این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 25 آذر 1404
زیست شناسی گیاهی ایران
، جلد ۱۳، شماره ۲، صفحات ۳۹-۵۲
عنوان فارسی
بررسی آثار تنش شوری و گرما بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیک و رویشی در گیاه دارویی نعناعفلفلی (Mentha piperita L.) در فواصل زمانی متفاوت
چکیده فارسی مقاله
این تحقیق با هدف بررسی آثار تنش همزمان شوری و گرما بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیک و رویشی در نعناع فلفلی انجام شد. در این تحقیق تأثیر سه سطح شوری (0 ، 60 و 120 میلیمولار کلرید سدیم) و دو سطح تنش گرمایی(25 درجه سانتیگراد و 35 درجه سانتیگراد) بر صفات فیزیولوژیک و مورفولوژیک نهال نعناعفلفلی در بازه زمانی 24، 48 و 72 ساعت پس از اعمال تیمارها در یک آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در 3 تکرار ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تنش همزمان شوری و گرمایی به افزایش سطح نسبی ترکیبات فنلی و پرولین منجر شد. در دمای 35 درجه سانتیگراد در شوری 120 میلیمولار مقدار پرولین نسبت به شاهد در زمان 24، 48 و 72 ساعت بهترتیب 32/2، 5/2 و 92/1 برابر افزایش یافت. بیشترین میزان تجمع ترکیبات فنلی در دمای 35 درجه سانتیگراد و شوری 120 میلیمولار پس از گذشت 72 ساعت برابر با 3/3 میلیگرم بر گرم مشاهده شد. محتوای قند محلول، کارتنوئید، کلروفیل کل و کلسیم در گیاهچههای نعناعفلفلی روند کاهشی داشتند. در شوری 120 میلیمولار نسبت +K+/Na نسبت به شاهد در زمان 24، 48 و 72 ساعت بهترتیب 44/8، 37/10 و 35/9 برابرکاهش یافت. تنش شوری و گرما باعث کاهش وزن تر و خشک اندام هوایی شد، درحالیکه وزن تر و وزن خشک ریشه افزایش قابلتوجهی نشان داد. تنش همزمان شوری و گرما باعث افزایش مقدار فنل شد و این میتواند باعث افزایش کیفیت نعناعفلفلی گردد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
شوری، صفات رویشی، صفات فیزیولوژیک، گرما، نعناعفلفلی،
عنوان انگلیسی
The effects of salinity and heat stress on some physiological and vegetative characteristics of peppermint (Mentha piperita L.) at different time intervals
چکیده انگلیسی مقاله
This study investigated the effects of simultaneous salinity and heat stress on some physiological and vegetative characteristics in peppermint. The effect of three levels of salinity (0, 60 and 120 mM of sodium chloride) and two levels of thermal stresses (25°C and 35°C) at 24, 48 and 72 hours after treatments were measured on some physiological and morphological characteristics of Mentha piperita L. in a completely randomized design with three replications. The results showed that simultaneous salinity and heat stress increased the relative levels of phenolic and proline compounds. At 35 ° C and 120 mM salinity, the amount of proline increased by 2.32, 2.5 and 1.92 times compared to the control at 24, 48 and 72 hours, respectively. The highest accumulation of phenolic compounds was observed at 35 ° C and salinity of 120 mM after 72 hours equal to 3.3 mg/g. The content of soluble sugar, carotenoids, total chlorophyll and calcium in peppermint seedlings had a decreasing trend. At 120 mM salinity, the ratio of K+/Na+ compared to the control decreased by 8.44, 10.37 and 9.35 times in 24, 48 and 72 hours, respectively. Salinity and heat stress decreased the fresh and dry weight of shoots, but in contrast, the fresh weight and dry weight of roots showed a significant increase. Simultaneous salinity and heat stresses are limiting factors for the cultivation of peppermint. The simultaneous stress of salinity and heat increased the amount of phenol, which could improve the quality of peppermint..
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
شوری, صفات رویشی, صفات فیزیولوژیک, گرما, نعناعفلفلی
نویسندگان مقاله
اعظم غلام نیا |
گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
اصغر مصلح آرانی |
گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
حمید سودائی زاده |
گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
سعید ترکش اصفهانی |
گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی
سمیه قاسمی |
گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
نشانی اینترنتی
https://ijpb.ui.ac.ir/article_26308_9d0bf0a5e35fe42adf0e54dc1861434d.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات