این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
زیست شناسی گیاهی ایران، جلد ۱۳، شماره ۱، صفحات ۸۳-۱۰۶

عنوان فارسی تغییرات غلظت کربوهیدرات محلول و نشاسته و ویژگی‌های ریخت‌شناسی ریشه در ژنوتیپ‌های شبدر Trifolium spp. تحت تنش سرما
چکیده فارسی مقاله بعلت گستردگی کشت شبدر در ایران، امکان مواجه شدن با تنش‌های محیطی مانند تنش سرما برای این گیاه وجود دارد. این تحقیق با هدف بررسی ارتباط بین غلظت کربوهیدرات و خصوصیات مورفولوژیک ریشه با تحمل به تنش سرما در ژنوتیپ‌های شبدر به صورت اسپلیت اسپلیت پلات در زمان اجرا شد. تاریخ کاشت در سه سطح به عنوان عامل اصلی، 10 ژنوتیپ شبدر به عنوان عامل فرعی و چین‌ برداری در سه سطح به عنوان عامل فرعی فرعی در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در دو سال زراعی اجرا شد. با تأخیر در کاشت صفات طول ریشه، وزن ریشه، قطر طوقه، وزن طوقه در ژنوتیپ‌های شبدر کاهش و نسبت ریشه به شاخساره افزایش یافت. شبدر قرمز و شبدر ایرانی (دیررس) از غلظت قند محلول، فروکتوز، گلوکز و نشاسته بیشتری در ریشه برخوردار بودند، درحالی که شبدر ایرانی (یک چین) و شبدر لاکی کمترین غلظت را نشان دادند. تاخیر در کاشت، کاهش 13 درصدی را در غلظت کربوهیدرات محلول کل موجب شد و گلوکز، فروکتوز و نشاسته به ترتیب کاهش 20، 21 و 9 درصدی را نشان دادند. شیب منحنی ذخیره قند بین دو مرحله رکود زمستانه و رشد مجدد بهاره در شبدر قرمز، برسیم، ایرانی (یک چین) و لاکی ملایم تر بود و از ذخیره قند ریشه استفاده کمتری شد. شیب منحنی ذخیره قند از زمان شروع رشد مجدد تا قبل از چین اول در شبدر برسیم و لاکی بیشتر بود و به دلیل این رشد سریع می توان در مناطقی که در این محدوده زمانی دارای دماهای پایین تنش‌زا هستند از این ژنوتیپ‌ها استفاده کرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله شبدر ایرانی، کربوهیدرات محلول، گلوکز، فروکتوز، نشاسته، ریشه، تاریخ کاشت تأخیری، زمستان گذرانی،

عنوان انگلیسی Changes in Soluble Carbohydrate and starch Concentration and Root Morphological Characteristics in Clover Trifolium spp. Genotypes under
چکیده انگلیسی مقاله Given prevalence of clover cultivation in Iran, it is likely to face with environmental stresses, such as cold stress for this plant. Therefore, the present study was done to investigate the relationship of carbohydrate concentration and morphological characteristics of roots with cold stress tolerance in clover genotypes using a split-plot design in time. Planting date at three levels as the main factor, 10 clover genotypes as a sub-factor, and also cutting time at three levels as a sub-factor were all considered in a randomized complete block design with four replications in two crop years. With delay in planting, root length, root weight, crown diameter, and crown weight were decreased in clover genotypes and root –to- shoot ratio was increased. Red clover and Persian clover (late maturity) had higher concentrations of soluble carbohydrate, fructose, glucose, and starch in the roots, while Persian clover (one cutting) and crimson clover showed the lowest concentrations. Delay in planting caused a 13% decrease in total soluble carbohydrate concentration and glucose, fructose, and starch concentration was decreased by 20, 21, and 9%, respectively. Slope of the sugar storage curve between the two stages of winter dormancy and spring regrowth was milder in the red, berseem, Persian (one cutting), and crimson clover, respectively and root sugar storage curve was used less. Slope of carbohydrate storage curve was higher in berseem and crimson clover from regrowth until the first cutting, and because of this rapid growth, these genotypes can be used in the areas with low-stress temperatures within this time range.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله شبدر ایرانی, کربوهیدرات محلول, گلوکز, فروکتوز, نشاسته, ریشه, تاریخ کاشت تأخیری, زمستان گذرانی

نویسندگان مقاله محمد زمانیان |
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

منا پورعیسی |
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

ابوالفضل باغبانی آرانی |
گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران


نشانی اینترنتی https://ijpb.ui.ac.ir/article_26221_b6b4dc352c6e3ce26c5f53e2ed14213a.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات