164e.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات