این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 26 آذر 1404
به زراعی کشاورزی
، جلد ۲۲، شماره ۳، صفحات ۴۶۱-۴۷۳
عنوان فارسی
ارزیابی مزرعه ای کاربرد کلات آهن و روی بر ویژگیهای مورفولوژیکی، عملکرد و محتوای اسانس رازیانه بومی و اصلاحشده
چکیده فارسی مقاله
رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) کاربردهای زیادی در صنایع دارویی و غذایی دارد. با توجه به نقش مؤثر عناصر ریزمغذی در عملکرد کمی و کیفی گیاهان دارویی، تأثیر محلولپاشی با غلظتهای مختلف کلات آهن (شاهد (صفر)، 5/1 و 3 گرم در لیتر) و کلات روی (شاهد (صفر)، 5/1 و 3 گرم در لیتر) بر خصوصیات عملکردی و محتوی اسانس رازیانه بومی و اصلاحشده (رقم شوروک شاری) ارزیابی گردید. آزمایش بهصورت کرتهای دوبار خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1397 در دانشگاه کردستان انجام گرفت. اثر ساده کلات آهن، اثر متقابل کلات آهن و نوع رقم و نیز اثر متقابل کلات آهن، کلات روی و نوع رقم تأثیر معنیداری بر هیچکدام از صفات نداشتند. کلات روی بر اکثر صفات تأثیر معنیداری گذاشت، طوریکه بیشترین محتوی اسانس (06/5 درصد) و عملکرد اسانس (07/35 لیتر در هکتار) متعلق به تیمار 3 گرم در لیتر و بیشترین عملکرد بذر (2/884 کیلوگرم در هکتار) متعلق به تیمار عدم استفاده از کلات روی بود. اثر متقابل کلات آهن و کلات روی تنها بر عرض بذر و اثر متقابل کلات روی و نوع رقم تنها بر تعداد چترک تأثیر معنیداری داشتند. رقم تأثیر معنیداری بر تعداد چتر در بوته، عملکرد بذر و عملکرد اسانس داشت، طوریکه بیشترین میانگین صفات مذکور (بهترتیب 29/25، 26/765 کیلوگرم در هکتار و 27/34 لیتر در هکتار) متعلق به رازیانه بومی بود. از بین تیمارهای کودی اعمالشده، تیمار 3 گرم در لیتر کلات روی بهتنهایی و از بین دو نوع رازیانه کشتشده، رازیانهی بومی برتر شناخته شدند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
چتر،ریز مغذی،شوروک شاری،عملکرد اسانس،عملکرد بذر،
عنوان انگلیسی
Field Evaluation of Iron and Zinc Chelates Foliar Application on Morphological Characteristics, Yield, and Essential Oil Content of Native and Improved Fennel
چکیده انگلیسی مقاله
Foeniculum vulgare Mill. is one of the medicinal plants, which is widely used in pharmaceutical and food industries. Due to the effective role of micronutrients in the quantitative and qualitative yield of medicinal plants, the effect of foliar application of iron chelate (0, 1.5 and 3 g/L) and zinc chelate (0, 1.5 and 3 g/L) on the functional properties and essential oil content of native and improved (cv. Soroksari) fennel was evaluated. The experiment was conducted as a split-split plot, based on RCB design with three replications during 2018 at the University of Kurdistan. Simple effects of iron chelate, the interaction iron chelate and cultivar, as well as the interaction iron chelate, zinc chelate and cultivar type, had no significant effect on measured traits. Zinc chelate significantly affected most of the studied traits, so that the highest of essential oil content (5.06%) and yield (35.07 L/ha) were belonged to 3 g/L treatment, while the highest seed yield (884.2 kg/ha) was obtained in zero treatment of zinc chelate. The interaction of iron chelate and zinc chelate as well as the interaction of zinc chelate and cultivar had only a significant effect on seed width and number of umbels, respectively. The impact of cultivar had a significant effect, on the number of umbels per plant, seed yield, and essential oil yield, so that the highest average of mentioned traits (25.29, 765.26 kg/ha and 34.27 L/ha, respectively) were belonged to native fennel. Generally, among the fertilizer treatments, 3 g/L zinc chelate and between the two types of fennel, native fennels were recognized as superior.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
چتر,ریز مغذی,شوروک شاری,عملکرد اسانس,عملکرد بذر
نویسندگان مقاله
شادی مرادی |
دانشجوی کارشناسیارشد، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.
جلال خورشیدی |
استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.
محمدرضا مرشدلو |
استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران.
نشانی اینترنتی
https://jci.ut.ac.ir/article_74546_1650e03ba44aca1d0aa69e67d80bd0b5.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات