این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 6 دی 1404
دانش کشاورزی و تولید پایدار
، جلد ۳۰، شماره ۲، صفحات ۳۱۹-۳۳۱
عنوان فارسی
پایداری عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ های گندم نان با استفاده از روش AMMI
چکیده فارسی مقاله
چکیدهاهداف: معرفی ارقام پرمحصول و پایدار از نظر عملکرد و اجزای عملکرد دانه برای شرایط آب و هوایی مختلف از اهداف مهم این پژوهش میباشد. مواد و روشها: به منظور بررسی پایداری عملکرد و اجزای عملکرد، 20 ژنوتیپ گندم نان بهاره در پنج محیط مختلف با دو تکرار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سالهای زراعی 1393-1390 به مدت سه سال در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز و میانه مورد مطالعه قرار گرفتند. یافتهها: با توجه به معنیدار بودن اثرمتقابل ژنوتیپ × محیط، تجزیه پایداری برای عملکرد و اجزای عملکرد به روش (Additive Main effects and Multiplicative Interaction) AMMI انجام گرفت. بررسی پایداری با استفاده از روش AMMI نشان داد از نظر وزن هزاردانه ژنوتیپ N-75-4 و در ردههای بعدی شمارههای N-75-5، N-75-17 و N-75-1 به عنوان ژنوتیپهای پایدار محسوب میشوند. در تعداد دانه سنبله، ژنوتیپهای شماره N-75-6 و N-75-4 و در ردههای بعدی N-75-1، N-75-9 و N-75-14 به عنوان ژنوتیپهای پایدار محسوب میشوند. از نظر تعداد سنبله در مترمربع، ژنوتیپهای شماره N-75-6 و N-75-16 و در رده بعدی شمارههای N-75-1 و N-75-5 به عنوان ژنوتیپهای پایدار محسوب میشوند. در عملکرد دانه، ژنوتیپهای شماره N-75-6 و در رده بعدی N-75-5، N-75-1 و N-75-17 به عنوان ژنوتیپهای پایدار محسوب شدند. نتیجهگیری: براساس نتایج حاصله از پایداری AMMI، ژنوتیپهای N-75-1 (Tajan)،N-75-5 (Yang87-158) و N-75-6 (Rayan 89) از نظر عملکرد دانه و اجزای عملکرد با 623/5، 475/6 و 083/4 تن در هکتار پایدار محسوب شده و با داشتن عملکرد بیشتر از میانگین کل، قابل توصیه جهت استفاده در برنامههای بهنژادی گندم به عنوان یکی از والدین پرمحصول و پایدار در برنامه تلاقیها و یا معرفی به زراعین منطقه جهت کشت بهاره در مناطق سرد استان آذربایجان شرقی و استانهای همجوار با اقلیم مشابه میباشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
ارزش پایداری امی، بای پلات، ژنوتیپ×محیط، وزن هزاردانه، عملکرد،
عنوان انگلیسی
Stability of Yield and Yield Components in Bread Wheat Cultivars by Using AMMI Method
چکیده انگلیسی مقاله
Abstract Background and Objective: Selection of wheat cultivars with stable seed yield and seed yield components in different climatic conditions was aim of this research. Methods and Materials: To evaluate the seed yield and seed yield components stability of 20 spring wheat lines, this experiment was done using RCBD with two replications under five conditions for three years(2010-2013) in Islamic Azad University research stations( Tabriz and Mianeh). Results: Due to significant Genotype X Environment interaction (G X E), stability analysis for seed yield and seed yield components was done using AMMI method (Additive Main effects and Multiplicative Interaction) and the results showed that the lines N-75-4, N-75-5 ,N-75-17 and N=75-1 are the stable for 1000KW, respectively , the lines N-75-6 ,N-75-4 , N-75-1, N-75-9 and N-75-14 are the most stable for number of seed per spike , the lines N-75-6 ,N-75-16 , N-75-1 and N-75-5 have stability of producing spike per square, respectively, and the lines N-75-6 , N-75-5, N-75-1 and N-75-17 have stable seed yield, respectively. Conclusion: According to the results of AMMI method the lines N-75-1(Tajan), N-75-5 (Yang87-158) and N-75-6 (Rayan 89) with the seed yield of 6.475 , 5.623 and 4.083 t/ha had the most stability respectively, so on the basis of having the stable yield and seed yield more than average of total lines, those lines can be used as a parental lines in wheat breeding program and secondary can be cultivated in the spring in cold regions of East Azerbaijan and similar places also.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
ارزش پایداری امی, بای پلات, ژنوتیپ×محیط, وزن هزاردانه, عملکرد
نویسندگان مقاله
علیرضا تاری نژاد |
دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
,ورهرام رشیدی |
گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
ندا عقلمند |
گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
نشانی اینترنتی
https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_10942_c6642a8a1f2756547429806d70849e26.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات