این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 6 دی 1404
دانش کشاورزی و تولید پایدار
، جلد ۳۱، شماره ۲، صفحات ۲۳۳-۲۵۰
عنوان فارسی
تأثیر نانوذره اکسید روی بر برخی ویژگیهای بیوشیمیایی و مورفولوژیکی گندم در شرایط خشکی
چکیده فارسی مقاله
چکیده اهداف: هدف از این پژوهش بررسی برخی ویژگیهای بیوشیمیایی و مورفولوژیکی و امکان تخفیف اثرات تنش خشکی توسط محلولپاشی نانواکسید روی بر عملکرد گندم است. مواد و روشها: آزمایشی در سال 97-1396 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی انجام گرفت. فاکتور اول تنش خشکی در سه سطح (35 ، 60 و 85 درصد ظرفیت زراعی مزرعه)، فاکتور دوم ارقام گندم (میهن، حیدری، سایسونز و گاسگوژن) و فاکتور سوم شامل محلولپاشی با نانوذره اکسید روی با غلظتهای (صفر، 5/0 و یک گرم در لیتر) در نظر گرفته شد. محلولپاشی در مرحله سه برگچهای صورت گرفت و سه روز پس از محلولپاشی، تنش خشکی بر اساس ظرفیت زراعی مزرعه اعمال شد و ده روز بعد از تنش، نمونهبرداری انجام گرفت. یافتهها: تحت تیمار نانواکسید روی میزان پروتئین محلول، قند محلول، پرولین، ارتفاع بوته و وزن دانه افزایش یافت. با افزایش شدت تنش خشکی میزان پروتئین کاهش یافته اما میزان پرولین و قند محلول افزایش نشان داد. همچنین تنش موجب کاهش معنیدار ارتفاع بوته، وزن خشک و تر ریشه و نیز عملکرد دانه شد. محلولپاشی با نانواکسید روی در تعدیل و تخفیف اثرات تنش خشکی در ارقام میهن و حیدری معنیداری بود و موجب افزایش سازوکارهای دفاعی گیاه در مقابله با تاثیرات مخرب تنش خشکی شد. نتیجهگیری: بهطور کلی تغذیه برگی نانواکسید روی در غلظت 5/0 گرم بر لیتر میتواند منجر به ایجاد تحمل گیاه گندم، در برابر تنش خشکی شود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
پرولین، پروتئین محلول، تنش خشکی، قند محلول، گندم نان، نانواکسید روی،
عنوان انگلیسی
Effect of Zinc Oxide Nanoparticles on Some Biochemical and Morphological Characteristics of Wheat under Drought Conditions
چکیده انگلیسی مقاله
Abstract Background and Objective: The aim of this study was to investigate the effect of zinc oxide nanoparticles on some biochemical and morphological characteristics of wheat under drought stress and reduction of drought effects under the influence of zinc nano oxide foliar application. Materials and Methods: A factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications in the University of Mohaghegh Ardebili in 2016-2017. The first factor was drought stress at three levels (35, 60 and 85% of field capacity), the second factor was wheat cultivars (Mihan, Heydari, Sysons and Gasogen) and the third factor included foliar spraying with zinc oxide nanoparticles with concentrations of 0, 0.5 and 1 g.l-1. The foliar application was performed in three-leaf stage and three days after foliar application, drought stress was applied based on field capacity and sampling was performed ten days after stress. Results: The findings showed that under ZnO treatment, the amount of soluble protein, soluble sugar, proline, plant height and grain weight increased. As the severity of drought stress increased, the amount of protein decreased, but the amount of proline and soluble sugar increased. Stress also decreased plant height, dry and fresh root weight, as well as grain yield (15.95% of grain size and 11.93% of grain weight). Spraying wheat plants with zinc nano oxide in the Mihan and Heydari cultivars moderated the effects of stress, and in the cultivars of Sysons and Gascogen increased the plant's defense mechanisms against the destructive effects of drought stress. Conclusion: In general, foliar feeding of ZnO at a concentration of 0.5 g.l-1 makes wheat plants tolerant to drought stress.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
پرولین, پروتئین محلول, تنش خشکی, قند محلول, گندم نان, نانواکسید روی
نویسندگان مقاله
سیده یلدا رئیسی ساداتی |
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
سدابه جهانبخش گده کهریز |
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
علی عبادی |
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
محمد صدقی |
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
نشانی اینترنتی
https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_13106_76930104c33a5be85b28196a9067c03e.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات