این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات دامپزشکی، جلد ۷۶، شماره ۴، صفحات ۴۰۸-۴۲۰

عنوان فارسی اثر مکمل کلاته عناصر کم‌نیاز آشامیدنی بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی، وضعیت آنتی‌اکسیدانی و پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی در شرایط تنش حرارتی
چکیده فارسی مقاله زمینۀ مطالعه: سطح بهینه مواد معدنی در جیره غذایی برای بهبود عملکرد و پاسخ ایمنی در برابر تنش‌های محیطی بسیار مهم است.هدف: مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات مکمل کلاته عناصر کم‌نیاز (CTM) در آب آشامیدنی بر عملکرد، هماتولوژی، بیوشیمی خون، وضعیت آنتی‌اکسیدانی و پاسخ ایمنی در جوجه‌های گوشتی تحت شرایط تنش حرارتی انجام شد.روش‎کار: تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه راس 308 به طور تصادفی به یکی از 5 تیمار (هر تیمار شامل 4 تکرار) تخصیص داده شدند: شاهد مثبت (دمای نرمال)، شاهد منفی (تنش حرارتی)، CTM کم (شاهد منفی + سطح کم CTM در آب)، CTM متوسط (شاهد منفی + سطح متوسط CTM در آب) و CTM بالا (شاهد منفی + سطح بالای CTM در آب). مقدار مکمل CTM در آب آشامیدنی در روزهای 1 تا 10، 11 تا 20، 21 تا 30، 31 تا 40 و 41 تا 50 برای سطوح کم به ترتیب 1/0، 15/0، 3/0، 4/0 و 45/0 میلی‌گرم به ازای هر جوجه در روز بود. این مقادیر برای سطوح متوسط 0/1، 5/1، 0/3، 0/4و 5/4 میلی‌گرم و برای سطوح بالا به ترتیب 10، 15، 30، 40 و 45 میلی‌گرم به ازای هر جوجه در روز بود.نتایج: میانگین افزایش وزن در کل دوره آزمایشی در تیمار CTM متوسط در مقایسه با تیمار شاهد منفی بالاتر اما در مقایسه با تیمار شاهد مثبت پایین‌تر بود (05/0>P). نسبت هتروفیل به لنفوسیت و کل عیار پادتن علیه بیماری نیوکاسل در گروه‌های CTM متوسط و بالا مشابه گروه شاهد مثبت ولی بهتر از گروه شاهد منفی بود (05/0>P). همچنین فعالیت سوپراکسید دیسموتاز سرم خون در گروه CTM بالا بیشتر از گروه شاهد منفی بود (05/0>P).نتیجه­گیری نهایی: نتایج پیشنهاد می‌کند که استفاده از مکمل CTM در آب در سطح متوسط (0/1، 5/1، 0/3، 0/4 و 5/4 میلی‌گرم به ازای هر جوجه در روز در دوره‌های مختلف پرورشی) می‌تواند راهکاری برای مقابله با اثرات منفی تنش حرارتی باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله جوجه‌های گوشتی،تنش حرارتی،مکمل کلاته عناصر،ایمنی،وضعیت آنتی‌اکسیدانی،

عنوان انگلیسی Effects of Water Supplementation of A Chelated Trace Mineral Blend on Growth Performance, Blood Parameters, Antioxidant Status, and Immune Response of Broilers Under Heat Stress Conditions
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND: Optimal levels of minerals in the diet are crucial for improving performance and immune response against the environmental stresses.OBJECTIVES: This study was conducted to evaluate the effects of water supplementation of chelated trace mineral (CTM) on growth performance, hematology, blood biochemistry, antioxidant status, and antibody response in broilers reared under heat stress condition.METHODS: A total of 240 male Ross 308 broiler chickens were randomly allocated into one of the following five treatments (each consisting of four replicates): (1) positive control (PC; thermoneutral condition), (2) negative control (NC; heat stress condition), (3) low-CTM (NC + low CTM level in tap water), (4) medium-CTM (NC + medium CTM level in tap water), and (4) high-CTM (NC + high CTM level in tap water). The CTM levels in the tap water for the low-CTM treatment were 0.1, 0.15, 0.3, 0.4, and 0.45 mg/bird/day on days 1-10, 11-20, 21-30, 31-40, and 41-50, respectively. The respective values were 1.0, 1.5, 3.0, 4.0, and 4.5 for the medium-CTM, and 10, 15, 30, 40, and 45 mg/bird/day for the high-CTM water.RESULTS: The average weight gain during the whole experimental period in the medium-CTM treatment was higher compared to that in the negative control treatment, but lower than that in the positive control treatment (P< 0.05). The heterophil/lymphocyte ratio and total antibody titers against Newcastle disease in the medium-CTM and high-CTM groups were similar to those of the broilers in the PC group, yet better (P< 0.05) those of the NC group. The serum superoxide dismutase activity was also higher (P< 0.05) in the high-CTM group compared to that of the NC group.CONCLUSIONS: The results suggested that the water supplementation of CTM at a moderate level (1.0, 1.5, 3.0, 4.0, and 4.5 mg/bird/day during different rearing periods) could be a strategy to ameliorate the detrimental effects of heat stress in broilers.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله جوجه‌های گوشتی,تنش حرارتی,مکمل کلاته عناصر,ایمنی,وضعیت آنتی‌اکسیدانی

نویسندگان مقاله مجید عیدی |
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک، اراک، ایران

حسینعلی قاسمی |
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک، اراک، ایران

ایمان حاج خدادادی |
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک، اراک، ایران

محمد حسین مرادی |
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک، اراک، ایران


نشانی اینترنتی https://jvr.ut.ac.ir/article_86081_d1aec048c4da980eefd9df015c078c5c.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات