این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 6 دی 1404
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
، جلد ۳۶، شماره ۳، صفحات ۴۱۷-۴۲۸
عنوان فارسی
تأثیر تنش کمآبی و تلقیح با باکتریهای محرک رشد گیاه (PGPR) بر خصوصیات مورفولوژیکی، عملکرد و ترکیب اسانس آویشن دنایی (Thymus daenensis Clack)
چکیده فارسی مقاله
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.36.417.101.3.1578.8204 بهمنظور بررسی تأثیر باکتریهای محرک رشد گیاه (PGPR) و تنش کمآبی بر اسانس (EO) و ترکیب اسانس گیاه آویشن دنایی (Thymus daenensis Clack)، آزمایشی گلخانهای در سال 1396 در شهرکرد انجام شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار انجام گردید. فاکتورها شامل چهار سطح رژیم آبیاری و دو سطح تلقیح باکتریایی بودند. فاکتور اول شامل آبیاری در حد ظرفیت مزرعه (FC) (A: عدم تنش)، آبیاری پس از کاهش 20-25% ظرفیت مزرعه (L: تنش کم)، آبیاری پس از کاهش 35-40% ظرفیت مزرعه (M: تنش متوسط) و آبیاری پس از کاهش 60-55% ظرفیت مزرعه (S: تنش شدید) بود. فاکتور دوم شامل عدم تلقیح با باکتریهای PGPR (C: شاهد) و تلقیح با باکتریهای PGPR (P: Pseudomonas fluorescens و Pseudomonas aeruginosa) (P: تلقیح باکتریایی) بود. نتایج نشان داد که پارامترهای مورفولوژیکی در تیمارهای باکتریایی بهطور معنیداری افزایش یافته بودند، اما تنش کمآبی باعث کاهش کلیه پارامترها شد. با افزایش تنش کمآبی، میزان اسانس در تنش کمآبی افزایش یافته و با افزایش شدت تنش کمآبی کاهش یافت. تلقیح باکتریایی مقدار اسانس را افزایش داد، اگرچه این افزایش از نظر آماری معنیدار نبود. تلقیح با باکتریهای PGPR و تنش کمآبی بهترتیب بر 13 و 14 ترکیب اسانس تأثیر معنیداری داشت. اثر متقابل PGPR و تنش کمآبی بر مؤلفه 13 ترکیب اسانس اثر معنیداری داشت. تیمول و کارواکرول دو جزء مهم اسانس آویشن دنایی با افزایش شدت تنش کمآبی کاهش یافتند، اما تلقیح با باکتریهای PGPR آنها را بهویژه در تیمارهای تنش کمآبی افزایش داد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
آویشن دنایی (Thymus daenensis Clack)، اسانس، باکتریهای محرک رشد گیاه، تنش کمآبی،
عنوان انگلیسی
Influence of drought stress and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) inoculation on morphological characteristics, essential oil yield and composition of Thymus daenensis Clack
چکیده انگلیسی مقاله
To investigate the effects of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) and drought stress on essential oil of Thymus daenensis Clack, a greenhouse experiment was conducted in Shahrekord, Iran in 2017. The experiment was arranged as a factorial in a completely randomized design with three replications. The first factor included four levels of irrigation: well-watered (No stress), irrigation after depletion of 20-25% of field capacity (FC) (Low stress), irrigation after depletion of 35-40% of FC (Mild stress) and irrigation after depletion of 55-60% of FC (Severe stress). The second factor included two levels of PGPR treatments: no inoculation (Control) and inoculation with PGPR. The results showed that the morphological parameters were significantly increased in PGPR treatments, while water stress decreased all parameters. The essential oil amount increased in low stress and decreased in severe stress. PGPR inoculation increased the amount of essential oil, although this increase was not statistically significant. PGPR incubation and drought stress had a significant effect on 13 and 14 components, respectively. The interaction of PGPR and drought stress had a significant effect on the oil components. Thymol and carvacrol, two important components of T. daenensis essential oil, decreased with increasing severity of drought stress, but PGPR inoculation increased them, especially at drought stress treatments.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
آویشن دنایی (Thymus daenensis Clack), اسانس, باکتریهای محرک رشد گیاه, تنش کمآبی
نویسندگان مقاله
علی عبداللهی آرپناهی |
دانشآموخته دکتری، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران
محمد فیضیان |
دانشیار، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران
غزاله مهدی پوریان |
دانشجوی کارشناسیارشد، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
نشانی اینترنتی
https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_122033_f9d003e2044e5b64c7b400e68cc38963.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات