این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد ۳۲، شماره ۱، صفحات ۱۷-۳۲

عنوان فارسی اثر روش خاک‌ورزی و بقایای گندم بر بهره‌وری فیزیکی آب مصرفی و عملکرد ذرت دانه-ای در شهرستان دزفول
چکیده فارسی مقاله اهدافهدف از این پژوهش بررسی روش‎های خاک‌ورزی و مدیریت بقایای گندم بر شاخص‌های ضریب سرعت سبز شدن، میزان بهره‌وری فیزیکی مصرف آب و عملکرد ذرت دانه‌ای در شهرستان دزفول استان خوزستان بود.مواد و روش‌هادر اجرای آزمایش از طرح آزمایش کرت‌های خرد شده نواری در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار استفاده شد. تیمارها روش‌های خاک‌ورزی در سه سطح (خاک‌ورزی، کم خاک‌ورزی و بی‌خاک‌ورزی) به عنوان فاکتور اصلی و مدیریت بقایای گندم (رقم چمران) در دو سطح (حفظ بقایا به صورت ایستاده و حذف تمام بقایای گیاهی از سطح خاک) به عنوان فاکتور فرعی بود.یافته‌هانتایج این پژوهش نشان داد که خاک‌ورزی مرسوم در شرایط عدم وجود بقایای گندم و بی‌خاک‌ورزی در شرایط وجود بقایای گندم به ترتیب با 73/3 و 96/1 درصد، بیشترین و کمترین ضریب سرعت سبز شدن را نشان دادند. خاک‌ورزی مرسوم در شرایط عدم وجود بقایا با میانگین 10230 و بی‌خاک‌ورزی در شرایط وجود بقایا با میانگین 6341 مترمکعب در هکتار به ترتیب بیشترین و کمترین میزان مصرف آب در هکتار به خود اختصاص دادند (p≤0.01). بیشترین عملکرد دانه ذرت (64/7647 کیلوگرم در هکتار) در سامانه‌ی کم‌خاک‌ورزی و حفظ بقایا حاصل شد که نسبت به سامانه‌ی بی‌خاک‌ورزی منجر به افزایش 34 درصدی عملکرد محصول شد.نتیجه‌گیریاستفاده از سیستم‌های خاک‌ورزی حفاظتی همراه با حفظ بقایا در سطح خاک، افزایش ذخیره رطوبت، کاهش مصرف آب آبیاری، افزایش ماده آلی و حاصلخیزی خاک و صرفه‌جویی در نیروی کارگری و زمان صرف شده جهت عملیات خاک‌ورزی می‌تواند الگوی مناسبی برای کاشت ذرت دانه‌ای باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بقایای گندم، ذرت، خاک‌ورزی، بی‌خاک‌ورزی، کم خاک‌ورزی،

عنوان انگلیسی Effect of tillage method and wheat residues on physical productivity of water and corn yield in Dezful city
چکیده انگلیسی مقاله Background & objective Nowadays demand for producing agricultural products has been increasing. So to investigate the effect of tillage and planting pattern using crop residue for corn forage a research was carried out in the research field of in the Dezful city of Khuzestan province. Methods & Materials A split strip plot design was applied using 3 replications based on randomized complete block design. Treatments tillage methods at three levels (tillage, minimum tillage and no-tillage) was as the main factor and management of wheat residues (Chamran cultivar) at two levels (maintaining residues standing and removing all crop residues from the soil surface) was as a secondary factor.Results The results were shown that conventional tillage under no residue and no-tillage under residue condition product the most and the least emergence rate of 3.73 and 1.96 respectively. Also conventional tillage under no residue used 10230 m3/ha compared to no-tillage covered by residue 6341 m3/ha (p≤0.01).No-tillage with an average of 2.74 and conventional tillage with 2.19 kg/m3 showed the highest and lowest physical efficiency of water consumption, respectively (p≤0.01).ConclusionThe use and development of conservation cultivation systems (especially minimum tillage) in corn can help maintain conservation of production resources such as water, soil and the environment. The use of conservation tillage systems along with the preservation of residues at the soil surface, increasing moisture storage, reducing irrigation water consumption, increasing soil organic matter and fertility and saving labor and time spent on tillage operations can be a model suitable for planting corn.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله بقایای گندم, ذرت, خاک‌ورزی, بی‌خاک‌ورزی, کم خاک‌ورزی

نویسندگان مقاله محمد قاضی نژاد |
دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیزاسیون کشاورزی، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

نسیم منجزی |
استادیار گروه مهندسی بیوسیستم دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز

افراسیاب راهنما قهفرخی |
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

محمد جواد شیخ داودی |
استاد گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران


نشانی اینترنتی https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_14485_61d09a9515ba4c6e94e9b8b36bd0027f.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات