این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد ۳۰، شماره ۳، صفحات ۱۴۷-۱۶۸

عنوان فارسی تاثیر تلقیح باکتری‌های افزاینده رشد بر عملکرد دانه و ویژگی‌های فیزیولوژیک دو رقم گندم نان تیمار شده با کلریدکادمیوم
چکیده فارسی مقاله چکیده اهداف: پژوهش حاضر به منظور ارزیابی اثرات باکتری‌های افزاینده رشد ‌(به عنوان یک روش بیولوژیک) بر کاهش اثرات منفی فلز سنگین کادمیوم و ﺍﻓــﺰﺍﻳﺶ عملکرد دو رقم گندم نان انجام گرفت. مواد و روش­ها:آزمایش بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشگاه محقق اردبیلی انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل دو رقم گندم گنبد و کریم، چهارسطح کلرید کادمیوم ((CdCl2.H2O (0، 75، 150 و 300 میکرومولار) و نیز سه سطح باکتری (شاهد، ازتوباکترکروکوکوم و سودوموناس پوتیدا) بودند. صفات عملکرد دانه، ، مقدار کادمیوم جذب شده دراندام‌های ریشه، ساقه و دانه و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانت اندازه گیری شدند. یافته­ها: با کاربرد ازتوباکتر بیشینه عملکرد دانه در سنبله مشاهده گردید. بررسی نتایج حاصل از اثر کادمیوم روی صفات زراعی اندازه‌‌‌گیری شده، بیشینه میزان این صفات را در شاهد (بدون کادمیوم) و کمینه را در بالاترین غلظت کادمیوم نشان داد. بیشترین میزان قندهای محلول در هر دو رقم در حضور کادمیوم و کمترین میزان در تیمار شاهد بدست آمد و ازتوباکتر نسبت به سودوموناس در مورد این صفت از برتری برخوردار بود. باکتری‌ها اثرات افزایشی پرولین در حضور کادمیوم را کاهش دادند. درمورد آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانت حضور کادمیوم میزان کاتالاز و پراکسیداز را افزایش ولی میزان پلی فنل‌اکسیداز را کاهش داد. نتیجه گیری: در کل حضور باکتری‌ها سمیت حاصل از کادمیوم را کاهش داد و اثر باکتری روی جذب کادمیوم معنی‌دار بود و نیزمشخص شد رقم کریم نسبت به رقم گنبد در مقابل تنش‌ها مقاوم‌تر هست.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله عملکرد دانه، آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانت، باکتری، پرولین، گندم، کادمیوم،

عنوان انگلیسی Effect of Inoculation of Growth-Enhancing Bacteria on Grain Yield and Physiological Characteristics of two Cultivars of Bread Wheat Treated with Cadmium Chloride
چکیده انگلیسی مقاله Abstract Background and Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of growth-enhancing bacteria on reducing the negative effects of cadmium heavy metal in two varieties of bread wheat. Materials and Methods:The experiment was performed on a completely randomized basis with three replications in the Mohaghegh Ardabili University.The experimental factors included two wheat cultivars (Gonbad and Karim),four levels of CdCl2.H2O (0, 75, 150 and 300 µm) and three bacterial levels (control ,Azotobacter Crococum and Pseudomonas potida).The grain yield, the amount of cadmium absorbed in the root,stem and seed organs and the activity of antioxidant enzymes were measured. Results: The maximum grain yield was observed in spike using Azotobacter. Examination of the results of the effect of cadmium on the measured agricultural traits showed the maximum of these traits in the control and the minimum in the highest concentration of cadmium. The highest amount of soluble sugars in both cultivars was obtained in the presence of cadmium and the lowest amount in the control treatment and Azotobacter was superior to Pseudomonas in this regard. Bacteria reduced proline in the presence of cadmium. In the case of antioxidant enzymes, the presence of cadmium increased the amount of catalase and peroxidase but reduced the amount of polyphenol oxidase. Conclusion:In general, the presence of bacteria reduced the toxicity of cadmium and the effect of the bacterium on the absorption of cadmium was significant and it was found that the Karim cultivar was more resistant to stress than the Gonbad cultivar.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله عملکرد دانه, آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانت, باکتری, پرولین, گندم, کادمیوم

نویسندگان مقاله زهرا وطن پور |
دکتری فیزیولوژی گیاهی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، ایران

روح اله متفکر آزاد |
دانشکده علوم طبیعی، بیوشیمی، دانشگاه تبریز، ایران، تبریز

سدابه جهانبخش گده کهریز |
دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی زراعت و اصلاح نباتات، اردبیل، ایران

علی موافقی |
دانشکده علوم طبیعی، سیتوفیزیولوژی، دانشگاه تبریز، ایران

محسن سبزی نوجه ده |
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر- دانشگاه تبریز، اهر، ایران


نشانی اینترنتی https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_11440_1a4a786ea767adcf54153df73c3882b2.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات