این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۳۷، شماره ۲، صفحات ۲۲۹-۲۴۱

عنوان فارسی بررسی تغییرات کمّی و کیفی ترکیب‌های اسانس کلپوره (Teucrium polium L. subsp. polium) در مراحل مختلف فنولوژی
چکیده فارسی مقاله شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1400.37.229.106.2.1576.32 کلپوره (Teucrium polium L. subsp. polium) متعلق به خانواده نعناعیان و بیشتر در نواحی بایر و سنگلاخی و ماسه‌زارهای نواحی مختلف اروپا، مدیترانه، شمال آفریقا و جنوب‌غربی آسیا ازجمله ایران می‌روید. خواص درمانی مختلفی همچون ضد درد، ضد تب، آنتی‌اکسیدانی و کاهش‌دهنده فشار خون برای آن در نظر گرفته می شود که این خواص درمانی به‌دلیل وجود ترکیب‌های شیمیایی متعدد در اسانس حاصل از آن است. برداشت گیاه در مراحل مختلف فنولوژی تأثیر زیادی بر میزان ترکیب‌های اسانس این گونه دارد. در این تحقیق تغییرات کمّی و کیفی اسانس کلپوره در طول فصل رویش در منطقه چشمه انجیر استان فارس و در سه مرحله فنولوژی (اوج رویشی، اول گلدهی و اوج گلدهی) در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سال 1397 مورد بررسی قرار گرفت. اسانس‌ها توسط دستگاه‌های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف‌سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که عمده ترکیب‌های تشکیل‌دهنده اسانس در مرحله اوج رویشی، کاریوفیلن اکسید (12.1%)، آلفا-پینن (11.8%)، جرماکرن D (9.1%)، میرسن (8.5%)، لیمونن (7.2%)، بتا-پینن (6.7%)، بی‌سیکلوجرماکرن (6.6%)، ترانس-کاریوفیلن (4.6%) و آلفا-بیسابولول اکسید-بی (3.4%) با بازده اسانس 0.9%، در مرحله اول گلدهی، جرماکرن D (26.6%)، بی‌سیکلوجرماکرن (18.3%)، ترانس-بتا-اوسیمن (8.9%)، میرسن (7.8%)، اسپاتولنول (6.0%)، لیمونن (5.3%)، آلفا-پینن (3.6%) و بتا-پینن (2.6%) با بازده اسانس 0.3%، و در مرحله اوج گلدهی، آلفا-پینن (25.8%)، میرسن (12.5%)، جرماکرن D (11.8%)، بتا-پینن (11.7%)، لیمونن (8.5%)، اسپاتولنول (4.6%) و بی‌سیکلوجرماکرن (7.2%) با بازده اسانس 0.2% بودند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسانس، مراحل فنولوژیکی، تغییرات کمّی، تغییرات کیفی، کلپوره (Teucrium polium L.)،

عنوان انگلیسی Study on quantitative and qualitative changes in essential oil compounds of Teucrium polium L. subsp. polium at different phenological stages
چکیده انگلیسی مقاله Teucrium polium L. belongs to the fam. Lamiaceae and grows mostly in the barren, rocky, and sandy areas of various parts of Europe, the Mediterranean, North Africa, and southwest Asia including Iran. It has various therapeutic properties such as analgesic, antipyretic, antioxidant, and antihypertensive. These healing properties are due to the presence of various chemical compounds in the essential oil. Plant harvest at the different phenological stages has a great impact on the amount of essential oil compounds of this species. This study was conducted to evaluate the quantitative and qualitative changes of T. polium essential oil (EO) during the growing season in Cheshmeh-e-Anjir rangelands of Fars province and at three phenological stages (vegetative peak, beginning of flowering, and flowering peak) in a completely randomized block design in 2017. The EOs were analyzed by GC and GC/MS. The results of this study showed that the main EO constituents were caryophyllene oxide (12.1%), α-pinene (11.8%), germacrene D (9.1%), myrcene (8.5%), limonene (7.2%), β-pinene (6.7%), bicyclogermacrene (6.6%), E-caryophyllene (4.6%), and α-bisabolol oxide B (3.4%) at the vegetative peak stage with the EO percentage of 0.9%, germacrene A (26.6%), bicyclogermacrene (18.3%), (E)-β-ocimene (8.9%), myrcene (7.8%), spathulenol (6.0%), limonene (5.3%), α-pinene (3.6%), and β-pinene (2.6%) at the begining of flowering with the EO percentage of 0.3%, and α-pinene (25.8%), myrcene (12.5%), germacrene D (11.8%), β-pinene (11.7%), limonene (8.5%), spathulenol (4.6%), and bicyclogermacrene (7.2%) at the flowering peak with the EO percentage of 0.2%.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله اسانس, مراحل فنولوژیکی, تغییرات کمّی, تغییرات کیفی, کلپوره (Teucrium polium L.)

نویسندگان مقاله سید محمدرضا حبیبیان |
استادیار، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، فارس، ایران

پریسا سربی اکبری |
دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، واحد ارسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، ارسنجان، ایران

وحید روشن |
استادیار، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، فارس، ایران


نشانی اینترنتی https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_124072_56111dba93f2ee17ed827328b6c85664.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات