این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 5 دی 1404
زراعت دیم ایران
، جلد ۹، شماره ۲، صفحات ۲۵۹-۲۷۸
عنوان فارسی
اثر پرایمینگ بذر بر شاخص برداشت، عملکرد دانه و اجزاء آن در سه رقم گندم دیم
چکیده فارسی مقاله
به منظور بررسی اثر تیمارهای پرایمینگبذر بر عملکرد و اجزای آن در سه رقم گندم نان ریژاو، سرداری و کریم آزمایشی دو ساله در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی (کرمانشاه) به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی در سالهای 95-1394 و 96-1395 انجام شد. تیمار پرایمینگبذر شامل، پرایمینگ هورمونی (جیبرلیک اسید 100 میلیگرم بر لیتر، 24- اپی براسینولید 1 میلیگرم بر لیتر)، اسموپرایمینگ (کلرید پتاسیم 100 میلیمول در لیتر و پلیاتیلن گلیکول (PEG4000) با پتانسیلهای 3/2- و 9/2- بار)، پرایمینگغذایی (سولفات روی آبدار با 1/0 و 3/0 درصد وزنی- حجمی، اوره 2 و 4 گرم در لیتر، آسکوربیک اسید 100 میلیگرم بر لیتر) و یک سطح هیدروپرایمینگبذر با آب مقطر یکبار تقطیر شده و شاهد بدون پرایمینگ مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج تجزیه خوشهای، تیمارهای پرایمینگ با اوره 4 گرم در لیتر، سولفات روی آبدار 3/0 درصد، آسکوربیک اسید 100 میلیگرم بر لیتر و کلرید پتاسیم 100 میلیمولار دارای بیشترین میانگین عملکرد دانه بودند. نتایج دو ساله نشان داد که بیشترین میانگین عملکرد دانه از رقم ریژاو و تیمار پرایمینگبذر با اوره 4 گرم در لیتر بدست آمد که برابر 4/2801 کیلوگرم در هکتار بود. بیشترین عملکرد زیستی مربوط به ترکیب تیماری رقم سرداری × اوره 4 گرم در لیتر (7/8206 کیلوگرم در هکتار) بود. بیشترین وزن هزاردانه (5/39 گرم) در رقم سرداری × سولفات روی 3/0 درصد حاصل شد. همبستگی مثبت و معنیداری بین عملکرد دانه با سولفات روی آبدار3/0 درصد، اوره 4 گرم در لیتر و کلرید پتاسیم 100 میلیمولار، آسکوربیک اسید 100 میلیگرم بر لیتر، اوره 2 گرم در لیتر وجود داشت. بر اساس نتایج بدست آمده، تیمارهای اوره 4 گرم در لیتر، سولفات روی 3/0 درصد و آسکوربیک اسید 100 میلیگرم بر لیتر و کلرید پتاسیم 100 میلیمولار بهعنوان تیمارهای مناسب پرایمینگبذر قابل توصیه شرایط استان کرمانشاه هستند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
24- اپی براسینولید، اوره، تعداد سنبله، تنظیم کننده های رشد گیاهی، جیبرلیک اسید،
عنوان انگلیسی
Effect of seed priming on harvest index, grain yield and it’s components in three dryland wheat cultivars
چکیده انگلیسی مقاله
To investigate the effect of seed priming treatments on grain yield and it’s components in three bread wheat cultivars (“Rijaw”, “Sardari” and “Karim”), two years field experiment were conducted at the Agricultural and Natural Resources Research and Education Center (Kermanshah) in 2015-2016 and 2016-2017. Seed priming treatments included, gibberellic acid 100 mg L-1, 24-epiprasinolide 1 mg L-1, potassium chloride 100 mmol L-1 and polyethylene glycol (PEG4000) (-2.3 and -2.9 bar), aqueous zinc sulfate 0.1 and 0.3% by weight-volume, 2 and 4 g urea L-1, ascorbic acid 100 mg L-1, one surface of hydropriming with distilled water and a control treatment. The results showed that the highest grain yield was obtained from “Rijaw” and 4 g L-1 urea (2801.4 kg ha-1). The highest biological yield was related to the Sardari and 4 g urea L-1 treatment (8206.7 kg ha-1). The maximum 1000-seed weight (39.5 g) was obtained from Sardari and 0.3% (w/v) zinc sulfate. There was a positive and significant correlation between grain yield and 0.3% hydrated zinc sulfate, 4 g L-1 urea and 100 mmol L-1 potassium chloride, 100 mg L-1 ascorbic acid and 2 g L-1 urea, respectively. In this study, based on the results of grain yield and its components, treatments of 4 g urea L-1, zinc sulfate 0.3%, ascorbic acid 100 mg L-1 and potassium chloride of 100 mmol L-1 were recommended as appropriate seed priming treatments for similar dryland conidtions.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
24- اپی براسینولید, اوره, تعداد سنبله, تنظیم کننده های رشد گیاهی, جیبرلیک اسید
نویسندگان مقاله
کیانوش صفری |
1- دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
یوسف سهرابی |
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
عادل سی و سه مرده |
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
شهریار ساسانی |
بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران
نشانی اینترنتی
https://idaj.areeo.ac.ir/article_123774_244b85a706ce3974d6edfcd92607cbe9.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات