این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد ۳۱، شماره ۳، صفحات ۱۳۱-۱۴۷

عنوان فارسی تأثیر کاربرد ورمی‌کمپوست بر رشد و روابط آبی گیاه کینوا در شرایط تنش شوری
چکیده فارسی مقاله چکیده اهداف: کینوا (Chenopodium quinoa Willd.) گیاه یک­ساله بهاره و شبه غله از تیره اسفناجیان است و ارزش غذایی بالایی دارد. مطالعات نشان داده است که استفاده از کودهای آلی مانند ورمی‌کمپوست می‌تواند اثرات منفی تنش شوری را در گیاهان کاهش داده و رشد و عملکرد آنها را بهبود ببخشد. مواد و روش­ها: آزمایش به‌صورت گلدانی با طرح آماری کاملاً تصادفی در قالب فاکتوریل با سه تکرار در خاک شن­لومی استریل انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل ورمی‌کمپوست (در دو سطح صفر و دو درصد) و شوری حاصل از نمک کلرید سدیم شامل سطوح 06/1(هدایت الکتریکی اولیه خاک)، 5، 10، 20 و 30 دسی­زیمنس بر متر) بودند. یافته­ها : نتایج نشان داد که اثر متقابل شوری و ورمی‌کمپوست در تمام صفات اندازه­گیری شده معنی­دار بودند (p≤0.05)، وزن‌تر و خشک‌ریشه در حضور و عدم حضور ورمی­کمپوست با افزایش شوری کاهش پیدا کرد. در سطوح متناظر شوری (به‌جز dS.m-1 30) تیمار ورمی‌کمپوست سبب افزایش وزن‌تر و خشک‌ریشه شد. اثر منفی شوری بر وزن‌تر و خشک بخش هوایی کمتر از بخش ریشه بود و کاهش معنی‌دار در سطح dS.m-1 30 اتفاق افتاد. شاخص کلروفیل با افزایش شوری کاهش یافت ولی در تمام سطوح شوری تیمار ورمی‌کمپوست سبب افزایش معنی‌دار آن گردید. تیمار ورمی‌کمپوست تا dS.m-1 10 اثر مثبت خود بر هدایت روزنه‌ای را نشان داد. نشت الکترولیت تا dS.m-1 10 در تیمار ورمی‌کمپوست کاهش یافت. نتیجه گیری: کاربرد ورمی‌کمپوست بر میزان تولید زیست‌توده کینوا تأثیر مثبت گذاشته و موجب بهبود وضعیت رشد و عملکرد آن در شرایط تنش شوری گردیده است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کینوا، محتوای نسبی آب برگ، نشت الکترولیت، ورمی‌کمپوست، هدایت روزنه‌ای،

عنوان انگلیسی The Effect of Vermicompost Application on Growth and Water Relationships of Quinoa Plant under Salinity Stress Conditions
چکیده انگلیسی مقاله Abstract Background & Objective: Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) is an herbaceous spring-annual plant and a pseudocereal, belonging to the Chenopodiaceae, and have high nutritional value. Studies have shown that the use of organic fertilizers such as vermicompost can reduce the negative effects of salinity stress on plants and improve their growth and yield. Materials & Methods: This experiment was conducted in a completely randomized design with factorial arrangement with three replications in a sterile sandy loam soil under greenhouse conditions. Experimental factors included vermicompost levels of 0 and 2%, and sodium chloride salinity levels of 1.06 (soil initial electrical conductivity), 5, 10, 20 and 30 dS.m-1. Results: The results showed that the interaction between salinity and vermicompost was significant (p≤0.05) on all measured traits. The fresh and dry weight of roots decreased in the presence and absence of vermicompost with increasing salinity. At different salinity levels (except for 30 dS.m-1), vermicompost treatment increased roots fresh and dry weight. The negative effect of salinity on fresh and dry weight of shoots was less than roots and a significant decrease occurred at 30 dS.m-1. Chlorophyll index decreased with increasing salinity but it increased significantly at all salinity levels in vermicompost treated plants. Vermicompost treatment showed a positive effect on stomatal conductance at salinity levels of ≤10 dS.m-1. Electrolytes leakage decreased in vermicompost treated plants at salinity levels of ≤10 dS.m-1. Conclusion: The vermicompost application had a positive effect on the biomass production, growth status and yield of quinoa under salinity stress.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله کینوا, محتوای نسبی آب برگ, نشت الکترولیت, ورمی‌کمپوست, هدایت روزنه‌ای

نویسندگان مقاله سجاد علیار |
دانشجوی کارشناسی ارشد بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

ناصر علی اصغرزاد سلمانی |
استاد بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک گروه علوم و مهندسی خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

عادل دباغ محمدی نسب |
استاد گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

شاهین اوستان |
استاد شیمی خاک گروه علوم و مهندسی خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز


نشانی اینترنتی https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_13718_0d725e27d7c2666b1597a2bea4605fd0.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات