این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۳۸، شماره ۳، صفحات ۴۹۰-۵۰۳

عنوان فارسی تأثیر اسید جیبرلیک و فسفر شیمیایی و بیولوژیک بر عملکرد، اجزای عملکرد و اسانس گیاه دارویی مریم‌گلی (Salvia officinalis L.)
چکیده فارسی مقاله برای بررسی تأثیر کودهای زیستی و شیمیایی فسفر و اسید جیبرلیک بر عملکرد و اجزای آن و اسانس مریم‌گلی (Salvia officinalis L.) در منطقه قره‌چای استان مرکزی، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سوپر فسفات تریپل در سه سطح (30، 70 و 100 درصد مقدار توصیه شده)، کود فسفر بیولوژیک بارور-2 در دو سطح (کاربرد و عدم کاربرد) و اسید جیبرلیک در سه سطح (0، 100 و ppm200) بودند. نتایج نشان داد که تأثیر کود بارور-2، اسید جیبرلیک و سوپر فسفات تریپل بر تمام صفات عملکرد و اجزای آن و اسانس معنی‌دار بود. کود بارور-2 به‌ترتیب منجر به افزایش 7.7، 18.2 درصدی عملکرد اسانس و درصد اسانس و افزایش جزئی ترکیب‌های عمده اسانس نسبت به شاهد شد. همچنین، مصرف ppm200 اسید جیبرلیک به‌ترتیب موجب افزایش 23.5 و 40.5 درصدی درصد اسانس و عملکرد اسانس در مقایسه با شاهد شد. بیشترین عملکرد بیولوژیک و عملکرد اسانس به‌ترتیب به میزان 3751 و 15.52 کیلوگرم در هکتار با کاربرد همزمان 100% سوپر فسفات تریپل توصیه شده، کود بارور-2 و ppm200 اسید جیبرلیک بدست آمد. بیشترین درصد آلفا-توجون (27.91%) به‌عنوان مهم‌ترین ترکیب اسانس با کاربرد همزمان 100% سوپر فسفات تریپل توصیه شده، کود بارور-2 و ppm100 اسید جیبرلیک بدست آمد. کاربرد همزمان اسید جیبرلیک و بارور-2 منجر به کاهش مصرف کود شیمیایی فسفر برای حصول خصوصیات رویشی بهتر و عملکرد و درصد اسانس بالا گردید، به‌طوری که در بسیاری از صفات، کاربرد70% سوپر فسفات تریپل توصیه شده در تلفیق با کود بارور-2 و اسید جیبرلیک، اختلاف معنی‌داری با مصرف 100% سوپر فسفات تریپل توصیه شده نداشت. بنابراین می‌توان با کاربرد همزمان ppm200 اسید جیبرلیک و بارور-2، بدون اینکه کاهش معنی‌داری در عملکرد و اسانس گیاه مریم‌گلی ایجاد شود، میزان مصرف کود فسفر را تا 30% کاهش داد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسانس، جیبرلیک اسید، زیست‌توده، کود بیولوژیک، مریم‌گلی (Salvia officinalis L.)،

عنوان انگلیسی Effects of gibberellic acid and chemical and biological (Barvar-2) phosphorus on yield, yield components, and essential oil of Salvia officinalis L.
چکیده انگلیسی مقاله To investigate the effects of biological and chemical phosphorus fertilizers, and gibberellic acid (GA3) on yield and its components, and essential oil of Salvia officinalis L., a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications was conducted in Ghara Chay region, Markazi province, Iran. Experimental treatments included triple super phosphate at three levels (100, 70, and 30 % of the recommended amount), phosphorus bio-fertilizer of Barvar-2 at two levels (application and no application), and GA3 at three levels (0, 100, and 200 ppm). The results showed that Barvar-2, GA3, and triple super phosphate affected yield and its components, and essential oil significantly. The Barvar-2 application increased the yield and essential oil percentage by 7.7 and 18.2% compared to the control, respectively. It also resulted in a slight increase of the major essential oil compounds. Also, the GA3 200 ppm application increased the percentage and essential oil yield by 23.5 and 40.5% compared to the control, respectively. The highest biological yield and essential oil yield were obtained 3751 and 15.52 kg.ha-1, respectivley with the simultaneous application of 100% of the recommended triple super phosphate, Barvar-2, and GA3 200 ppm. The highest α-thujone percentage (27.91%) as the most important essential oil compound was obtained with the simultaneous application of 100% of the recommended triple super phosphate, Barvar-2, and GA3 100 ppm. The combined application of GA3 and Barvar-2 reduced the use of phosphorus chemical fertilizer to achieve better vegetative characteristics, and high yield and essential oil percentage, so that in many traits the simultaneous application of 70% of the recommended triple super phosphate, Barvar-2, and GA3 did not differ significantly from the 100% of the recommended triple super phosphate application. Therefore, with the combined use of GA3 200 ppm and Barvar-2, the amount of phosphorus fertilizer consumption could be reduced by 30% without causing a significant reduction in yield and essential oil of S. officinalis.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله اسانس, جیبرلیک اسید, زیست‌توده, کود بیولوژیک, مریم‌گلی (Salvia officinalis L.)

نویسندگان مقاله مریم سرافراز |
کارشناس ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد نراق، دانشگاه آزاد اسلامی، نراق، ایران

حمید دهقان زاده |
استادیار، گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ایران

امیر فرید هاشمی |
استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد نراق، دانشگاه آزاد اسلامی، نراق، ایران


نشانی اینترنتی https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_127056_090254ac56b7be7ebb0fcb49f82f1e3f.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات