این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۳۷، شماره ۵، صفحات ۷۱۹-۷۳۲

عنوان فارسی تغییر در ویژگی‌های رشدی، بیوشیمیایی و جذب عناصر غذایی Salvia officinalis L. در پاسخ به سطوح مختلف نیتروژن
چکیده فارسی مقاله با هدف بررسی اثر سطوح مختلف نیتروژن (صفر، 70، 140 و 210 میلی‌گرم بر لیتر) بر برخی ویژگی‌های رشدی، بیوشیمیایی، جذب عناصر غذایی (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) و بازده اسانس در گیاه دارویی مریم‌‌گلی (Salvia officinalis L.) در شرایط کشت هیدروپونیک، آزمایشی گلدانی بر پایه طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1398 انجام شد. نتایج مقایسه میانگین داده‌ها نشان داد که با افزایش سطح نیتروژن ویژگی‌های رشدی گیاه افزایش یافت، به‌طوری که سطح 210 میلی‌گرم بر لیتر نیتروژن نسبت به عدم کاربرد آن به‌ترتیب سبب کاهش 54.19، 72.59، 39.49، 82.52، 42/51، 272.20، 71.46، 95.17، 90.31، 82/95، 92.30 و 83.46 درصدی قطر ساقه، تعداد شاخه فرعی، گره و برگ، طول میانگره، طول و عرض برگ، وزن تر و خشک ساقه، وزن تر و خشک اندام هوایی و نسبت وزن خشک اندام هوایی به وزن خشک ریشه شد. کاربرد 210 میلی‌گرم بر لیتر نیتروژن به‌ترتیب سبب افزایش 57/9، 6/266 و 87/14 درصدی محتوای نسبی آب برگ، پرولین و بازده اسانس و کاهش 30.45 و 51.51 درصدی نشت الکترولیت و مالون دی‌آلدئید نسبت به عدم کاربرد نیتروژن شد. همچنین پایین‌ترین سطح نیتروژن به‌ترتیب سبب کاهش 32.65، 85.13 و 56.89 درصدی پتاسیم، فسفر و نیتروژن نسبت به بالاترین سطح نیتروژن شد. نتایج این آزمایش نشان داد که سطوح مختلف نیتروژن می‌تواند بر رشد و میزان اسانس مریم گلی تأثیرات متفاوتی داشته باشد. براساس یافته‌های پژوهش حاضر، کاربرد 210 میلی‌گرم بر لیتر نیتروژن به‌واسطه بهبود صفات مورد مطالعه برای کشت و کار مریم‌گلی پیشنهاد می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پرولین، تعداد برگ، مالون دی آلدئید، بازده اسانس،

عنوان انگلیسی Changes in growth, biochemical, and nutrient uptake characteristics of Salvia officinalis L. in response to different levels of nitrogen
چکیده انگلیسی مقاله To study the effects of different nitrogen levels (0, 70, 140, and 210 mg l-1) on some growth, biochemical, and nutrient uptake (nitrogen, phosphorus, and potassium) characteristics and essential oil content in sage (Salvia officinalis L.) under hydroponic conditions, a pot experiment was conducted based on a completely randomized design with four replications in the research greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad in 2019. The results of means comparison showed that with increasing the nitrogen level, the plant growth characteristics increased, so that the 210 mg l-1 N treatment decreased the stem diameter, number of branches, nodes, and leaves, length of internodes, length and leaf width, fresh and stem dry weight, fresh and aerial parts dry weight, and aerial parts dry weight to root dry weight ratio by 54.19, 72.59, 39.49, 82.52, 51.42, 72.20, 71.46, 95.17, 90.31, 95.82, 92.30, and 83.46%, respectively compared to the no N application. The application of 210 mg l-1 N increased the relative content of leaf water (RWC), proline, and essential oil content by 9.57, 266.6, and 14.87% and decreased the electrolyte leakage and malondialdehyde by 30.45 and 51.51%, respectively compared to the no N application. Also, the lowest N level decreased the K, P, and N content by 32.65, 85.13, and 56.89%, respectively compared to the highest N level. The results of this experiment showed that different N levels could have different effects on the growth and essential oil content of sage. Based on the present research findings, the application of 210 mg l-1 N could be recommended for the sage cultivation due to the improving effects on the studied traits of the plant.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله پرولین, تعداد برگ, مالون دی آلدئید, بازده اسانس

نویسندگان مقاله امیر عباسی خمر |
دانشجوی دکترا، گروه علوم باغبانی، واحد شیروان، دانشگاه آزاد اسلامی، شیروان، ایران

محمد مقدم |
دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

احمد اصغرزاده |
استادیار، گروه علوم باغبانی، واحد شیروان، دانشگاه آزاد اسلامی، شیروان، ایران

محمد محمودی سورستانی |
دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران


نشانی اینترنتی https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_124631_9dd98703030741b66869cf7cab11d390.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات