این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۳۸، شماره ۲، صفحات ۲۵۳-۲۶۵

عنوان فارسی تأثیر مایه‌کوبی با قارچ Piriformospora indica بر برخی ویژگی‌های رویشی، فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و میزان اسانس گیاه مرزنجوش (Origanum vulgare L. ssp. vulgare)
چکیده فارسی مقاله قارچ Piriformospora indica از جمله میکروارگانیسم‌های محرک رشد است که می‌تواند باعث تحریک رشد و افزایش تحمل گیاه در شرایط نامساعد محیط گردد. به‌منظور بررسی تأثیر همزیستی گیاه مرزنجوش (Origanum vulgare L. ssp. vulgare) با قارچ P. indica بر برخی ویژگی‌های رویشی، فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و جذب عناصر غذایی و میزان اسانس گیاه یک آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل شاهد (بدون مایه‌کوبی) و مایه‌کوبی با قارچ P. indica بودند. نتایج نشان داد که مایه‌کوبی با P. indica موجب افزایش معنادار ویژگی‌های رشدی، شاخص کلروفیل، میزان فنل‌ کل و فلاونوئید کل، درصد اسانس و جذب عناصر غذایی آهن، پتاسیم و فسفر گردید. بیشترین و کمترین مقادیر عملکرد وزن تر اندام هوایی (3.92 و 3.06 گرم در گیاه)، عملکرد ماده خشک اندام هوایی (1.12 و 0.78 گرم در گیاه)، شاخص کلروفیل (47 و 42.23)، فنل کل (4.88 و 2.96 میلی‌گرم اسید گالیک در وزن تر)، فلاونوئید کل (0.52 و 0.23 میلی‌گرم کوئرستین در وزن تر)، محتوی اسانس (1.43% و 1.01%)، فسفر (0.41% و 0.35%)، پتاسیم (3.8% و 2.6%) و آهن (219 و 180 میلی‌گرم در کیلوگرم) به‌ترتیب در گیاهان مایه‌کوبی شده با قارچ و گیاهان مایه‌کوبی نشده مشاهده گردید. مایه‌کوبی با P. indica میزان ترکیب‌های اصلی اسانس مانند کارواکرول و تیمول را کاهش و در مقابل میزان ترکیب‌های پارا-سیمن، کارواکرول متیل اتر و گاما-ترپینن را نسبت به شاهد افزایش داد. در مجموع یافته‌های این تحقیق نشان داد که مایه‌کوبی با میکروارگانیسم‌های محرک رشد می‌تواند منجر به بهبود ویژگی‌های مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی مرزنجوش از طریق بهبود جذب عناصر غذایی گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله فسفر، فنل کل، قارچ اندوفیت، محتوی اسانس، مرزنجوش (Origanum vulgare L. ssp. vulgare)،

عنوان انگلیسی Effects of inoculation with Piriformospora indica on some vegetative, physiological, and biochemical parameters and essential oil content of Origanum vulgare L. ssp. vulgare
چکیده انگلیسی مقاله Piriformospora indica is one of the growth-promoting microorganisms that can stimulate growth and increase plant tolerance in adverse environmental conditions. To evaluate the effects of P. indica inoculation on some vegetative, physiological, biochemical, and nutrient acquisition parameters and essential oil content of Origanum vulgare L. ssp. vulgare, a pot experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Treatments included control (without inoculation) and inoculation with P. indica. The results showed that inoculation with P. indica increased growth parameters, chlorophyll index, total phenols and total flavonoids content, essential oil content, and nutrients uptake of iron, potassium, and phosphorus singnificantly. The highest and lowest amounts for aerial parts fresh yield (3.92 and 3.06 g plant-1), aerial parts dry yield (1.12 and 0.78 g plant-1), chlorophyll index (47 and 42.23), total phenol (4.88 and 2.96 mg GAE g-1 FW), total flavonoids (0.52 and 0.23 mg QE g-1 FW), essential oil content (1.43 and 1.01%), phosphorus (0.41 and 0.35%), potassium (3.8 and 2.6%), and iron (219 and 180 mg kg-1) were obtained in the plants inoculated with fungus and non-inoculated plants, respectively. Inoculation with P. indica decreased the amount of major essential oil compounds such as carvacrol and thymol and increased the amount of ρ-cymene, carvacrol methyl ether, and γ-terpinene compared to the control. Overall, the findings of this study showed that inoculation with growth-promoting microorganisms can improve the morphological and phytochemical traits of oregano by improving nutrients uptake.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله فسفر, فنل کل, قارچ اندوفیت, محتوی اسانس, مرزنجوش (Origanum vulgare L. ssp. vulgare)

نویسندگان مقاله زهرا اصلانی |
دانش‌آموخته دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

احد هدایتی |
دکتری، گروه تولید متابولیت‌های ثانویه در سامانه‌های زیستی، جهاد دانشگاهی واحد آذربایجان‌غربی، ارومیه، ایران؛ دانش‌آموخته دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

عباس حسنی |
استاد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

محسن برین |
استادیار، گروه خاک‌شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران


نشانی اینترنتی https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_126337_a7711d8a69f12387102d88d6863c4c45.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات